Pradžia / Garsas / Sound
 

SAULIUS LABANAUSKAS: Kiekvienas sveikas žmogus, nesusipykęs su gamta ir visata, spindi

Lietuvoje iki šiol greičiausiai nepralenkta savo stilistikoje gotikinio metalo grupė SAPROPHYTES, kurioje grojo SAULIUS LABANAUSKAS, dabar geriau žinomas kaip SAULIUS SPINDI bei grupės FASHION GAMES narys. Pasikalbėjome (2018 01 31).

Mindaugas Peleckis
2018 m. Kovo 20 d., 12:35
Skaityta: 770 k.
S. Labanausko asm. archyvo nuotr.
S. Labanausko asm. archyvo nuotr.

Kada ir kokiom aplinkybėm susidūrėte su muzika, kurią kuriate iki šiol? Ar teko išbandyti ir kitų stilių, pvz., groti pankroko ar metalo grupėje?

Mano muzikinė karjera ir prasidėjo nuo gotikinio metalo grupės SAPROPHYTES, susibūrėme 1998 m. Pabradėje. 2005 m. pasirodė albumas MARIONETTE.

O kažkur nuo 2006 m. groju grupėje FASHION GAMES (postpunk, indie rock, new wave).

Mano muzikinis skonis gan platus, įdomu buvo pamėginti kurti ir garso takelius filmams. Todėl paraleliai nuo grupės veiklos užsiimdavau ir užklasine veikla. Visus tokius lyrinius gabaliukus, instrumentalus, improvizacijas, garso takelius, kurių buvo susikaupę keliolika, surankiojau ir sudėjau į krūvą. Taip 2011 m. atsirado pirmasis albumas. Tiražas buvo vos 30 vienetų, visus juos įrašiau savo CD-romu. Kiekvienas CD turėjo mano ranka pieštą originalų piešinuką. Kaip aš sakau - visiškai be pretenzijos plokšteles padovanojau savo draugams ir artimiesiems, tokiu būdu ir atsirado SAULIUS SPINDI albumas ir pavadinimas.

Kaip vadintumėte savo stilių?

Sunkiai man sekasi su stilių įvardinimais. Apskritai nesureikšminu, kaip įvardinta viena ar kita grupė, jei muzika gera - tai tinka ir stiliaus pavadinimas. O ypač šiuo metu kai atšakų tiek daug, kad jau seniai pasiklydęs epitetų įvairovėje. Be to, mano skambesys nuolat keičiasi ir net vienam mano albume galima išgirsti ir synthpop, new wave, ambient, electropunk, ir experimental. O paskutiniame albume gal - folk, electronic, experimental, psyhodelik. Tegu įvardija klausytojai, aš labiau gilinuosi į kūrybos niuansus.

Ką Jums reiškia grupės pavadinimas? Gal tai susiję su runomis?

Su runomis? Nemanau. Tiesiog dar 2011 m. prieš atsirandant pirmam soliniam albumui mąsčiau kaip jį pavadinti, kad gražiau skambėtų ir pan. Norėjosi tokio paprasto pozityvo, tad pavadinau albumą SPINDI. Gal kad ant viršelio panaudojau nuotrauką su šviestuvais. Atlikėjas SAULIUS, o albumas SPINDI. Prieš pasirodant antrajam albumui 2015 m. draugai jau vadino SAULIUS SPINDI. Nesukau galvos dėl to. Gal gali kažkam pasirodyti su pretenzija į šventumą, gal kam tai savimylos požymis. O aš spindėti, spinduliuoti pozityvia gera energija linkiu visiems. Kiekvienas sveikas žmogus, nesusipykęs su gamta ir visata, spindi.

Kur ir su kuo yra tekę koncertuoti - kas įsimintiniausia?

Projekto SAULIUS SPINDI buvo surengti viso labo 3 koncertai, pirmasis 2017 m. pavasarį Šnekučio bare. Visada labiausiai įsimena pirmi kartai. Jis ir buvo ypatingas tuo, kad buvo pirmas mano solinis koncertas, pats rinkausi atlikėjus su kuriais koncertavau, pirmą kartą pasirodymo metu grojau klavišais. Pirmą kartą grojau išskirtinai savo kūrinius. Jei kalbant apskritai apie koncertus, tai gal įsimintiniausias buvo įvykęs 2001 m. renginyje „Naujas Kraujas“,  kuriame dar grojau su grupe SAPROPHYTES, tai buvo debiutinis grupės pasirodymas Vilniuje, gerai mus sutiko. Ir apskritai, tais rock‘n rolo laikais dar buvo mažiau grupių negu klausytojų, nebuvo tokio informacijos pertekliaus ir dėmesio tikrai netrūko.

Kokie muzikantai padarė didžiausią įtaką? Kokiems, Jūsų nuomone, darote įtaką?

