Pradžia / Garsas / Sound
 

Kaip anykštėnai tapo pasaulinio lygio grupe. DISSIMULATION. Drakonas mirė, tegyvuoja drakonas (2019)

Kaip kadaise turbūt niekas nebūtų pasakęs, kad, metalo muzikos prasme, užkampyje (Graikijoje) įkurta grupė ROTTING CHRIST taps pasauline įžymybe, to paties greičiausiai niekas nesakė ir apie DISSIMULATION, 1994 m. įkurtus Anykščiuose, mūsų nedidelės valstybės gražiame kampelyje. Tačiau po naujausiojo grupės albumo DRAKONAS MIRĖ, TEGYVUOJA DRAKONAS galima drąsiai, galutinai ir neskundžiamai konstatuoti: DISSIMULATION yra pasaulinio lygio grupė, grojanti aukščiausio lygio black metal (juodmetalį, jei taip norite). Pakalbėkime apie jų naująjį šedevrą.

Mindaugas Peleckis
2019 m. Kovo 09 d., 11:41
Skaityta: 408 k.
Kaip anykštėnai tapo pasaulinio lygio grupe. DISSIMULATION. Drakonas mirė, tegyvuoja drakonas (2019)

Kaip kokie BLACK SABBATH, pirmąjį albumą išleidę tryliktą dieną, DISSIMULATION naująjį albumą, kurtą porą metų, taip pat pristatė tryliktąją (kaip tik prieš komercinę šv. Valentino dieną). DRAKONAS MIRĖ, TEGYVUOJA DRAKONAS, kaip teigiama grupės feisbuko paskyroje, yra "pirmas ir paskutinis [na, niekada nesakykit niekada, vyrai, - M. P.] grupės istorijoje koncepcinis įrašas, skiriamas Ugnies stichijai - albumą sudaro trylika grėsmingų ir dramos nestokojančių kūrinių, palydimų giliaprasmių tekstų, išsamių komentarų ir efektingai visumą išbaigiančio apipavidalinimo."

Pradėkime nuo šio kiek daugiau nei 47 minutes trunkančio albumo apipavidalinimo. Mano subjektyviu suvokimu, jis tobulas. Ne paslaptis, kad naujasis grupės opusas išleistas ir kaip juodas vinilas (LP), ir kaip kompaktinis diskas (CD). Abu formatai turi savo privalumus. Vinilomanai gali gėrėtis išskirtine viršelio estetika (jo viršelį kaip paveikslą galima kabinti ant sienos), o kompaktomanai - džiaugtis stora knygute, kurioje yra ne tik dainų tekstai (pripažinkime, juodmetalio vokalistų klyksme suvokti, kur koks žodis, ganėtinai sunku), bet ir kiekvieno jų paaiškinimas. Ir ne bet koks, o gilus, filosofinis, metafizinis. Kitaip tariant, trigubas klausymo malonumas: estetika, prasmė ir, žinoma, muzika.

DISSIMULATION. Nuotrauka - iš grupės feisbuko paskyros.

Įspūdingojo, ugningojo viršelio autorius - Marius Černiauskas, grupės fotografijos autorė - Greta Giedrikaitė, albumą apipavidalino metalo pasaulyje puikiai žinomas Tomhetas (jis - ir vienas šio leidinio garso režisierių). O išleido albumą kultine jau tapusi leidykla LEDO TAKAS RECORDS.

Įrašinėtas albumas net trijose studijose (viena jų - pas legendinį Gintą Lundbergą Rygoje, jis - ir albumo garso suvedėjas bei masteringo autorius).

Šiek tiek pasikeitė grupės sudėtis: išėjus Venomous, prisijungė taip pat aukščiausio kalibro grupų NAHASH bei LUCTUS lyderiai Heyatha ir Komanderis. Na, o Stabmeldys šiame albume tapo dainuojančiu būgnininku, su šia nelengva užduotimi susidorojo puikiai. Iš senosios sudėties, be Stabmeldžio (Dainius Žičkus), liko gitaristas Nekrofagas (Povilas Kuzma).

Albumo motto: MES NEUŽDEGĖM UGNIES, JI DEGĖ VISADA. Grupės feisbuko paskyroje paaiškinta, kad naujausia DISSIMULATION kūryba, kaip tai bebūtų paradoksalu, "neša šviesą, tačiau tai yra Fenikso liepsnos šviesa – ta, kuria pasaulis kadaise buvo sudegintas".

Nors visą albumą galima perklausyti ir įsigyti Bandcamp'e, rekomenduoju įsigyti LP arba CD (arba abu:). Vis dėlto fizinis formatas yra rimtas reikalas klausant rimtąją (taip, ne tik "klasikinė" muzika yra rimtoji) muziką.

Albumas pristatytas Vilniaus Knygų Mugėje. Daugiau detalių: http://label.ledotakas.net/releases.

Dabar lyg ir reikėtų panagrinėti kiekvieną kūrinį atskirai, tačiau specialiai to nedarysiu, neatimsiu iš klausytojų malonumo patiems viską atrasti. Paminėsiu tik, kad, mano galva, kūrinys CORPUS HERMETICUM savo energija (žr. klipą) ir giliu tekstu pranoksta, ko gero, mylimiausią mano metalinę kapelą SLAYER. Sakote, perlenkiu lazdą? Patys paklausykite.

Apie ką dainų tekstai? Apie Golemą (beje, Vilnius irgi turėjo savo Golemą), Pandoros skrynią, Salamandrą, Feniksą ir pan. Kaip jau supratote, klausant albumą, skaitant jo tekstus ir jų paaiškinimus, teks pasinerti į mitologijos ir metafizikos gelmes. Dainius Žičkus-Stabmeldys, neseniai išleidęs antrąją knygą (apie ją - atskirame tekste), puikiai susidorojo su nardymu po aukštas materijas, todėl tai ne šiaip black metal muzikos albumas, o tikras mistinio meno kūrinys. Beje, tryliktasis kūrinys - kultinės grupės 13 metalinio himno MES DIEVAI koveris (perdara, jei taip norite).

Bravo, vyrai. Tebūnie tai tik (naujo) kelio pradžia. Telydi Jus visos Stichijos (Ugnį jau puikiai pašlovinot).

Taip pat skaitykite:

http://www.radikaliai.lt/garsas-sound/2629-lietuvos-juodmetalio-klasiku-dovana-dissimulation-obtest-77-mcd-interviu-su-sadlave-video

http://www.radikaliai.lt/garsas-sound/3714-pokalbis-po-juoduoju-menuliu-isskirtinis-interviu-su-dissimulation-naujo-leidinio-pasirodymui-artejant

http://www.radikaliai.lt/garsas-sound/3824-juoda-tik-juoda-dissimulation-isleido-cddvd-juodo-menulio-archyvai

http://www.radikaliai.lt/garsas-sound/4354-recenzija-dainius-zickus-stabmeldzio-memuarai-2018-aciu-tau-dieve-kad-myli-stabmeldzius

DISSIMULATION feisbuko paskyra:

https://www.facebook.com/Dissimulation666

Komentarai