Pradžia / Radikaliai
 

Guru Guru ginčijasi ir kalba apie Būtį

4567+(x) ėjimas.

Algimantas Lyva ir Mindaugas Peleckis
2014 m. Gegužės 24 d., 13:34
Skaityta: 51 k.
Be pavadinimo. Mindaugo Peleckio nuotr.
Be pavadinimo. Mindaugo Peleckio nuotr.

Guru Guru turėjo Mokytoją, kuris buvo suvokęs Būtį. Tiesa, jis nepasakojo, ar tai arbata, ar kava, ar Dievas, ar Žaltys, ar dar kažkas. Jis išvis nekalbėdavo šia tematika, o žodį „būtis“ pabrėžtinai rašydavo mažąja raide.

Guru Guru daug mąstė apie Būtį, iš pagarbos Jai rašydamas šį terminą didžiąja raide.

Ginče su Draveniu dėl to, kas iš tikro yra Tikroji prigimtis, Guru Guru gimė viena kita mintis. Žiūrėdamas į jau kažkelintą arbatos puodelį jis lėtai ėmė kalbėti:

„Būtis turi daug pavidalų, nors pati (ji/jis/bevardė giminė) yra Viena, Nedaloma, todėl vadiname tai Realiuoju, tebūnie Jis pašlovintas visais Savo vardais. Mūsų gyvenimas – tai duoklė Vieninteliam Realiajam, padėka, malda, džiaugsmas, skausmas, liūdesys, linksmumas, nuo pradžios iki pabaigos, nes laiko nėra. Viskas, kas galėtų pasirodyti kaip istorija, tėra ta pati mažytė neegzistuojančio laiko smiltelė - amžinybės kaštonas, augantis ant bekamienio medžio. Tai, kas nutiko, nutinka ir dar nutiks, - magiško Kanto sapno apie septynis Karaliaučiaus tiltus uždavinio tąsa: ką daryti, kai visi tiltai pereiti? Eiti iš naujo, suktis tuo pačiu ciklu? Stovėti kaip žibintui? Tapti keliu, kuriuo važinėtų automobiliai? Atstumtojo kelias gali tapti pergalės keliu. Rašytojas dvasinėje tremtyje, klonų ir klounų valstybėje ieško laiptų, kuriais galėtų pakilti. Ne, ne ant pjedestalo. Ant didelio smėlio laikrodžio, kad šis įtrauktų į vidų ir paverstų smiltele.“

„Kokie dar septyni Karaliaučiaus tiltai?“ – nustebo Dravenis.

„Buvo toks Immanuelio Kanto sapnas, mitas, o gal nebuvo, tačiau žymus matematikas Leonhardas Euleris pagal jį sukūrė savo teoriją, padariusią didžiulį atradimą matematikoje“, - pasakojo Guru Guru.

Dravenis susidomėjęs klausė. „Tai gal važiuojam į Karaliaučių?“

„Prūsai jį vadino Twanksta“, - patikslino Guru Guru.

„Tebūnie. Bet gal ten rasime atsakymą?“

„O ar gi mes jo ieškome? Paulas Erdősas rašė apie menamą dieviškąją knygą, kurioje užrašyti gražiausi matematiniai įrodymai. Koranas yra Knyga-Visata, parašyta Dievo. Jeigu viskas yra  čia, kam mums kažkur važiuoti?“

„Tai tu man pasakyk“, - Dravenis nekantravo sužinoti daugiau apie Kantą ir Eulerį, tačiau Guru Guru neskubėjo dalintis žiniomis ir įžvalgomis.

„Svarbiausia – neįsimylėk pačios idėjos“, - mįslingai tepratarė Guru Guru. 

Komentarai