Pradžia / Tauta ir istorija
 

Telšiškiai kviečia „bijūnizuotis“

Rugsėjo 16–ąją Žemaitijos sostinėje organizuojama šventinė talka „Telšių bijūnizacija“! Pradedama įgyvendinti klestinčių bijūnų vizija mieste. Telšiškiai raginami vienytis gražiai bendrystės idėjai pasodinti mieste daug, labai daug bijūnų. Tiek daug, kad jau kitą vasarą jų žydėjimas taptų švente visai Žemaitijai ir Lietuvai.

Telšių kultūros centro inf.
2017 m. Liepos 19 d., 08:11
Skaityta: 51 k.
Telšiškiai kviečia „bijūnizuotis“

Idėjos materializavimas

Idėja labai paprasta: kviečiami miestelėnai, rajono gyventojai, įmonės, įstaigos, visuomeninės organizacijos, kaimynus ar kitokius žmonių kolektyvus tapti miestui bijūnų donorais. Tai labai paprasta. Jau šį rudenį visi kviečiami padalinti jau augančius bijūnus į keletą sodmenų ir, susirinkę į šventę-talką, kartu pasodinti savo atsineštus bijūnų sodmenis. Paskui juos drauge visi auginsime, puoselėsime, mylėsime ir džiaugsimės nerealiai gražiu savo miestu, bijūnų takais, skverais, bijūnų žydėjimas taps tikra miesto šventės puošmena. Prisijungiant prie iniciatyvos ir padovanojant dovaną, kuri užauga, kviečiame „bijūnizuotis“.

Pirmąjį kartą bijūnas kaip miesto simbolis Telšiuose pasirodė 2009 m. tradicinės miesto šventės metu birželio mėnesį per Antanines. Artėjant rudeniui organizatoriai kreipiasi į visus gyventojus, įstaigas ir organizacijas ragindami paruošti bijūnų sodmenis ir, pasirinkus vietą mieste, kartu su šeimos nariais, draugais bei kolegomis pasodinti savo atsineštą gėlės sodinuką, augant jį puoselėti, prižiūrėti ir po keleto metų džiaugtis besiskleidžiančiais kvapniais žiedais.

„Suskubę paskelbti Telšius bijūnų sostine netrukome suprasti, kad didinga, nuostabiai kvepianti ir švelniais lyg šilkas žiedlapiais gėlė prisibeldė bemaž į kiekvieno širdį, todėl būtina tęsti tradiciją ir stengtis, kad bijūnų žiedais pasipuoštų visos viešosios erdvės mieste. Sieksime, kad mūsų gražusis miestas būtų ne tik Žemaitijos, bet ir bijūnų sostine. Kreipiuosi į kiekvieną ir kviečiu prisidėti prie puikios iniciatyvos pasodinant kuo daugiau bijūnų taip išpuoselėjant didžiausią šių nuostabių gėlių kolekciją Žemaitijoje, o gal ir Lietuvoje“, – kraštiečius kvietė Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas.

Tam, kad Telšiai visuomet skendėtų gėlėse ir viliotų praeivius svaiginančiais žiedų kvapais ypač stengiasi floristė Birutė Lekevičiūtė. Džiugina tai, kad jos idėjai Telšius paversti bijūnų miestu pritarta ir iniciatyva įgauna pagreitį. „Norime gėlynais sukurti kuo daugiau mūsų miestą gražinančių akcentų. Klestinčių gėlynų miesto vizija atrodė labai patraukli, bet, suprantama, brangi. Pradėta galvoti, kaip kuo daugiau panaudoti daugiamečių žydinčių gėlių. Prisiminta istorija, dvarų kultūra, jų apželdinimas daugiametėmis gėlėmis. Žemaitijoje labai mėgstami ir nuo seno plačiai auginami bijūnai. O ir Telšiuose kone prie kiekvieno namo puikuojasi jau daugelį metų augantys krūmai“, – pastebėjo B. Lekavičiūtė ir pridūrė, jog telšiškių širdys, kaip bijūnai (pinavijos): atkaklios, išdidžios, ištvermingos, romios ir atsidavusios, ilgaamžės, tvirtos. Jos moka mylėti ir būti ištikimos.

Kerintis aromatas

Žemaičiuose bijūnai auginami nuo seno. Reta sodyba, kurioje nesipuikuotų iškilūs, jau seniai sodinti, bijūnų krūmai. Kurį laiką ši gėlė buvo užmiršta, tačiau šiandien vos tik pražydusi ji pakvimpa kerinčiu aromatu, žiedais moterys puošia savo plaukus, bijūnas (pinavija) tampa akcentu nuotakos puokštėje.

Įvairiaspalvės ir ryškios, tankiais minkštučiais, pasišiaušusiais, bet aksomo švelnumo žiedlapiais šios gėlės tarytumei nešioja savyje abu pradus: vyriškąjį ir moteriškąjį. „Šios gėlės yra vaisingumo, bajoriškos kilmės simbolis. Daug kur jos laikomos karalių gėlėmis, valdžios ir didybės ženklais, bet labiausiai visuose kraštuose akcentuojama, kad bijūnai yra giminės pratęsimo, meilės ir ištikimybės žiedai, gėlės kovotojos“, – gėlės reikšmę pristatė floristė.

„Bijūnizuokimės“!

Tik prasidėjus vasarai, Telšiai skendi bijūnų žieduose. Užsispyrusio ir tvirto žemaitiško charakterio savybių turinčios gėlės savo žydėjimu džiugina nuo birželio pradžios beveik iki Šv. Onos. Per keletą metų Telšių miesto šventėse bijūnas tapo pilnateisiu dalyviu. Sukurtas specialus ženklas, Telšių LIONS klubas nupirko ir padovanojo miestui pirmąją 120 bijūnų kolekciją, puoselėjamą ir auginamą Žemaitijos kaimo ekspozicijoje.

„Kodėl nesukūrus tam tikros miesto „bijūnizacijos“? Kai  ne tik želdynuose, ne tik kaip augalas, bet ir kaip socialinio, ekonominio potencialo turintis simbolis bijūnas galėtų padėtų mums tapti žydinčiu, linksmu ir kvapniu miestu, džiuginti ir pritraukti svečius“, – akcentavo floristė B. Lekavičiūtė.

Komentarai