Pradžia / Radikaliai
 

The Industrial Game*

Interliudija, susapnuota 2005 m. liepos 3 d., apie 6 val. ryto.

Algimantas Lyva ir Mindaugas Peleckis
2014 m. Gegužės 24 d., 14:05
Skaityta: 38 k.
Be pavadinimo. Mindaugo Peleckio nuotr.
Be pavadinimo. Mindaugo Peleckio nuotr.

Dievas nepalaimino šio amžiaus

Jį sukūrė žmonės

Žmonės jį jau ir sunaikino

Gyvename griuvėsiuose

Geometrine progresija didėjančių dangoraižių

Ir nežinia kur vedančių painių greitkelių

HIGHWAY** – tai kitas mūsų amžiaus vardas

Tai Žaidimo vardas

 

ŽAIDIMAS PRASIDEDA

 

Nenoriu minėti savo tikrojo vardo. Ir visi kiti čia minimi vardai nėra ir niekada jau nebus tikri. Turiu patikimų žinių, kad kai kam labai norėtųsi žinoti tikruosius vardus. Vietos? Jos gali būti bet kur. Tad pasitelkite vaizduotę ir, be abejo, kantrybę, jų tikrai prireiks.

Žaidimas tradiciniu laiko suvokimu prasidėjo visai neseniai – prieš 88 dienas. Tačiau tik po kiek laiko supratau jo tikslą.

Tai – karas. Visuotinis. Prieš visus. Anoniminis. Prieš žmones, lekiančius greitkeliais, plušančius didžiuliuose ir ne tokiuose dideliuose dangoraižiuose, gyvenančius dėžutėse, pamiršusius savo žmogiškumą. Atsidavusius “gamink ir vartok” sistemos vergus, tik retkarčiais prabundančius iš savo sapnų. Bet prabudimas – skausmingas, todėl vergystė iš pradžių atrodo išsilaisvinimas. Ir jie vėl nugrimzta į sistemą, laukdami dar vienų suplanuotų atostogų. Kaip aš. Iki Tos dienos.

- Tau tikrai reikia pailsėti, Bertai, - jau kelintą dieną įkyriai siūlė kolegos, matydami mano pajuodusius paakius. Darbas kėdėje prie kompiuterio 10, 12, o neretai ir 18 valandų per parą daro savo.

Kai ši frazė galutinai įsiėdė į mano dūzgiančias smegenis, buvo penktadienis. Taigi, paskutinė darbo savaitės diena, kaip tik priešpiet. Tada į kontorą užėjo mergina.

Angl. industrinis žaidimas. Čia turima galvoje ne sunkioji ar lengvoji pramonė, nors sąsajų su jomis esama, bet XX-XXI a. suvokimo koncepcija, atsispindinti šiuolaikinėje kultūroje. Industrinis amžius – tai modernas, post-, postpost- ir t.t. modernas, apimantis visas mūsų suvokimo sritis. Industrinis amžius – romantizmo kapinės su kartais jose pasirodančiais praeities vaiduokliais.

** Angl. greitkelis

Komentarai