Pradžia / Radikaliai
 

STRESAS. Profesionali sunkioji muzika iš „provincijos“ – be falšo (video)

Apie tai, kokia „provincija“ yra Šiauliai, iš kurių be galo daug gabių menininkų, muzikantų, esu kiek rašęs (http://www.radikaliai.lt/radikaliai/911-bix-fenomenas-ziurkiu-miestas-1980-ieji-interviu-su-sauliumi-urbonaviciumi ir kt.), todėl nenustebau, jog profesionalių muzikantų kolektyvas „Stresas“ netikėtai gimė būtent šiame mieste, kuriame turėjau garbės gimti bei augti ir aš. Apie grupę „Stresas“ pasakoja žinomas muzikantas Artūras Liolys-Fišeris (2015 01 04).

Mindaugas Peleckis
2015 m. Sausio 04 d., 20:54
Skaityta: 764 k.
STRESAS band VIENIŠAS (intro)
STRESAS band KELIAS (outro)

Kaip pasakojo A. Liolys-Fišeris, „Stresas“ (https://www.facebook.com/pages/Stresas-band/928963197121293?fref=ts, https://www.youtube.com/channel/UCu2iwQswuTvHUb89tRsiQ_w) gimė 2014 m. vasarą.

„Susitikom su Antanu, sako, „Pekloje“ (http://pekla.bandcamp.com) nebedainuoju, tai, sakau, rifų yra keletas. Studijoje pabandėm, lipo kažkaip, pasikvietėm drummerį Ginc (Gintas Gascevičius, BIX) su bosistu Tommy (Tomas Lavickas, POLLY) ir pradėjom realiai tai festivalinį setuką, ir dabar sugrotume live, nors iki pilnos programos dar padirbėt reik. O „Stresas“ – Antano sugalvotas pavadinimas, sako... stresas, stresas visur, na, pažiūrėjau google, grupės nėr tokios, tai ir palikom. „Stress“, „Stres“ yra, o lietuviškai nėra bendo. Angliško pavadinimo nenorėjom visi. Dainuojam lietuviškai. Mūsų stilius – daugiau hard and heavy nei progressive, power ar kitos metalo rūšys. Su Antano vis tiek iš senosios mokyklos klišių nebeišeinam, tik gitara – žemesniais dažniais“, – pasakojo Artūras.

Pasak A. Liolio-Fišerio, „Šiauliuose su muzikine scena liūdnoka, nes „Pogas“, kur vykdavo rock koncertai, užsidaręs, tik „Blic“ funkcionalus“. Tiesa, naują albumą ruošia BIX.

„Stress“ neketina tapti vienadieniu projektu. 2014 m. gruodžio 30 d. pasirodė itin stiprus singlas „Intro“, 2015 m. sausio 2 d. „Outro“. Radijuje „Intro“/„Outro“ greičiausiai virs vienu singlu ir vadinsis „Kelias“.

„Su vokalistu Antanu rašom dainas, sutampa požiūriai“, – džiaugiasi muzikantas, dar žinomas kaip Fisheris.

Specifinį XX a. 9-ojo deš. thrash metal vokalą primenantis balsas – „Peklos“ buvusio daininko Antano Dailidės. Toks Lietuvoje dabar retas.

Šiuo metu „Stresas“ kuria visą albumą. Jis turėtų pasirodyti 2015 m.

„Antano tekstai – žmogaus kelią, pesimistiniai, bet tai jo kūryba, ir negalim stabdyti kūrybos. „Pekla“ – labai geras speed metal bendas, bet jie jau turi kitą vokalistą“, – sakė Artūras.

Trumpa A. Liolio-Fišerio dosjė.

Artūras Liolys gimė 1963 m. Kaune, gyveno ir augo Baisogaloje, Pakruojyje, Šiauliuose. Muzika domisi nuo darželio laikų (1967 m.). Apie 1977 m.pradėjo groti gitara. 1989 m. grojo grupėje „Plentas“, 1990–1991 m. Kastyčio Kerbedžio grupėje (dalyvavo 1990 m. plokštelės įraše), 1993–1997 m. „Volyje“ (dalyvavo 1997 m. albumo „...All again“ įrašuose), 2009 m. projekte „Soda“ (kartu su BIX, „Lygiailyja“, „Empti“ muzikantais, vokaliste Asta Buračaite, konsultantu kompozitoriumi Linu Rimša).

Geriausiai A. Lioliui-Fišeriui įsiminė „Bliuzo naktys 2012“, „Ekologijos Roko žygis“ su grupe „Plentas“ 1989 m., galingas „Volio“ pasirodymas Vilniaus Kalnų parke „Vilniaus dienose“ 1996 m.

Mėgstamiausi A. Liolio-Fišerio muzikantai / grupės: AC/DC, Zakk Wylde, „Pink Floyd“, „Antis“, „Sound Injected“, Marijonas Mikutavičius, imponuoja gitaristas Jumbo.

„Talento ir darbo reikia 50/50. Visi kūrėjai, vien dėl to, kad ieško, kuria, verti pagarbos“, – mano gitaristas. 

Komentarai