Pradžia / Radikaliai
 

Recenzija. Vidas Bareikis – „Panda“ (2012) CD: Rėkti negalima tylėti (video)

Kalbėsiu tiesiai šviesiai (kaip Vidas Bareikis ketvirtojoje albumo dainoje „Tiesiai šviesiai“). Vido Bareikio albumas „Panda“ – kol kas geriausias, kokį teko girdėti išleistą Lietuvoje pastaraisiais (ir ne tik) metais. Jokiu būdu neišsižadu savo gerų žodžių, pasakytų daugeliui puikių grupių ir muzikantų, tačiau Vidas yra ypatingas kūrėjas, derinantis roką, neokabaretą ir dar kažką unikalaus, ko nesiryžtu įvardinti, nors žodis „bardas“ jam irgi tiktų.

Mindaugas Peleckis
2013 m. Kovo 21 d., 15:05
Skaityta: 525 k.
Vidas Bareikis - "Rėkti trypiant kojom" (official "PUSH UPS" video)
Vidas Bareikis "Tiesiai šviesiai"
Vidas Bareikis "Super Mario"
Vidas Bareikis "Bus ramu"
Suicide DJs Sea boat

Trumpas dosjė (pateiktas V. Bareikio). Gimė 1986 03 21 Vilniuje (šiandien jam – 27-eri, sveikinu!). 1992-2005 m. mokėsi M. K. Čiurlionio menų mokykloje (fortepijono specialybė). Pirmoji grupė – Live Style, grojusi ukrainiečių grupės 5‘Nizza koverius ir rusiškas alternatyviosios muzikos dainas (2003-2005). Nuo 2006 metų grojo grupėse Suicide DJs ir Stipriai Kitaip, kurios išleido puikų bendrą dvigubą avargardinio roko CD „Animation (...) / Prastos Kokybės Nuoširdūs Įrašai“ (2008, M. P. 3). Suicide DJs – tai V. Bareikis, Ainis Storpirštis, Pranas Dapšauskas, Živilė Kazlauskaitė ir Mindaugas Balčiūnas. Stipriai Kitaip – tai grupės Suicide DJs narių akustinių dainų programa.

Beje, pilnas Suicide DJs albumo pavadinimas, kurį sudaro 156 žodžiai, yra įregistruotas Lietuvos rekordų knygoje („Animation arba išsvajota kelionė mintimis tenai, kur nepripažintose erdvėse savo spindulius slepia chaoso deimantas ir skvarbus samurajaus žvilgsnis seka kiekvieną šeško judesį, o visos istorijos turi laimingą pabaigą; kaip ir ta, kai sulig paskutiniu oro gurkšniu įsmeigus pirštą į dangų buvo ištarta „Dieve, leisk pabaigt“ ir sąmonę pripildė visaapimančios harmonijos suvokimas, kuris smelkdamasis į pasaulio esmę užmigdė bei pažadino tave užliejantį prastos kokybės nuoširdžios muzikos skambesį, sumišusį su tolimų žodžių aidais, tolydžio stiprėjantį ir pavirstantį galinga bz šėšėlių lavina, sugrįžtančia į tavo sąmonę pirmu pasitaikiusiu impulsu apie tai, kad žodžiai taip pat turi pojūčius, įsiklausyk, kaip verkia skiemuo neteisingai kirčiuojamas, ir kai jau laikas išeit, pakeliui atgal į realybę tu jauti, kad viskas aplink iš tiesų priklauso tau ir atsirado dėl tavęs, ir tai yra nepakartojama, ir kad kiekviena meilė turi atsaką, todėl to jausmo didybė paskandina tave, bet prieš paskęstant tau šmėkšteli, kad visa tai galbūt tėra tik greitai besikeičiantys vaizdai, sudarantys savotišką judesio iliuziją“).

2008 m. Suicide DJs Vilniuje „apšildė“ legendinį amerikiečių duetą Sparks. Žymiausios grupės dainos - „Saugiai“, „The Samurai Song“, „Time to Leave“. Dainai „Sea Boat“ grupė su režisieriumi Tadu Vidmantu nufilmavo animacinį vaizdo klipą.

Vėliau gimė Suicide DJs kūrinys „Itališki kaprizai klasikinei gitarai“ ir solinė akustinė programa „Klounai irgi kartais verkia“, iš kurios išsirutuliojo albumas „Panda“.

Vidas prisipažįsta, jog labiausiai mėgsta rusų klasikinę muziką, rusišką roką, grupes Pink Floyd, 5‘Nizza, hip hopą, John Cage, Amy Winehouse, Jack Conte (Pomplamoose), Sergejų Babkiną, Ainį Storpirštį ir Jurgą.

Vidas – teatro judėjimo „No Theatre“ (http://www.notheatre.eu; jo motto – „Ne teatro paieškos teatre“) vadovas. Naujausio šio judėjimo spektaklio „Kovos klubas“, kurio inscenizacijos autorius ir režisierius – V. Bareikis – muziką sukūrė puiki pašėlusio džiazo trijulė Sheep Got Waxed, apie kurios garso takelį plačiau pakalbėsiu kitąkart (tiesa, verta paminėta, jog tai – puikus kūrinys).

„Teatre apsijungia visi mano mėgiami dalykai. Mano specialybė – režisūra, vaidyba, antroji specialybė – muzika“, - sako Vidas.

Albumą „Pandą“, kai jis dar tik buvo ruošiamas 2011-aisiais, V. Bareikis vadina panašiu į rusišką „kvartirniką“ (pamenate Viktoro Cojaus, Boriso Grebenščikovo ir kitus panašius įrašus?): „Matyt, Maskvos įtaka“, - šypsosi menininkas, šiame didžiuliame mieste patyręs nemenką pripažinimą. Maskvoje Vidas mokėsi dvejus metus.

Trumpa impresija. „Panda“ – tai rusiško alternatyvaus šansono („Tiesiai šviesiai“), labai stipraus alternatyviojo roko („Klounai irgi kartais verkia“, „Rėkti trypiant kojom“, „Bus ramu“), nostalgijos („Super Mario“) ir dainuojamosios poezijos („Panda“, „Sėdau“, „Aš ne tai“, „Viskas bus blogai“) rinkinukas, kuriame, kaip būtų keista, visos dainos puikiai dera. Berašydamas apie šį albumą ir Vidą, albumą klausau jau bene penktą kartą ir išjungti nesinori. Viskas savo vietose – melodijos („Bus ramu“ tikriausiai įsimintiniausia), prasmingi žodžiai, originalus, savitas požiūris į muziką. Galiausiai pats albumo apipavidalinimas – itin originalus: pridėti trys tartum ranka rašyti lapeliai, leidėjais įvardyti „Koshka Riadom Records“ (neblogas pokštas; kas nesupranta rusiškai – tai reiškia „katė šalia“).

2012-ųjų spalį pristatant albumą su V. Bareikiu kartu pasirodė Joshas McClungas (būgnai) ir Tadas Dešukas (bosinė gitara, smuikas), o prie „Pandos“ kūrimo prisidėjo Rasabasa prodiuseris ir gitaristas Snorre Bergerud ir grupės Siela lyderis Aurelijus Sirgedas.

„Rėkimas tiek muzikoje, tiek teatre gali padėti išreikšti ne tik neviltį, bet ir džiaugsmą, galimybę gyventi“, - yra sakęs V. Bareikis.

10/10. Už džiaugsmą, kurį suteikia šio albumo klausymas. 

http://www.ekspertai.eu/recenzija-vidas-bareikis-panda-2012-cd-rekti-negalima-tyleti-video/#ad-image-0

Komentarai