Pradžia / Radikaliai
 

Iranietės nindzės laimėjo prieš „Reuters“: britai atsiprašė dėl šmeižto

Rugsėjo 30-ąją prieš baudžiamąjį teismą Tehrane stojo Londone įsikūrusios naujienų agentūros „Reuters“ atstovai, apšmeižę iranietes nindzes. Tehrano baudžiamasis teismas pripažino „Reuters“ šmeižikais, skleidžiančiais klaidingą informaciją. Tai pranešė Press TV. Teismo nutartis įsigalios spalio pabaigioje. „Reuters“ gali paduoti apeliaciją.

Mindaugas Peleckis
2012 m. Rugsėjo 29 d., 15:42
Skaityta: 300 k.
Irano merginų nindzių sugebėjimų demonstracija žiniasklaidai 2012 metų kovo 15 dieną. Press TV nuotr.
Irano merginų nindzių sugebėjimų demonstracija žiniasklaidai 2012 metų kovo 15 dieną. Press TV nuotr.

Ne, tai ne pokštas. Irano armija itin vertina vieną iš savo specialiųjų pajėgų sudedamųjų dalių – moteris nindzes, kurių pasirengimą galima pamatyti kad ir šiuose YouTube vaizdeliuose:

Tikroviškas Press TV reportažas.

Šmeižikiškas "Reuters" (vėliau nusipirktas kitų vakarų žiniasklaidos priemonių) reportažas apie "žudikes". 

Tai – savotiškas atsakas žydiškam kovos menui krav maga. Tiesa, nuo iraniečiai užsiima ir senoviniu kovos menu, kuris vyksta specialiose patalpose, vadinamose zurchanė (arba zorchana; persų ir kurdų kalbomis tai reiškia „kovos namai“), kuris yra paplitęs ir Azerbaidžane, Irake, Turkijoje, Afganistane bei kitose šalyse. Kovos menas – varzešė bastani (pers. „senovinis sportas“) kilo iš sufijų mokymų, suderintų su savitomis imtynėmis. Jam – keli tūkstančiai metų.

Varzešė bastani.

Grįžtant prie iraniečių nindzių, jos „Reuters“ padavė į teismą, nes viename reportažų šių metų vasarį buvo pavadintos „žudikėmis“.

Tada „Reuters“ parodė reportažą apie jaunas iranietes merginas, kurios treniruojasi šalia Tehrano ir pareiškė, kad 3000 moterų nindzių gali nužudyti bet kokius užsieniečius, bandysiančius veržtis į Iraną jėga. Iškraipytas „Reuters“ reportažas pasklido po vakarietišką žiniasklaidą.

Tuo tarpu „Reuters“ Irano vyriausybę apkaltino, kad ši apmoko samdomas žudikes.

Po to sekė didžiulė reakcija Irano žiniasklaidoje. „Reuters“ neprisipažino apšmeižę merginas bei Iraną.

Todėl britų naujienų agentūros, glaudžiai bendradarbiaujančios su Jungtinės Karalystės žvalgyba, laukė nemalonumai Irano teisme. 

Po teismo sprendimo pasirodė "Reuters" pranešimas, kuriame agentūra savo kaltę pripažino: "Po reportažo apie moterų kovos menus Irane nuo kovo mėnesio "Reuters" žurnalistai buvo deportuoti iš Irano. Daugiau nieko nekomentuosime. "Reuters" jau atsiprašė dėl klaidos. Reportažo pavadinimas "Tūkstančiai moterų nindzių Irane mokomos būti žudikėmis" mūsų buvo pakeistas į "3000 moterų nindzių Irane"." (http://www.reuters.com/article/2012/09/30/reuters-iran-idUSL6E8KU1HJ20120930)

www.ekspertai.eu/iranietes-nindzes-bylinesis-su-reuters

Komentarai