Pradžia / Garsas / Sound
 

Dainininkė ir dailininkė Ieva Prūsaitė – lietuviškos muzikos aksomas

Tai – tikras atradimas, kuris, kaip dabar dažnokai pasitaiko, tiesiog netyčia buvo aptiktas internete. Lietuviška muzika gerėja, ir tai mane kaip melomaną be galo džiugina. Aksominis neofolkas, akustinė muzika, atliekama dailininkės ir dainininkės Ievos Prūsaitės, verta dėmesio. Šiemet pagaliau turėtų pasirodyti debiutinis albumas! O su tokia daina kaip „Go and sing to the mountain“ galėtume ir „Euroviziją“ laimėti, nors tai nėra komercinė muzika. Tiesiog labai kokybiška.

Mindaugas Peleckis
2015 m. Balandžio 04 d., 15:16
Skaityta: 658 k.
Ieva Prūsaitė ir grupė - Go and sing to the mountain
Ieva Prūsaitė ir Guoda Ramšaitė - No One
Ieva Prūsaitė ir grupė - Oro balionai
Ieva Prūsaitė ir grupė - down town
Ieva Prūsaitė - Dar žmonės

Nuorodos:

https://soundcloud.com/ieva-prusaite

http://kvadrienale2014.lt/ieva-prusaite

Interviu (2015 04 02):

Jūsų muzika akivaizdžiai eksperimentinė, jei lyginsime su popmuzikos srautu, kuris daužosi daugelio lietuvių kolonėlėse. Ką manote apie garso meną/eksperimentinę muziką/garsavaizdžio meną (derinant su ir teatru, pvz.) pasaulyje ir Lietuvoje? Ką labiausiai vertinate?

Man yra įdomūs įvairūs eksperimentai tarp garso, vaizdo ir erdvės. Labai įdomu, kaip garso mene egzistuojančios kitos medijos sutelkia dėmesį ne tik į patį garsą, bet ir į aplinkybes, kuriomis jis yra girdimas ir kaip, kieno išgaunamas. Dažnai pagalvoju, kad ateityje norėčiau pati pabandyti sukurti garso instaliaciją kažkokiai konkrečiai vietai arba būtų įdomu ekspermentuoti, kaip gamtos reiškiniai pvz., vėjas, gali sukurti tam tikrą garsą.

Taip pat man kaip tapytojai yra įdomi vizuali muzika ir kaip būtų galima iliustruoti muzikines struktūras vaizdu.

Man labai patiko nesenai matytas dviejų olandų menininkų Dieter Vandoren ir Mariska de Groot audiovizualinis pasirodymas „Shadow Puppet“, kuris buvo atliktas medijų meno ir muzikos festivalyje CENTRAS, Kauno centrinio pašto erdvėje. Marista de Groot į motorizuotą instaliaciją leido grafiškai koduotus šviesos raštus, kuriuos sensorių pagalba Dieter Vandoren savo kūno judesiais pavertė gyvais garsais (https://vimeo.com/63393966)

Šis kolektyvas jungia tarpdisciplininius kūrėjus dirbančius su muzika, vizualiais ir performatyviais menais bei kitomis medijomis.

Papasakokite apie save.

Esu Ieva Prūsaitė, gimiau 1989 m. Kaune.

Susipažinimas su muzika vyko nuo pat mažų dienų (maždaug nuo 5 metų). Aplinkybės – šeima ir muzika namuose.

Visada grojau viena. Kartais prisijungdavo keletas draugų pagroti kartu, tačiau grupės sukurti nepavykdavo. Tik visai nesenai prieš metus sukūriau pastovesnę grupę, kurioje kartu su manimi groja smuikininkė Dainora Aleksaitė ir violončelistė Guoda Ramšaitė. Šiuo metu turime tikslą savo grupę išplėsti ir priimti daugiau žmonių, norinčių groti kartu.

Pirmi mano sukurti kūriniai buvo dainos, parašytos lietuvių kalba, kurias priskirčiau dainuojamosios poezijos žanrui. Tačiau dabar šių dainų neatlieku galbūt todėl, kad pasikeitė mano požiūris. Iš visos tos kūrybos liko tik keletas man svarbių dainų, kurioms sukūriau naujas aranžuotes ir atlieku jas iki šiol. Tai yra dainos pavadinimu „Oro balionai“ ir „Dar žmonės“.

Pirmi mano koncertai įvyko maždaug 2008 metais. Nuo 2013 metų pradėjau groti su akustine grupe paprastu pavadinimu „Ieva Prūsaitė ir grupė“.

2014 metų vasarą bandžiau sukurti indie/rock grupę Kaune pavadinimu „Collections“. Tačiau iš grupės išėjau, projektas truko tik du mėnesius.

Ar jau galvojate apie debiutinį albumą?

