Pradžia / Radikaliai
 

Iranas ir Lietuva švenčia Nauruzą – persiškuosius Naujuosius metus

Kovo 20-ąją Irane švenčiami Naujieji metai – Nauruzas (pers. nowrūz, „nauja diena“), dar vadinamas „persiškaisiais Naujaisiais metais“.

Mindaugas Peleckis
2013 m. Kovo 20 d., 14:39
Skaityta: 269 k.
Nauruzo metu šokinėjama per ugnį
Nauruzo metu šokinėjama per ugnį

Nauruzas – tai pavasario sutiktuvės šiauriniame pusrutulyje pirmąją Farvardino mėnesio pagal persų kalendorių dieną, kuri paprastai būna kovo 20-ąją. Keliamaisiais metais – kovo 21-ąją.

Naujuosius metus – Nauruzą – simbolizuojantis bareljefas Persepolyje, Irane

Šiemet sulig Nauruzu prasidės 1392-ieji persiškieji metai. Nauruzo nešvenčiantis musulmoniškas pasaulis, besiremiantis arabiškąja mėnulio (o ne saulės, kaip persai) tradicija, dabar gyvena 1434-uosiuose.

Nauruzo metu iraniečiai lanko savo artimuosius, keliauja, leidžia laiką atbundančioje po žiemos gamtoje.

Iranas švenčia Naujuosius metus

Nauruzas – seniausia ir labiausiai gerbiama persiška šventė, švenčiama jau bent 3000 metų.

Tarptautinė Nauruzo diena 2010 m. vasario 23-iąją buvo įtraukta į UNESCO Nematerialiojo žmonijos paveldo sąrašą.

Ši šventė švenčiama ne tik Irane, bet ir Afganistane, Albanijoje, Armėnijoje, Azerbaidžane, Gruzijoje, Irake (bei Irako Kurdistane), Kazachstane, Kosove, Kirgizijoje, Rusijoje, Sirijoje, Tadžikistane, Turkijoje, Turkmėnistane, Uzbekistane, JAV, Kanadoje ir kitose Vakarų valstybėse, kur yra persų, kurdų, zoroastristų, sufijų, alevitų, alavitų, taip pat Kinijos okupuotoje Uigūrijoje, Bosnijoje, Kryme, Indijoje, Makedonijoje, Pakistane, Serbijoje.

Haft Sin - tradicinių septynių Nauruzo patiekalų stalas, Iranas

Nauruzą švęsti ketina ir Lietuvos totoriai. Jie, šventę vadindami Navruzu (jos pavadinimas įvairiose tautose kiek skiriasi), kviečia norinčius sudalyvauti Naujųjų metų šventime, kuris vyks kovo 23-iąją, 13 val, adresu: Pamėnkalnio g. 13, Vilniaus įgulos Karininkų Ramovė. Navruzas paminėtas Krymo totorių poezijos klasiko Aşıqo Ümero (1621-1707) poemose. Krymo totorių kalba aşıq („įsimylėjęs“) – tai ypatinga poezijos rūšis, kai liaudies dainiai atlieka savo kūrinius pritardami iš šilkmedžio, vyšnios medžio ir riešutmedžio pagamintu styginiu muzikiniu instrumentu saz (jis dar žinomas kaip baglama). Jame stygų skaičius varijuoja nuo 4 iki 11.

Kaip pranešė Lietuvos Totorių bendruomenių sąjungos pirmininkas dr. Adas Jakubauskas, šventėje laukia „daug linksmybių, pramogų ir geros nuotaikos! Susipažinsite su Navruzo papročiais ir tradiciniais šventės patiekalais. Programoje: mėgėjų koncertas, šokiai ir konkursai. Vaikų laukia gražiausio piešinio konkursas, kurio tema – „Pavasaris atėjo“. Jus svetingai pasitiks „Pavasaris“. Būtų malonu, jeigu galėtumėte pasidalinti savo kulinariniais šedevrais ir paįvairinti mūsų bendrą stalą. Laukiame Jūsų!“

http://www.ekspertai.eu/iranas-ir-lietuva-svencia-nauruza-persiskuosius-naujuosius-metus

Komentarai