Pradžia / Radikaliai
 

Kodėl „Tyliai tyliai, mylisi kikiliai“? Interviu su Ramūnu Šiaučiuliu (video)

Galbūt šio žmogaus vardas ir pavardė jums dar mažai girdėti, tačiau jo kūryba verta dėmesio. Pasiklausykime Ramūno Šiaučiulio, žinomo iš kultine tapusios dainos „Kikiliai“, kūrinių ir paskaitykime su interviu su juo.

Mindaugas Peleckis
2014 m. Lapkričio 30 d., 20:16
Skaityta: 603 k.
Bacefalai - Ėjau Rūkydama
Ramūnas Šiaučiulis - Keisti Ženklai
Nėrius Pečiūra ir Ramūnas Šiaučiulis "Kikiliai"

Šiek tiek oficialios informacijos iš feisbuko

Dainų autorius ir atlikėjas Ramūnas Šiaučiulis tris kartus per savaitę mina repeticijų studijos slenkstį, kurioje suskamba jo akustinės dainos iš netrukus pasirodysiančio albumo „Negrįžtam“. Albumo dainas R. Šiaučiulis koncerte pristatys grodamas akustine gitara. Jam pritars nuostabi vokalistė Rasa ir perkusininkas Tomas. Koncerte bus galima išgirsti iš viso keturiolika lyrinių kūrinių. Tai bus jaukus vakaras su šilta arbata ir lyriška nuotaika.

Albumas pavadintas „Negrįžtam“ todėl, kad jo dainos buvo įkvėptos muzikanto asmeninių išgyvenimų, jausmų, gyvenimo etapų, emocijų, skatinančių prisiminti kiekvieną mūsų praleistą minutę šioje žemėje, džiaugtis ir vertinti tai, ką turime čia ir dabar, suprasti, kad mes gyvename tik vieną kartą. Dainose yra užkoduotas asmeninis Ramūno Angelas, kuris pasirodo tik tada, kai juo yra tikima.

Ramūno Šiaučiulio suburta grupė jau turi pavadinimą – tai „Laukinis vėjas“. Pavadinimas gimė 2014 metų pavasarį, tada, kai jis suprato, kad labai mėgsta laisvę ir nekenčia meno ir kūrybos suvaržymų.

Albumo „Negrižtam“ dainas bus galima laisvai ir nemokamai atsisiųsti internetu. Tai bus pirmas atlikėjo albumas.

Taip pat Nėrius Pečiūra ir jo muzikinės veiklos kolega, vokalistas bei gitaristas Ramūnas Šiaučiulis, pristato naują vaizdo klipą „Kikiliai“. Daina apie kikilius, kurios muziką ir žodžius sukūrė R. Šiaučiulis, yra mokslinė, apie paukščius. Tai edukacinis kūrinys, kuris galėtų būti minimas ir ornitologijos vadovėliuose. Nes tai galbūt vienintelis pasaulyje hitas, kuriame apdainuojami šeimyniniai paukščių santykiai. Ši daina plečia mūsų akiratį, skatina domėtis miško gyvūnija, sparnuočiais, turtina gimtąją leksiką. „Daina neatsitiktinai gimė Aukštaitijos miškuose. Tai paukščių meilės ir džiaugsmo apraiškos forma, kurios šiandien taip trūksta šiuolaikiniame gyvenime. Kodėl „Tyliai tyliai, mylisi kikiliai“? Todėl, kad kikiliai, aiškinasi santykius tyliai, be agresijos“, sako dainos autorius R. Šiaučiulis.

Interviu (2014 11 30):

Vardas, pavardė, gimimo metai ir vieta.

Ramūnas Šiaučiulis, 1978.02.14, Anykščiai.

Susipažinimas su muzika.

Su muzika susidraugavau nuo 16 metų (1994-aisiais), parašiau 100 dainų ir eilėraščių rinkinio rankraštį, deja, jo taip ir nepavyko išsaugoti, studijų metu jis mįslingai dingo.

Pirmosios grupės, kuriose teko groti/jas sukurti. Pirmi sukurti kūriniai.

Pirmoji grupė buvo pavadinimu „Bella“. Ją sudarė penki grupės nariai. Buvo įrašyta dainos „Su tavimi“ demo versija. Dabartinė „Su tavimi“ dainos versija skiriasi nuo ankstesnės dainos tekstu ir muzika. Dainą bus galima rasti naujajame  albume „Negrįžtam“.

Kokiose grupėse grojote?

