Pradžia / Radikaliai
 

Kai bloga, nušvisk...

Yra knygų, kurios patenka į rankas ir lydi visą gyvenimą. Paskui dingsta ir vėl atsiranda. Kai kurios kuriam laikui, kai kurios visam gyvenimui.

Mindaugas Peleckis
2014 m. Vasario 12 d., 19:12
Skaityta: 294 k.
Džė Conkapa Lobsandrakpa (Rje Tsong-kha-pa Blo-bzang-grags-pa, 1357–1419)
Džė Conkapa Lobsandrakpa (Rje Tsong-kha-pa Blo-bzang-grags-pa, 1357–1419)

Lamrimą, kaip ir Koraną, Bibliją, Vedas, Avestą bei kai kurias kitas knygas (pavyzdžiui, N. ir J. Rerichų, J. Blavatskajos, S. Lazarevo, Vydūno išmintį), galėčiau pavadinti knyga visam gyvenimui.

Išmintingojo graikų dramaturgo, medicinos dievo Asklepijo žynio Sofoklio (495–406 m. pr. Kr.) vardu pavadinta sostinės leidykla (anksčiau – „Metodika“)„Sofoklis“ išleido Lamrimą. Komerciškai vargu ar atsipirksiantis projektas, tačiau Lietuvos budistams bei susidomėjusiems gyvenimo išminties paieškomis tai – puiki knyga.

Tibetiečių kalbos aso Algirdo Kugevičiaus iš originalo išversta Džė Conkapos Lobsandrakpos knyga „Nušvitimo kelio etapai: vidutinės apimties Lamrimas: visų Budhos pamokymų esmės atskleidimas“ (Sofoklis, 2013; 464 p.; redagavo Daiva Markauskienė; viršelio autorius Rytis Kugevičius; maketavo Ričardas Toliušis), remiantis gausiomis vertėjo pastabomis, paaiškinimais, yra tokia knyga, kurią skaito, studijuoja ir praktikuoja visi Tibeto budizmo sekėjai.

Lamrimo pagrindą „sudaro trijų nuostatų – susirūpinimo kitu gyvenimu, samsaros atsižadėjimo ir nušvitimo siekio (bodhičitos) ugdymas. Jame taip pat aprašyta bodhisatvos tobulybių (paramitų) praktika. Daugiausia dėmesio skirta dviem paskutinėms paramitoms – meditacijai ir išminčiai, kurių esmė yra ramybės (proto nuraminimo) ir įžvalgos (tuštumos, nesavastingumo pažinimo) pratybos“, – teigia A. Kugevičius.

Paties A. Kugevičiaus, šiemet švęsiančio 60-metį, asmenybė verta dėmesio. Šis žmogus išvertė galybę svarbiausių Tibeto budizmo knygų, jo dėka lietuvių skaitytojams pasiekiami tokie išminties perlai kaip „Lodžongas“ (išleido „Metodika“), „Tibetiečių gyvenimo ir mirties knyga“, rinktinė „Mažoji Tibeto budizmo antologija“, „Tibeto mirusiųjų knyga“ ir daugybė kitų leidinių, straipsnių.

Mongolo ir tibetietės sūnus Džė Conkapa Lobsandrakpa (Rje Tsong-kha-pa Blo-bzang-grags-pa, 1357–1419) – Tibete vyraujančios Dorybingosios tradicijos (Gelugo) pradininkas, suderinęs ezoterinius sūtrų ir tantrų mokymus.

Skaitytojo laukia ir kiti Conkapos bei kitų budizmo mokytojų veikalai, kuriuos rengia „Sofoklis“. Lamrimas kartu su Nagrimu („Didžiuoju mantrajanos kelio vadovu“) laikomi išsamiais ir tiksliais veikalais, nužyminčiais kelių etapus, kuriais einant pasiekiama budhos (tokią rašyseną pasirinko A. Kugevičius, – M. P.) būsena.

Pasak rašytojo budisto Algimanto Lyvos, „svarbu turėti tinkamą knygą ir su ja gyventi“, nes „jei supratai vieną Budos žodį – supratai viską“. Todėl, A. Lyvos manymu, nereikia skaityti daug dvasinės literatūros (iš asmeninio susirašinėjimo, 2014 m. vasario 10 d.). Šią nuomonę yra išsakęs ir žymus mongolų poetas, budizmo ir mongolų kultūros propaguotojas Gun ovogt Gun-Aažavyn Ajurzana (gim. 1970 m.).

Taigi, keleivi, kai bus bloga, tiesiog nušvisk. Savo kelyje. Su sava knyga... 

http://www.ekspertai.eu/kai-bloganusvisk

Komentarai