Pradžia / Radikaliai
 

Vilnius Jazz 2012 pristato: Peter Brötzmann’s Full Blast (video)

Šį trio privalo išgirsti kiekvienas ekstremalios muzikos mėgėjas. Jau du dešimtmečius drauge improvizuojančios trys vulkaniškos asmenybės savo spontaniškomis idėjomis triuškina kasdienybės rutiną.

Festivalio "Vilnius Jazz" inf.
2012 m. Rugsėjo 21 d., 16:57
Skaityta: 147 k.
Peter Brötzmann. "Vilnius Jazz" nuotr.
Peter Brötzmann. "Vilnius Jazz" nuotr.

Peter Broetzmann’s Full Blast - Šveicarija/Vokietija:

Peter Broetzmann - reeds
Marino Pliakas - e.bass
Michael Wertmueller - drums 

 

Full Blast“ apkeliavo beveik visas Europos šalis grodamas svarbiausiuose avangardinės muzikos ir „free“ džiazo festivaliuose, koncertavo Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Azijoje.

Vilnius šįkart įsiterpė į europinį trijulės turnė po Austriją, Italiją, Vokietiją, Ispaniją ir Portugaliją.

„Full Blast“ muzikos ašis – Peterio Brötzmanno ilgesingai geliantys pučiamieji. Jam, kaip nedaugeliui legendinio Alberto Aylerio sekėjų, pavyksta hipnotizuoti klausytojus savo būsenomis, groti jų emocijų stygomis, audžiant dramaturgiškai vientisus pasakojimus. „Free“ džiazo pionieriaus monologai – lyg smelkiantis sielos šauksmas, dažnai primenantis desperatišką kalbėjimą.

Peteris Brötzmannas baigė vaizduojamojo meno studijas Vupertalio meno akademijoje (Vokietija), 7-ojo dešimtmečio pradžioje buvo įsitraukęs į „fluxus“ judėjimą. Jis neišsižadėjo savo pirmosios profesijos iki šiol – dažnai pats kuria savo albumų viršelius.

Groti pučiamaisiais – pirmiausia klarnetais, vėliau saksofonais – virtuozas išmoko savarankiškai. P. Brötzmannas bene vienintelis džiazo muzikantas, valdantis ir vengrišką medinį pučiamąjį „tarogato“.

Muziko karjerą menininkas pradėjo 1959-aisiais grodamas diksilenduose, o „free“ džiazui pasišventė 7-ojo dešimtmečio viduryje. Pirmieji P.Brötzmanno scenos partneriai šios krypties projektuose buvo kontrabosininkas Peteris Kowaldas ir būgnininkas Svenas Åke Johanssonas. Su jais saksofonininkas įgrojo ir savo pirmąjį albumą.

Vėliau P.Brötzmanno akiratyje atsirado Michaelis Mantleris ir Carla Bley bei Alexanderio Schlippenbacho „Globe Unity Orchestra“. 1969-aisiais P.Brötzmannas prisidėjo prie „free“ džiazo įrašų ir koncertinės kompanijos FMP įkūrimo. Jo bendraminčių ratas vis plėtėsi – jame atsirado ir pianistas Fredas van Hove, būgnininkas Hanas Benninkas, trimitininkas Don Cherry, trombonininkas Albertas Mangelsdorffas. Kurį laiką P.Brötzmannas grojo ir avangardinėje grupėje „Last Exit“ su gitaristu Sonny Sharrocku, bosininku Billu Laswellu ir būgnininku Ronaldu Shannonu Jacksonu.

10-ojo dešimtmečio pabaigoje būtų buvę sunku surasti ‚free“ džiazo korifėjų, negrojusį su šiuo unikumu. Jis išleido daugiau kaip 30 albumų kaip grupių lyderis, o iš viso jų įrašė kelis šimtus. P.Brötzmanno diskografijoje nemažai plokštelių, įgrotų su grupėmis „Die Like A Dog Quartet“ (su Toshinori Kondo, Williamu Parkeriu ir Hamidu Drake‘u), „Sonore“ (su Kenu Vandermarku ir Matsu Gustafssonu), „Full Blast“.

