Pradžia / Radikaliai
 

"Les Stagnateurs": „Multikai valdys Respubliką!“

„Mikismauzas ir Tomas ent Džeris kartais žudo, nes jie tuo gėrisi... Jeigu dar kelis sukursim, multikai valdys Respubliką!“ – dainuoja Lietuvos roko chuliganai „Les Stagnateurs“, vadovaujami charizmatiškojo vokalisto ir dainų autoriaus Remigijaus „Raivo“ (Raivo Kirviekniemmi, Rusla, Funkit) Ruokio.

Mindaugas Peleckis
2012 m. Lapkričio 16 d., 21:50
Skaityta: 387 k.
Les Stagnateurs - Atgimimas
Les Stagnateurs - Atomas
Les Stagnateurs - Pasimatymas [ŠAMA'MMX]

„Les Stagnateurs“ atsirado kaip „Stagnatai“ kartu su Sąjūdžiu 1988-aisiais. Jų stilių sunku nusakyti. Bendrai vadinant juos roko grupe, lygiai taip pat galime pasakyti, kad ir pop (tačiau į popsą žvelgianti per ironijos prizę kaip „The Residents“), džiazas, elektronika, fankas, net disko. Ironiški tekstai ir visiškai nestagnaciška muzika kažkuo mena „Antį“, tačiau turi savo skonį.

"Stagnatai" 1988-aisiais. 

Naujoje grupės kompaktinėje plokštelėje „Ex Pasimatymas“ yra kūriniai, įrašinėti nuo pat 1988-ųjų. Joje – ir Teisučio Makačino „Pasimatymo“ koveris (kurį išgarsino Nelly Paltinienė), ir Balio Dvariono „Žvaigždutė“, ir ironiška daina „Izraelis“, kurioje dainuojama apie šalį, kurioje „čiurlena mažas vieversėlis“.

Be šių dainų, yra ir garsusis „Atgimimas“ (pamenate „Atgimimą skaitau...“?), ir naujos dainos – „Jaunuolis“, „Atomas“, „Noriu būti tavo siuvėju“, „Internetas“, „Mikimauzas ir Tomas ent Džeris“, „Meilužė“, „Lietuviški dvyniai“, „Skenduolis“ etc. Ypatingo dėmesio verta Ryčio Cicino dainų parodija „Tu ir aš“.

Nauja kompaktinė plokštelė

Šis albumas – nuostabiai tinkantis pakelti nuotaiką, jį galima klausyti ir klausyti. Tai kiek lengvesnė muzika nei vieno iš kelių R. Ruokio projektų – „Dalyvis“, kuris taip pat nevengia ironijos, tačiau labiau orientuojasi į metalinį skambesį.

„Les Stagnateurs“ – unikalus reiškinys Lietuvos muzikoje. Save jie vadina „klaikiausių pusiau gyvų pasirodymų“ specialistais.

„Les Stagnateurs“ mėgsta tyčia nusidainuoti, nors yra muzikos profesionalai. Jų muzika kelia malonumą intelektualams, kaimo žmonėms, darbininkijai bei verslo arbūzams. Daugiau informacijos – www.atomas.lt, http://sama.lt/#/?p=671.

Trumpa biografija

Grupės lyderis R. Ruokis papasakojo apie save (pateikiame trumpą ištrauką iš interviu, kurį publikuosime vėliau). Pasirodo, jis atsirado pasaulyje 1964 01 01 Klaipėdos mieste, gimdymo namuose. Muzikos mokykloje baigė akordeono specialybę, dainavo berniukų chore „Gintarėlis“. Pirmąją dainą sukūrė 1982 metais Sigito Gedos eilėms „Ajero žiedas“.

Grojo gausybėje studentiškų projektų, dainuojamosios poezijos duete su gitaristu ir dainininku Linu Taraškevičiumi (1984-1985), grupėse „Vizitas“ (1987-1988), VIA „Stagnatai“ (1988-1989), E. Petrovo grupėje (alternative, progressive rock, 1988-1989), „Žuwys“ (1990-1991, alternative, avantguarde), „Shekit“ (1990-1993, metalinis repas, sukurtas hitas „Zbignievai, kelkis“), „Gin‘Gas“ (nuo 1991, funk, soul, superhitai „Vynelio“, „Jons dėjo“), „Les Stagnateurs“ (nuo 2001), „Dalyvis“ (nuo 2009, metalinis repas, superhitai „Ar tu matei“, „Statistiniai duomenys“, ‚Šūdinai puikiai“), sukurti bendri kūriniai su Broo, Yga.

„Kuo ilgiau tylėsim, tuo ilgiau mus ***...“

„Darbui užveda socialinė neteisybė visose srityse, žmonių savanaudiškumas, ypač gobšumas, trumparegiškumas, neišsilavinimas, valstybės griovimas ir Tėvynės niekinimas aukščiausiu lygiu... korupcija... Mano protėviai nesulaukė tokios laisvos Lietuvos, jiems gal būtų ir nepatikę“, - sako R. Ruokis.

Pasak R. Ruokio, mes labai nevertiname savo turto. „Lietuvoje mano mokytojas – Stepas Januška, mėgstu daug talentingų atlikėjų, o paminėsiu nepelnytai neminimus: Kristina Svolkinaitė - tikriausiai labiausiai tituluota džiazo vokalistė, Kristina Jatautaitė, Vytautė Pupšytė, Rūta, Violeta Riaubiškytė, Jazzu, Giedrė Kilčiauskų, gaila, tik vienas bernas Karolis Vaitiekūnas, Mantas, iš roko, Jūs patys žinote, kiek jų yra, neįvertintų... Mažų tautų muzikai didžiuojasi dainuodami savo kalba... kitose šalyse... O kas vyksta dabar Lietuvoje? Čia ne testamentas, čia šiokios tokios įžvalgos... Mes pirmieji Lietuvoje su „Gin‘Gas“ pradėjome dainuoti apie emigraciją dar 1998 metais, tada kažkas juokėsi, dabar patys sėdi svetur... ANE? A GYRDI? Kuo ilgiau tylėsim, tuo ilgiau mus ***...“

Komentarai