Pradžia / Garsas / Sound
 

Recenzija. RAGANIAI ir draugai dainuoja Arvydą Ambrasą - 70 žingsnių amžinybėje (2017). Praverk duris...

Ilgai lauktas ir pagaliau sulauktas legendinės grupės RAGANIAI, grojančios nuo 1969-ųjų, albumas, kuris ypatingas ne tik tuo, kad bene vienintelė grupė iš bigbito laikų, kuri atgimė ir tebegroja, tačiau ir tuo, kad visų dainų tekstai - vos 22 metus gyvenusio itin gabaus poeto Arvydo Ambraso (1947-1970) eilėmis. Net 55 minučių trukmės albumas pristatytas poeto bičiulių, giminių, bendraminčių būryje. Dar jis ypatingas, kad tai - labai muzikalus albumas, jo melodijos - ne banalios, o vokalistai albume - net septyni.

Mindaugas Peleckis
2017 m. Gruodžio 28 d., 14:43
Skaityta: 370 k.
Recenzija. RAGANIAI ir draugai dainuoja Arvydą Ambrasą - 70 žingsnių amžinybėje (2017). Praverk duris...

Deja, albumo nesulaukė ne tik A. Ambrasas, kurio 70-mečio proga pristatytas albumas, bet ir prie jo ir grupės RAGANIAI kūrybos prisidėjęs kompozitorius Kęstutis Lušas, šio projekto entuziastas Artūras Grucė bei A. Ambraso mama, pernai mus palikusi aktorė Undinė Nasvytytė.

Tačiau nors pirmoji albumo pristatymo Vilniuje, UNESCO salėje, dalis buvo ir kiek liūdnoka - dalintasi prisiminimais - albumas nėra neriantis į gilų liūdesį, kaip tik - jo nuotaika svyruoja nuo melancholijos iki optimizmo, nuo lyriško iki sunkiojo (9 daina "Praverk duris") roko, ir tai rodo, kad visi esame šalia, o po daugybės metų A. Ambrasas prabyla savo puikia poezija į mus grupės RAGANIAI dėka.

Pristatymų Vilniuje (viršuje) ir Kaune akimirkos

Plačiau apie unikaliuosius RAGANIUS galite skaityti knygoje "Lietuvos rokas: ištakos ir raida" bei čia:

http://www.radikaliai.lt/garsas-sound/2270-pirmoji-diskoteka-lietuvoje-ir-visoje-tarybu-sajungoje-kauno-hipiai-raganiai-company-smutkeliai-nuogi-ant-slenkscio-video.

Raganiai

Apie poeto bei absurdo teatro pradininko Lietuvoje A. Ambraso knygą, išleistą 2009 metais, skaitykite čia:

http://www.radikaliai.lt/knygos/130-zemes-sypsena-zeme-nepalik-musu-poezija-dramos-prisiminimai.

12 albume esančių dainų, kaip minėjau, - net septyni vokalistai (ir vokalistės): Aleksandras (Fara) Ivanauskas (RONDO, Lietuva), Henrikas Balčiūnas (LAIPTAI, Lietuva), Tamara (Australija), Helena (Izraelis/Lietuva), Jakobas Gitkindas (RAGANIAI, Izraelis/Lietuva), Jaša Jurborskis (RAGANIAI, Izraelis/Lietuva) ir David Svidgal (RAGANIAI, Izraelis/Estija).

 

Albumą kūrę instrumentalistai - šviesaus atminimo kompozitorius, klavišininkas K. Lušas, po jo mirties prie klavišų stojęs Giedrius Misiūnas, gitaristas, bosininkas, kompozitorius ir aražuotojas J. Gitkindas (RAGANIAI), Boris Gammer (saksofonai, Izraelis/Latvija), Eduard Reznov (kontrabosas, Izraelis/Rusija) ir Natanas Gitkindas (RAGANIAI, tekstų adaptacija melodijai, vertimai, 12 dainos tekstas, mušamųjų demo versijos).

Kaip matome, albumas puikia muzika ir poezija sujungia sujungia ne tik mirusiųjų ir gyvųjų pasaulius, bet ir net šešias valstybes.

Poetiško roko mėgėjams šis albumas turėtų būti tikra sielos atgaiva. Tai ne šiaip sau roko albumas, tai - legendinis įrašas, kurį jau galima drąsiai įrašyti į Lietuvos roko aukso fondą.

Praverk duris, ten tolimi pasauliai laukia...

Naudinga nuoroda:

https://www.facebook.com/Raganiai-1702500470058596

Grupės RAGANIAI frontmeno Visvaldo Žalnieriaus daina buvo perdainuota Maestro Vytauto Kernagio (kaip DAINOS TEATRAS):

Viena žymiausių grupės RAGANIAI dainų:

Komentarai