2013 m. pradėjau įrašinėti savo albumą pas Juozapą Liaugaudą studijoje Kaune. Albumo įrašai buvo trumpam sustoję, tačiau dabar vėl tęsiu savo darbą ir norėčiau jau šiais metais išleisti savo pirmąjį debiutinį albumą. Taip pat šiais metais prisijungiau ir prie Juozapo Liaugaudo albumo įrašų, atlieku solo ir back vokalo partijas. Juozapo albumą planuojame pristatyti jau šią vasarą.

Kokiuose žymesniuose, įdomesniuose koncertuose, festivaliuose dalyvavote?

Geriausias koncertas buvo praeitais metais Nidoje, kurio metu vyko Lietuvių kalbos instituto organizuojamas renginys „Užuovėjos“. Koncertas vyko ant namo stogo, nuo kurio puikiai matėsi Nidos švyturys, Parnidžio kopa ir miško viršūnės. Tokioje vietoje galėčiau groti kasdien.

Taip pat norėčiau išskirti renginius, kuriuose teko dalyvauti: tai yra festivalis „Brazdesiai Sielai“ Šiauliuose, festivalis „Saulėtosios naktys“, fizikų dienos „FiDi“ ir dainuojamosios poezijos festivalis „Tai – Aš“ Vilniuje.

Ką kuriate dabar?

Šiuo metu organizuojame savo muzikos autorinius vakarus tiek Kaune, tiek ir Vilniuje. Gegužės mėnesio pradžioje grosime meno festivalyje „Žagarė Fringe Festival“.

Koks Jūsų atliekamas stilius?

Aš toliau kuriu dainas lietuvių kalba, kartais atsiranda viena kita daina parašyta anglų kalba. Man visada sunku apibrėžti, kokio stiliaus muziką mes grojame, dažnai tiesiog eksperimentuojame.

Prieš 7 metus man įtaką padarė dainuojamoji poezija (pastebėjau, kad šio žodžio dauguma muzikantų net vengia).

Šiuo metu klausausi kitokios muzikos, galėčiau išskirti tokius atlikėjus ar grupes kaip Nick Cave, Bob Dylan, Balmorhea, Feist, Steve Reich, Tom Waits, Bon Iver ir dar daug kitų. Tai, ką klausau, tikriausiai šiuo metu ir daro didžiausią įtaką.

Iš lietuviškos muzikos galėčiau išskirti tokias grupes kaip Baltasis Kiras, Garbanotas Bosistas, Colours of Bubbles, mmpsuf, Ministry of Echology ir kt. Tačiau šios muzikos pati nesiklausau, daugiau klausau užsienio atlikėjų muzikos.

Mistika Jūsų gyvenime?

Dažnai mano grupę persekioja keista mistika, pvz.: praeitais metais turėjom turėti dainos „Oro Balionai“ filmavimą „Kaunas Balcony TV“ metu. Likus porai valandų iki filmavimo, sulaukiau skambučio iš smuikininkės, kuri atsiprašė, jog filmavime negalės dalyvauti, nes tik ką prieš pat jos akis mašina pervažiavo jos smuiką. Pagalvojau, kad ji tikriausiai juokauja, tačiau, deja, tai tikrai nutiko. Tokių nutikimų, kai sulūžta instrumentai prieš pasirodymą, buvo tikrai ne vienas ir ne du. Vienu metu net buvau rimtai išsigandusi, tačiau šie nelaimingi nutikimai pasikartoja vis rečiau, ir tikiuosi, kad daugiau taip nenutiks. Taip pat ši mistika mūsų neapleidžia ne tik koncertų metu, bet, tarkim, prieš mėnesį turėjom įrašyti savo interviu laidoje „Muzikos spektras“ pas Karolį Vyšniauską. Taip nutiko, kad baigus įrašyti laidą kitą dieną gavau žinutę iš Karolio, kuris atsiprašė, jog laida neišsisaugojo. Pasirodo, beįrašinėjant laidą užsipildė kompiuterio diskas, ir ji tiesiog nebetilpo, dėl to išsitrynė visas failas. Pirmą kartą kažkokiai laidai visame radijuje taip nutiko. Todėl laidą reikėjo įrašyti iš naujo.

Esate ir dailininkė?

Aš esu tapytoja. Vilniaus dailės akademijoje baigiau tapybos studijas ir dailės tikrai neapleidžiu. Vienas pagrindinių mano gyvenime tikslų – nesustoti kurti ir tapyti.

Ar yra toks dalykas kaip menininko Pašaukimas? Ar tai tiesiog, kaip sakė a.a. E. Mieželaitis, „1 proc. talento ir 99 proc. darbo“?

Manau, kiekvienas žmogus yra apdovanotas skirtingais talentais. Tačiau kad ir kokį talentą turi, vis dėlto reikia įdėti daug darbo. Kaip smuikininkas turi kiekvieną dieną groti smuiku, taip ir dailininkas kiekvieną dieną turi piešti, kad lavintų ranką, kad sugebėtų suvaldyti savo kuriamą paveikslą.

Parallels-II.-2013

Komentarai