Beveik visa roko klasika, nuo The Beatles, AC/DC, the Doors, Clannad iki Pink Floyd. Vėliau Type O Negatyve, Dead Can Dance, Tom Waits, Depeche Mode, Nick Cave, Swans...... Tuo pačiu klausiausi šmaikščių grupių kaip B-52‘s, Men Without Hats, Tuxedomoon su Winston Tong, Flash and the Pan. Dar vėliau, apie 2006 m., atradau Kraftwerk ir krautrock‘ą. Visa ši puokštė padarė įtaką milijonams šiandienos kūrėjų, taip pat ir man.

Grojant gotikinio metalo grupėje SAPROPHYTES tikrai jausdavau, kad užkurdavom jaunus žmones, ir ne vienas vėliau pasuko link muzikos. Dabar nesu įsitikinęs, ar darau įtaką net savo vaikams.

Lietuvoje atgimsta įvairios muzikos scenos. Kaip manote, kodėl?

Ankščiau buvo sudėtingiau su pavyzdžiais ir su instrumentais, nebuvo tokių galimybių, bet nebuvo tokios kiekybės ir kokybės. Dabar visa karta užaugo, kurios nevaržo jokios ribos, beveik kiekvienas vaikas pabando groti gitara, būgnais ar klavišais. Nėra jokių saviraiškos rėmų, pilna būrelių, mokyklų, pilnas internetas ir pan. Per paskutinius 20 metų parduota šimtai tūkstančių gitarų - tas kažką pasako. Apskritai, pasikeitė situacija visame pasaulyje ne tik Lietuvoje. Gyvename informacijos pertekliaus laikais. Asmenybių skaičius gal ir nekinta, tiesiog turime daugiau galimybių joms susiformuoti ir pasireikšti.

Ar dainuoti reikėtų lietuviškai, ar angliškai (kalbu apie Lietuvos grupes ir muzikantus)?

Kadangi dauguma grupių, kurios man patiko, dainuoja angliškai, todėl ir aš ilgą laiką dainavau ir dar tebedainuoju angliškai. Visos pirmosios lietuviškos grupės man atrodydavo nevykusios Vakarų muzikos kopijos. Dabar aš supratau, kad mano ir daugumai mano kartos, požiūrį suformavo aplinkybės, kai nevertinom savo produkto, o perdėtai vertinom vakarietišką, kaip aukštesnį reikalą. Vaikystėje atrodė pati reklama vertybė, kadangi pas mus jos nebuvo. Viskas Vakaruose atrodė geriau negu čia. Vėliau tik supratau, kad tai nepilnavertiškumo kompleksas. Žmonijai būdinga mėtytis nuo vieno kraštutinumo prie kito. Šiuo metu pats ieškau dainavimo formos lietuvių kalba ir sveikinu tuos, kas dainuoja lietuviškai. Nemanau kad tai apriboja populiarumo galimybes, mane visad įkvepia Islandų pavyzdys. Reikėtų dainuoti taip kaip norisi, ir linkiu sau ir kitiems dainuoti daugiau lietuviškai, ir ne bukai kopijuoti, o atrasti savąjį skambesį.

Fashion Games

Kokią muziką klausot? Gal, kai niekas nemato ir negirdi, įsijungiat J. S. Bachą arba V. Karklelį. o gal net Judas Priest ar Lustmord?

Žinoma, daugiausiai klausau savo dainų, nes dirbu su jomis, tai mano kasdienybė. Taip pat su vaikais klausau vaikiškų dainų, klasikos. Paklausau lietuvaičių, visad įdomu stabėti naujoves. Klasikinių grupių naujausių darbų pasiklausau: Beck, Roger Waters, Gary Numan ir pan.  Paklausau LRT opus radijo, labai džiugina, kad yra tokia platforma, tikrai daug naujovių ir įdomybių galima išgirsti. Dar pasidomiu egzotinių šalių folk muzika.

Banaliausias, bet labai reikalingas gerbėjams klausimas - artimiausi ir kiek tolimesni planai? Ir - kada laukti naujo albumo?

2017 m. pabaigoje pasirodė naujausias mano albumas su Petru Zalansku VAI TU GIRALA. Jau turiu sukaupęs dainas beveik dar vienam albumui. Viena daina iš būsimo albumo jau nuo vasaros groja LRT opus eteryje, ir ją galima išgirsti Youtube platformoje - „Dvi Saulės“. Visi trys albumai pasirodė prieš Kalėdas, jaučiu, kad šis panašiai turėtų gimti, bet, manau, šį kartą neskubėsiu, gali persikelti ir į 2019 metus. Žiūrėsiu, kaip su laiku, nes nusimato ir koncertinė veikla. Dar turėtų pasirodyti keli kūriniai su FASHION GAMES. Dar reikės suklijuoti porą klipų. Dainos gimsta greitai, su tekstais sunkiau. Reikia laiko, kad nusistovėtų. Žodžiu, veiklos daug, bandysiu viską spėti.

Ačiū, ir kuo geriausios kloties.

P.S. Naujausiojo SAULIUS SPINDI albumo recenziją galite skaityti čia: http://www.radikaliai.lt/garsas-sound/4276-recenzija-saulius-spindi-petras-zalanskas-vai-tu-girala-2017-dvieju-pasauliu-susitikimas-muzikoje.

Komentarai