Pradžia / Radikaliai
 

Dalios Dilytės „Heladės šviesa“ – gyva kelionė po senovės Graikiją

Antikos žinovės doc. dr. Dalios Dilytės knygos – visada laukiamos tų, kuriems įdomu, kaip gyventa senovės Graikijos bei Romos laikais. Sostinės leidykla „Metodika“ išleido dar vieną mokslininkės, vertėjos, rašytojos knygą – „Heladės šviesa“, skirtą paslaptingajai Eladai.

Mindaugas Peleckis
2012 m. Rugpjūčio 29 d., 03:41
Skaityta: 1071 k.
Dalios Dilytės „Heladės šviesa“ – gyva kelionė po senovės Graikiją
„Heladės šviesa“ – savotiškas bestseleris: ji jau buvo išleista 1994 metais lietuviškai, 1996 metais – estiškai, tačiau skaitytojų pasigesta. 
 
160 puslapių gana didelio formato knyga – daili, joje gausu skoningų iliustracijų – nuotraukų ir piešinių (dailininkas – Ričardas Toliušis). 
 
Pasak autorės, nors „Heladės šviesa“ skirta „paaugliams, bet gali praversti ir vyresniems skaitytojams, besidomintiems antikine kultūra“. Tai - tiesa: perskaitęs šią knygą, ėmiau ieškoti Homero „Iliados“ ir „Odisėjos“. 
 
Kad būtų įdomiau skaityti, knygoje sugalvotas siužetas, tad šis leidinys unikalus ir tuo, jog yra mokslinės ir grožinės literatūros sintezė. Čia rasime šmaikščių, įdomių, išmintingų įvairių istorinių veikėjų dialogų. 
 
Knygos veiksmas vyksta antrojoje V a. pr. Kr. pusėje, svarbiausios realijos, veikėjai, įvykiai - tikri. Gale knygos – žodynėlis. Knygos skyrių pavadinimai kalba už save: tai - „Homeras“, „Olimpijoje“, „Teatras“, „Gimnasijas“, „Argonautų keliu“, „Delfai“, „Karas“, „Panatėnajų šventė“. 
 
D.Dilytė savo knygomis sugeba parodyti, kad senovės kultūrų studijos – toli gražu ne nuobodus dalykas. „Svarbu tai, kas pastovu ir amžina, į vienadienius dalykus neverta kreipti dėmesio“, - yra rašiusi tyrinėtoja 2009 metų knygoje „Skaitome romėnus“ (leidėjas – Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas). Beje, šioje patraukliai parašytoje, informatyvioje knygoje aptariami įdomūs (kartais tampantys atradimais) dalykai: „Tautinis romėnų epas „Eneida“, „Romėnų komedijos juokų maišelis“, „Horacijaus eilės“, „Romėnų elegijos pasaulis“, „Šmaikštusis Marcialis“, „Fedro pasakėčios“, „Amžino virsmo vaizdas Ovidijaus „Metamorfozėse“, „Cicerono iškalbos didybė“, „Priešgyna Katulas“, „Ilgas tradicinių prozos elementų gyvenimas“.
 
Apie Romą D.Dilytė taip pat išleido solidžią monografiją „Senovės Romos kultūra“ („Metodika“, 2012). 
 
Be mokslinių ir mokslo populiarinimo knygų, D.Dilytė rašo ir pasakas. 2011 metais pasirodė jos knyga „Senelės pasakos. Pakvieskime saldų miegelį kartu“, netrukus pasirodys dar viena knyga - "Pasakos apie Lietuvos istoriją". 
Komentarai