2002–2005 m. dainavau, grojau gitara ir klavišiniais grupėje „Bacefalai“. Tuo metu buvo sukurtos dainos  „Kikiliai“ (1 versija), „Draugė iš kaimo“.

2002 m. su „Bacefalais“ įrašinėjau albumą „Koncertas“, 2003 m. gimė šios grupės albumas „Meilės bažnyčia“.

Kokiuose žymesniuose, įdomesniuose koncertuose, festivaliuose dalyvavote?

2002 m. LNK kalėdinis koncertas, grupė „Bacefalai“, klubas „Bravo“, Vilnius. 2003 m. „Radioshow“ gimtadienis su grupe „Bacefalai“, klubas „Bravo“, Vilnius. 2004 m. „Bikeshow in Raseiniai“ ir „Bikeshow in Anykščiai“ su Rimantu Šapausku ir grupe „Bacefalai“. 2004 m. festivalis „Velnių Malūnas“ Profsąjungų rūmuose Vilniuje.

Kur grojate, ką kuriate dabar?

Groju savo suburtoje grupėje „Laukinis vėjas“. Pristatysiu naująjį albumą „Negrįžtam“ Kaune, 2014 m. gruodžio 20 d.

Taip pat groju gitara ir dainuoju projekte Nėrius Pečiūra ir Ramūnas Šiaučiulis.

Šiuo metu kuriu naujas dainas savo kitam albumui. Tai bus eksperimentinė muzika, akustiniai garsai bus jungiami su gamtos, buities, ir elektronikos garsais.  

Ką manote apie garso meną/eksperimentinę muziką/garsavaizdžio meną (derinant su ir teatru, pvz.) pasaulyje ir Lietuvoje? Ką labiausiai vertinate?

Garso menas – pats svarbiausias ir, beje, vienas iš pagrindinių dalykų mano gyvenime. Labai svarbu yra derinti garsą ir vaizdą, teigiamai perteikti atliekamus kūrinius. Svarbiausia – atiduoti 150 procentų savęs ir skleisti nuoširdumą, pasiekti kiekvieno klausytojo širdies gelmes, kūrinio atlikimo metu virpant skleidžiamu garsu ir išreiškiamomis emocijomis. Aš derinu akustinį garsą su perteiktu nuoširdumu ir šilta emocija.

Eksperimentinė muzika būtina gyvo garso atlikimo metu, kai koncerte galima išgirsti mėgstamus kūrinius, skambančius kitaip. Jeigu atlikėjas įneš į tai dar kažkiek artistiškumo, pasirodymas taps daug kartų šviesesnis ir įdomesnis. Derinti su teatrališkumu yra būtina.

Visada žavėjausi atlikėjų atliekamais kūriniais, kuriuose skamba prasmingi žodžiai, įkvėpti gyvenimo, išgyvenimų, džiaugsmo ar skausmo, kaip, pavyzdžiui, Tracy Chapman atliekamame kūrinyje „Fast Car“.  

Labiausiai vertinu profesionalumą ir gyvą garsą, atlikėjo vaidybinius sugebėjimus.

Esate artistas, bardas, muzikantas?

Kas esu labiau – man sunku pasakyti. Tačiau muzikuojantys kolegos mane vadina nuoširdžiu roko muzikos atlikėju.

Kas Jums daro didžiausią įtaką?

Kažką nauja gyvenime sukurti. Pagrindinė įtaka – tai nuolatos besikeičiantis pasaulis ir gyvenimas, technologijos ir žmonijos veiksmai planetoje. Labai didelę įtaką daro mūsų visatoje skriejančios planetos.

Mėgstamiausi/labiausiai vertinami Lietuvos/užsienio muzikantai/grupės.

„Colours of Bubbles“, Ieva Narkutė, „Depeche Mode“, „30 Seconds to Mars“.

Ar yra toks dalykas kaip menininko Pašaukimas? Ar tai tiesiog, kaip sakė a. a. E. Mieželaitis, „1 proc. talento ir 99 proc. darbo“?

Menininkas, kuris atlieka darbą ir nelaiko to darbu, kuriam kūrybinis procesas yra stebuklas, o rezultatai – stulbinantys. Tai vadinu talentu.

Darbas atsiranda kituose etapuose, kai sukurtą deimantą reikia nugludinti.

Visa kita, ko nepaklausiau – tarkime, kažkokie linksmi/liūdni/įdomūs nutikimai, susiję su muzikavimu ir pan.

„Radioshow“ dešimtmečio koncerto metu atliekant kūrinį „Kikiliai“ atsisegė gitaros diržas, dainą teko atlikt vos ne atsiklaupus.

Komentarai