Vienas įtakingiausių Europos „free“ džiazo muzikantų iki šiol labai intensyviai gastroliuoja ir leidžia albumus. Vien pastaraisiais mėnesiais P.Brötzmannas koncertavo scenose nuo Pietų ir Šiaurės Amerikos iki Suomijos ir Lenkijos su kontrabosininku Johnu Edwardsu ir būgnininku Steve‘u Noble‘u, su „Defibrillator“ kvartetu, „Sonore“, vibrafonistu Jasonu Adasievicziumi. Po „Vilnius Jazz“ jo laukia koncertai Europoje su „Konstrukt“ kvintetu, Joe McPhee, Kentu Kessleriu ir Michaelu Zerangu, turas su jo suburtu Čikagos tentetu.

Šveicarijoje gyvenantis graikų kilmės bosininkas ir gitaristas Marino Pliakasas studijavo klasikinę gitarą Ciuricho konservatorijoje ir istoriją Ciuricho universitete.

Šis menininkas nuolat laviruoja tarp dviejų raiškos sferų – improvizacinės bei šiuolaikinės akademinės muzikos. 1998-2003 metais M.Pliakasas vadovavo Tarptautinės šiuolaikinės muzikos draugijos (ISCM) Ciuricho skyriui, tad jo maršrutuose pinasi įvairių kontinentų džiazo festivaliai bei garsūs šiuolaikinės muzikos forumai – pvz., Amsterdamo „Holland Festival“ ir „Gaudeamus“, Miuncheno „Musica Viva“, Berlyno „MaerzMusik“, Ciuricho „Tage für Neue Musik“. Iš džiazo renginių jis ypač dažnai groja Vankuverio tarptautiniame džiazo festivalyje, „Moers“ festivalyje, Tamperės „Jazz Happening“.

Muzikas yra nuolatinis grupės „Steamboat Switzerland“ narys, su ja įgrojo apie dešimt kompaktinių diskų ir vinilo plokštelių. Jis taip pat bendradarbiauja su improvizuojančiu styginių kvartetu „Die Firma“, Peteriu Evansu, Matsu Gustafssonu, Keiji Haino, Samu Haydenu, Kalle Kalima, Philu Mintonu, Kenu Vandermarku, Kenny‘u Wollesenu, Alanu Wilkinsonu, Otomo Yoshihide ir daugeliu kitų šiuolaikinio džiazo asmenybių.

Šveicarų būgnininkas Michaelis Wertmülleris – ne mažiau susijęs su šiuolaikinės akademinės muzikos scena. Po mušamųjų studijų Berno ir Amsterdamo konservatorijose jis baigė kompoziciją Berlyno menų universitete. Šiandien M.Wertmülleris reiškiasi kaip improvizuotojas, šiuolaikinės akademinės muzikos atlikėjas bei kūrėjas, dėsto kompoziciją Berlyno aukštosiose mokyklose.

1989-2001 metais būgnininkas dirbo Berno simfoniniame orkestre. Jis yra grojęs ir su Amsterdamo “Concertgebouw” orkestru. M.Wertmülleris nuolat bendradarbiauja su Bazelio “Sinfonietta”, „Steamboat Switzerland“, groja Vokietijos kameriniuose ansambliuose “Neue Musik Berlin“, „Ensemble Mosaik“ , „Ensemble Courage“, Izraelio “Ensemble Nikel“. 1991-1999 metais jis surengė 250 koncertų Europoje, JAV ir Japonijoje su grupe „Alboth!“, yra pelnęs už šį projektą Berno miesto paskatinamąjį prizą.

Improvizacinės muzikos scenose M.Wertmüllerio partneriai yra Williamas Parkeris, Billas Laswellas, Toshinori Kondo, Jimas O´Rourke, Werneris Lüdi, Holgeris Czukay, Otomo Yoshihide ir daugelis kitų pripažintų kūrėjų. Jis groja ir P. Brötzmanno Čikagos tentete.

Būgnininkas vertinamas už universalumą: jis – jausmingas ir kartu disciplinuotas, išradingas ir apdovanotas puikiu formos ir laiko pojūčiu.

M.Wertmülleris tobulinosi kūrėjų rezidencijose Los Andžele, Kaire ir Sofijoje, su įvairiais kolektyvais koncertavo Europoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Afrikoje ir Azijoje.

Bilietus platina Bilietų Pasaulis

Komentarai