Pradžia / Radikaliai
 

Interliudija

- Aš atvykau iš Olsterio į gūdų užkampį, tarsi be jokio tikslo, tarsi bėgdamas nuo geresnio gyvenimo į skurdą ir pats nesupratau savo, švelniai tariant, keisto poelgio priežasties, bet dabar tapo aišku, kodėl aš sugrįžau į Vilniaus priemiestį...

Algimantas Lyva ir Mindaugas Peleckis
2014 m. Gegužės 25 d., 15:54
Skaityta: 37 k.
Be pavadinimo. Mindaugo Peleckio nuotr.
Be pavadinimo. Mindaugo Peleckio nuotr.

Dravenis iš lentynos ištraukė knygą, nupūtė dulkes, atvertė juostele pažymėtą puslapį ir perskaitė pabrauktas eilutes: „Staiga supratau, kad Žaidimo kalboje ar bent jo dvasioje viskas iš tiesų turi visuotinę reikšmę, kad kiekvienas simbolis ir kiekviena simbolių kombinacija veda ne kažkur, ne prie atskirų pavyzdžių, eksperimentų bei įrodymų, bet į centrą, į paslaptį ir pasaulio širdį, į pažinimo pradžių pradžią. Ir tos akimirkos nušviestas staiga suvokiau, kad kiekvienas perėjimas nuo mažoro į minorą sonatoje, kiekviena mito ar kulto transformacija, kiekvienas klasikinis, meninis formulavimas, tikrai meditatyviai žiūrint, yra ne kas kita, kaip tiesus kelias į pasaulio paslapties esmę, kur tarp įkvėpio ir iškvėpio, tarp dangaus ir žemės, tarp Inio ir Janio amžinai vyksta šventa misterija“. [ H. Hesse, Stiklo karoliukų žaidimas, 86 – 87 psl. ]

- Dabar ir aš išgyvenu panašius jausmus ir supratau, kad mane pašaukė Žaidimas... – užbaigė kalbą Dravenis.

Guru Guru dėmesingai išklausė citatą ir neištaręs nė žodžio, atėjo prie lango ir ilgai žiūrėjo į mišką. Dravenis nedrįso trukdyti rimties. Guru Guru nugrimzdo į vidines gelmes. Gal jis meditavo, gal analizavo Dravenio kalbą? O gal ieškojo ryšio tarp klasikinio kūrinio ir dabarties? Kas jį žino... Lėtai temo, bet Dravenis nedrįso įjungti sietyno.

O įvyko štai kas. Guru Guru mėgo šią knygą, bet visai neketino jos aptarinėti, todėl ieškojo tinkamo atsakymo, kuris padėtų Draveniui suprasti realią situaciją ir neišprovokuotų intelektualaus ginčo. Atsakymą pasufleravo nelaukta vizija. Guru Guru pamatė už lango stovintį Juodąjį laiškanešį ir nejučia krūptelėjo. Demonas ūmai pavirto didžiule žiurke ir dingo aukštoje žolėje.

- Draveni, tu laiku ir vietoje pacitavai Jozefo Knechto, Magister Ludi žodžius. Pasaulyje vyksta priešybių kova, kurią galima pavadinti Žaidimu. Ir nėra nė vieno, pakilusio virš gėrio ir blogio. Nušvitusių žemėje nėra - jie čia ilgai neužtrunka ir greitai pakyla į kitą, aukštesnį Būties lygmenį, todėl dabar mums yra lemta žaisti šį Žaidimą, o ne neužsidaryti jaukioje Kastalijos erdvėje, - pagaliau prabilo Guru Guru.

- Guru Guru, ar tu norėtum išvengti Žaidimo? – paklausė Dravenis.

- Uždek šviesą, jau tamsu, - pasakė Guru Guru.

 

Vilnius, 2014 m.

Komentarai