Pradžia / Radikaliai
 

Naujoje Undinės Radzevičiūtės knygoje – Rytų ir Vakarų difuzija

Rašytoja Undinė Radzevičiūtė į Lietuvos literatūros pasaulį įsiveržė prieš 10 metų su romanu „Strekaza”, kuris sulaukė didelio kritikų bei skaitytojų dėmesio, taip pat buvo įtrauktas į Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto kūrybiškiausių metų knygų dvyliktuką. Šiemet autorė pristato jau ketvirtąjį savo romaną „Žuvys ir drakonai”, kuris, pasak „Baltų lankų” vyriausiojo redaktoriaus Sauliaus Repečkos, skirtas skaitytojui, mokančiam atskirti literatūros įvykį nuo literatūros burbulo.

Radikaliai.lt
2013 m. Vasario 12 d., 10:17
Skaityta: 181 k.
Naujoje Undinės Radzevičiūtės knygoje – Rytų ir Vakarų difuzija

Jo teigimu, „Žuvys ir drakonai“ Lietuvos literatūros kontekste tiek pasakojimo stiliumi, tiek turiniu yra visiškai kitokia. Šiame kūrinyje paraleliai pasakojama apie krikščionių tapytojų misiją Kinijoje ir pateikiama vienos Vilniaus šeimos istorija.

„Lyginant su „Strekaza” ar „Frankburgu”, šis romanas brandesnis, jame nagrinėjamos universalios temos, samprotaujama apie žmonių ir tautų likimus, kultūrų, civilizacijų susidūrimą. Ankstesni Undinės kūriniai buvo daugiau orientuoti į kasdienes mūsų gyvenimo aktualijas: vienišos moters gyvenimą, šiuolaikinio biuro gyvenimo ypatybes. Naujausia knyga apima gerokai platesnes temas”, – teigia S. Repečka.

Anot redaktoriaus, knyga turi du lygmenis – filosofinį ir buitinį. „Abstrakčiai kalbant, galima teigti, kad tai knyga apie XXI amžiuje didėjančią Rytų ir Vakarų „difuziją”. Dabar – laikas, kai Rytai ir Vakarai keičiasi informacija, idėjomis ir gyvenimo modeliais daug intensyviau nei bet kada. Ir jei XVIII amžiuje Rytų ir Vakarų susijungimas, kaip Sino-krikščionių civilizacijos sukūrimas, europiečiams atrodė nuostabi svajonė, tai XXI amžiuje Rytų ir Vakarų susiliejimo idėja tampa grėsme”, – sako vyrausiasis „Baltų lankų“ redaktorius.

Anot S. Repečkos, ši knyga geriausiai bus suprantama vyresniems nei 25 metų amžiaus žmonėms, ypač tiems, kurie bent truputį domisi Rytais, kuriems artima Rytų išmintis ir subtilus menas. „Be abejonės, tai knyga išsilavinusiam žmogui, mėgstančiam skaityti iš lėto, mokančiam mėgautis tekstu, nebijančiam pasukti galvą, norinčiam iš knygos ne vien pramogos, bet ir praturtinto vidinio gyvenimo”, – teigia jis.

Daugelis kritikų išskiria unikalų U. Radzevičiūtės rašymo stilių. Taupūs, trumpi, tikslūs sakiniai, prasminiai nutylėjimai, intelektualus, subtilus humoras, netikėtos, nestandartinės pasakojimo situacijos, pasak redaktoriaus, neabejotinai yra šios prozininkės vizitinė kortelė.

Šią savaitę knygynuose pasirodysianti ketvirtoji Undinės Radzevičiūtės knyga „Žuvys ir drakonai” – tai romanas apie šiuolaikinį žmogų, norintį pabėgti į nebeegzistuojančią Kiniją ir apie Rytus, kurie visada su mumis, nesvarbu į kurią pusę žiūrėtume.

Undinė Radzevičiūtė – mažosios prozos meistrė, kurios debiutinis kūrinys „Strekaza“ pasirodė 2003 metais ir iškart pateko į Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto kūrybiškiausių metų knygų dvyliktuką. 2010 metais pasirodė antroji jos knyga „Frankburgas“ (šios knygos recenziją skaitykite čia: http://www.radikaliai.lt/knygos/325-nuzudyti-savo-kari-frankburgas-romanas), o 2011 metais išleistas romanas „Baden Badeno nebus“ pateko į geriausių suaugusiųjų 2011 metų knygų penketuką.

Komentarai