Pradžia / Radikaliai
 

Dangorėžis

9013 ėjimas.

Algimantas Lyva ir Mindaugas Peleckis
2014 m. Gegužės 24 d., 08:43
Skaityta: 35 k.
Leonardo da Vinci užrašų knygutė. Mindaugo Peleckio nuotr.
Leonardo da Vinci užrašų knygutė. Mindaugo Peleckio nuotr.

Po Dravenio žodžių apie meditaciją Guru Guru pajuto didžiulį norą patylėti. Ir, kaip kartais mėgsta, atsiversti bet kokį bet kurios po ranka pasitaikiusios knygos puslapį. Ką reiškė ši duotybė, jis nežinojo, juolab kad  buvo sapnavęs įdomų sapną (jame galerijoje prie paveikslų stovėjo moteris, kurie apie kiekvieną paveikslą ne pasakodavo, o dainuodavo). Tačiau nepacituoti negalėjo. 

DANGORĖŽIS

„Augštas didmiesčių namas, kurio konstrukcijos griaučiai yra plieniniai arba gelžbetoniniai. Nebeišsitenkant žemės ankštuose miestuose, teko statyti vis augštesnius namus. […] XIX a. gale pradėtoji plieninių kolonų ir sijų gamyba atvėrė galimybes dangorėžius statyti. […] Šis išradimas statyboje priskiriamas amerikiečių inž. William LeBaron Jenny, kuris 1885 pastatė pirmąjį dangorėžį, ir tai 10 augštų. [… 1954] Empire State dangorėžis (išaugo 1931) tebėra augščiausias pasaulio namas, 102 augštų, 381 (351? ?? PATIKSLINTI) m nuo gatvės paviršiaus iki bokšto viršūnės, kuri elektriniu keltuvu pasiekiama per pusantros minutės. Dabar kiekviename JAV, neretai ir Europos, Australijos, P.Amerikos didmiestyje yra 20-40 augštų dangorėžių. […] New Yorke yra daugiausia dangorėžių, nes ten geros natūralios sąlygos pamatams: uola prie pat žemės paviršiaus.

Rašė dr. inž. Jurgis Gimbutas

Šaltiniai: F.L.Wright, Modern architecture, 1937; L.E.Grinter, Theory of modern steel structures I, 1937

Lietuvių enciklopedija, IV t., Bostonas, 1954, p. 273-275."

Guru Guru susirūpino. "Statome dangorėžius, babelio bokštus, bandome surasti savo prigimtį, globalizuotis, o gal nėra jokios vienos prigimties, gal visi iš esmės esame visiškai skirtingi, ir tai, kad esame kažkuo panašūs, tik iliuzija? Gal žmogus nesukurtas pagal Dievo paveikslą ir neturi jokios Budos prigimties? Juk tiek rasių, tautų, kalbų egzistuoja... Kam visa tai? Jei jau visi vienodi, visi pagal vieną paveikslą, visi vienos prigimties, kam Dievui, Budai ar dar kažkam prireikė tos įvairovės?" 

Dravenis, viešėdamas pas Guru Guru, kai šis tarė šiuos žodžius, išmintingai tylėjo. Tačiau matėsi, kad nori tarti žodį. Sunku buvo jam pripažinti, kad žino tiesą. Guru Guru suvokė - tiesa tartum instaliuota Dravenyje, tik kaip ją sužinoti?

Komentarai