Pradžia / Radikaliai
 

Lietuvos eksperimentinė muzika. 2015-ieji (video, interviu, mįslė)

Darius Čiuta kaip visada teisingai papriekaištautų man: nėra jokios eksperimentinės muzikos, nėra jokio garso meno, yra tik garsas. O gal tai yra postmuzika, po-muzika, garsavaizdžiai, audiopoetinis spengsmas, galimi garso pasauliai, lauko įrašai, mikrogarsai. Kadangi laikas neturi jokios prasmės, kai kalbame apie Muziką (tik tada, kai kalbame apie muziką), tiesiog priminsiu, kad dabar 2015-ieji, o minėtas (vienintelis) interviu su D. Čiuta darytas 2008 m. rugsėjį.

Mindaugas Peleckis
2015 m. Sausio 19 d., 13:48
Skaityta: 227 k.
ZIQQURATU-3 (2012) by Šarūnas Nakas, Alla Zagaykevych, Benas Šarka and Aurelija Maknytė (demo)
DONIS "Bars bars" [retro_mix]
Driezhas – Švito
Maldur Atai - Help Us To Save What's Left (2011)
IVALO 2008 gintas k (audio) + juodo (visuals)

Kada ir kokiomis aplinkybėmis muzika tapo Tavo gyvenimo dalimi?

Maždaug apie tryliktus–keturioliktus metus. Vidurinėje mokykloje. Manau, kaip ir daugeliui (klausantiems-ieškantiems), tuo metu trūko kitokio garso/muzikos. Tas trūkumas ir paskatino imtis veiksmų 1988–1989 metais.

Girdėjau, kad savo įrašus skaičiuoji ne albumais, o įrašytomis valandomis. Kiek jų?

Esu įrašęs apie du mėnesius nenutrūkstamo garso. Tiksliai suskaičiuoti nėra galimybių, nes fiksuojami visi prisėdimai. Išliko tikrai ne viskas. Apgailestauju, bet archyvavimas, kaupimas – ne man.

Lietuvoje yra išleisti du darbai. Visi kiti leidiniai mažais tiražais – tik draugams nuliūdinti ar pralinksminti. Užsienyje – dviejose JAV leidyklose, taip pat dviejose Japonijos, Anglijos. (Naujausiais duomenimis, albumų yra kur kas daugiau, žr. kad ir http://www.discogs.com/artist/240877-Darius-Ciuta).

Kokį savo albumą vertini labiausiai?

Paskutinį.

(Čia praėjus keleriems metams įsikišiu ir pasidžiaugsiu, kad D. Čiuta – pirmasis Lietuvos eksperimentininkas (atleisk, Dariau, tenka etiketes klijuot), 2015 m. (tiksliau, sausio 9 d.) išleidęs albumą „c/d“ (http://plustimbre.bandcamp.com/album/c-d) kartu su graikų kūrėju Χριστόφορος Τριανταφυλλόπουλος. Albumas – įspūdingas. Toks, kaip visada, čiutiškai lyg niekuo neypatingas, tylus, tačiau tokios gelmės beveik jokiam Lietuvos muzikantui pasiekti nepavyko.)

Iš kur semiesi idėjų?

Iš aplinkos. Autoritetai – visi, su kuriais buvau susitikęs. Su keletu iš jų užteko net vieno karto. Apie savo idėjų propagavimą pasakyti nieko negaliu, gal tiesiog vertinu tik tas, kurios yra ekologiškos.

Kokiais instrumentais groji?

Garsą išgaunu bet kuriuo, muzikos – nė su vienu.

Ar dažnai keliauji? Kur randi prieglobstį?

Kokiu atstumu turi būti du objektai, kad galėtume juos įvardyti kaip du?

Kokia Tavo didžiausia svajonė?

Geltona.

Kaip vertini dabartinę Lietuvos muzikos situaciją?

Vertinu Raimundą Eimontą su Gintu K. Jie šį tą sukūrė, ir niekas to dar negirdėjo. Sėkmės jiems.

Ačiū.

P.S. vietoje

Klausykite tik geros lietuviškos eksperimentinės (tebūnie šis terminas...) muzikos, pvz. (ne kokios nors eilės tvarka, tiesiog atsitiktinai), tokios, kokią kuria: Šarūnas Nakas (http://www.mic.lt/nakas), „Driezhas“ (http://driezhas.bandcamp.com), „Sala“ (http://alas23.blogspot.comhttps://soundcloud.com/alas23), „Maltur Atai“ (http://www.radikaliai.lt/radikaliai/1071-smogiamoji-jega-is-lietuvos-maldur-atai, http://www.discogs.com/artist/1759026-Maldur-Atai ir kt.), „Girnų Giesmės“ (http://girnugiesmes.bandcamp.com), Gintas K (http://gintask.bandcamp.com), „Donis“ (http://www.donis.lt), Ramūnas Jaras (http://www.jaras.lt), Raimundas Eimontas (http://www.radikaliai.lt/radikaliai/2326-raimundas-eimontas-zmogus-isrades-daug-stiliu-video) ir daugybė kitų!

Mįslė eksperimentinės muzikos žinovams

Šio rašinio pabaigai – mįslė: ištrauka iš zino „Dominion Of Terror“ Nr. 3 (6; 1994 m. vasara): „Paklausius šią kasėtę man galutinai nuvažiavo stogas. O juk galima ir išprotėti. Psichodėlinė muzika, kokios dar paieškoti reikėtų, įvarys jus į tokį transą, kad ir daktarai nepadės. Ši muzika labai tiktų siaubo filmams, arba gasdinti kaimynus naktį. Beje, jeigu kas nors matė, kur nuvažiavo mano stogas, prašom pranešti, atsilyginsiu.“

Apie kokią grupę kalbama jos „kasėtės“ recenzijoje? Atspėjusysis bus apdovanotas Tyla.

Bus daugiau.

Komentarai