Pradžia / Garsas / Sound
 

Pusė 2015-ųjų Lietuvos muzikiniame gyvenime

Andrius Mamontovas išleido pirmąjį singlą iš naujo albumo „Degančios akys“, kuris niekuo nei nustebino, nei sužavėjo, nors prie jo kūrimo buvo pritraukta labai daug garsių muzikantų (pvz., Saulius Prūsaitis). A. Mamontovo gyvenimą toliau drebina skandalai: alkoholio nevartojantis, jo teigimu, muzikantas koncertuoja remiamas alaus daryklos, pykstasi su gerbėjais.

Mindaugas Peleckis
2015 m. Liepos 08 d., 20:12
Skaityta: 224 k.
Gintarė Jautakaitė - В горнице

Į skandalo verpetus pateko Egidijus Dragūnas ir Marijus Adomaitis (Mario Basanov). Vis dėlto ir SEL, ir „Ten Walls“ (Mario Basanov) yra didžiausios Lietuvos muzikos žvaigždės.

Antis – 30-metį atšventusi 2007-aisiais atsikūrusi lietuviško roko legenda po 2013 m. albumų „Baisiai džiugu!“ ir „2xAntis (Duck Art Antis)“ 2014 m. išleido radijo singlą „Debesys“ (http://www.radikaliai.lt/radikaliai/2172-didziausias-anties-hitas-po-sugrizimo-debesys-video) ir bendros dainos su Jazzu ir Leonu Somovu „Nauji metai“ (http://www.radikaliai.lt/radikaliai/2212-premjera-antis-leonas-somovas-ir-jazzu-irase-bendra-daina), o 2015 m. išleido brangiausią Lietuvos istorijoje, tiesiog tobulą dviejų CD ir DVD su koncerto įrašu albumą „Zombiai atrieda atidunda!“) http://www.radikaliai.lt/garsas/2763-antis-isleido-brangiausia-lietuvoje-kompaktine-plokstele-zombiai-atrieda-atidunda-video).

Dar viena legenda IVTKYGYG įrašė nemažai naujų dainų (http://www.radikaliai.lt/radikaliai/2332-gyva-legenda-slipas-arturas-slipavicius-ivtkygyg-groja-skyryboms-ir-ruosiasi-puosiasi-naujam-albumui-video-foto-interviuhttp://www.radikaliai.lt/radikaliai/2395-arturas-slipavicius-slipas-dalyvaus-prestizineje-parodoje-meno-genijus-italijoje) ir ruošiasi šiemet leisti albumą, ir ne bet kokį, o vinilą. Grupės lyderis Artūras Šlipavičius-Šlipas dalyvauja pasaulinio garso parodose Italijoje, Prancūzijoje (naujausia vyko Luvre, Art Carouselle 2015). 

Prieš pat 2015 m. pasirodė, tad faktiškai jį galima vadinti šių metų albumu, naujas legendinės grupės Rebelheart albumas (http://www.radikaliai.lt/radikaliai/2342-recenzija-rebelheart-mysteria-2014-video).

Vieni įdomiausių albumų – Sielos (http://www.radikaliai.lt/garsas/2727-impresija-siela-sirdis-kryzius-pasaga-m-p-3-cd-2015, http://www.radikaliai.lt/garsas/2644-ir-gotai-atranda-meile-interviu-su-grupes-siela-lyderiu-aurelijumi-sirgedu-video) ir Alinos Orlovos (http://www.radikaliai.lt/garsas/2637-recenzija-alina-orlova-88-2015-creative-industries-video).

Naują albumą ruošia Esatis, atsiradusi tartum iš nieko. Jai padeda naują albumą ruošiantis Donis, taigi akivaizdu, kad šiemet turėsime du puikius albumus.

Po puikaus pernykščio Sheep Got Waxed albumo norisi antro tokio, o štai lietuviški motorhedai Pekla išleido tikrai neprastą metalinio rokenrolo albumą. Neblogą rokenrolą groja ir į JAV išvažiavęs David Smash. 

Naujus kūrinius kuria puiki grupė Stresas (http://www.radikaliai.lt/radikaliai/2328-stresas-profesionali-sunkioji-muzika-is-provincijos-be-falso-video), gitaristas Vilius Ančeris (https://www.pakartot.lt/#!/project/vilius-anceris), Stiffer (http://www.radikaliai.lt/garsas/2786-stiffer), 

Garso architektas Darius Čiuta toliau stebina ne tik albumų gausa, bet ir jų kokybe bei unikalumu (http://www.radikaliai.lt/radikaliai/2659-unique-release-by-extraordinary-lithuanian-artist-darius-ciuta-24-hours-of-continuous-playing). Tai Meistras.

Po 30 metų atsikuria festivalis LITUANIKA. 

Agentūros RELAX LIVE! dėka pavasarį pamatėme ir rudenį pamatysime daugybę gerų koncertų. Rudenį ir žiemą Lietuvą aplankys ir tokios žvaigždės kaip Moonspell, Septicflesh, Europe, Stratovarius, Kamelot, Wanda Johnson, Kataklysm, Aborted, taip pat Judas Priest, Kirlian Camera, Machine Head ir t.t. 

Pilnu pajėgumu veikia menų fabrikas LOFTAS.

Agentūra M.P.3 toliau rengia įdomius koncertus, leidžia albumus. Bene laukiamiausias – grupės Antikvariniai Kašpirovskio Dantys.

Nauju albumu šiemet nudžiugins ir Jurga Šeduikytė, dirbanti Sielos Studijoje. 

Unikalų albumą per ketverius metus (baigta 2014 m.) įrašė, tačiau vis dar leidėjo neranda lietuviškos eksperimentinės muzikos legenda Sovijus (http://www.radikaliai.lt/garsas/2845-sovijus). 

Labai laukiami net trys nauji Skamp albumai (http://www.radikaliai.lt/garsas/2627-skamp-atgimsta-ir-ruosiasi-isleisti-tris-albumus-isskirtinis-interviu-su-viktoru-diawara-video). Pasirodė Erica‘os Jennings-Didžiulis (http://www.radikaliai.lt/garsas/2723-erica-jennings-debiutinio-kurinio-vaizdo-klipas-video) ir Jurgio Didžiulio (http://www.radikaliai.lt/garsas/2689-jurgis-didziulis-apie-antraji-radijo-singla-ir-demonus-videohttp://www.radikaliai.lt/radikaliai/2487-jurgis-didziulis-nemokamai-dalijasi-debiutiniu-albumu-video) nauji įrašai. 

Merope išleido antrąjį CD. Šio tarptautinio kolektyvo narė Indrė Jurgelevičiūtė taip pat išleido albumą su griotu iš Senegalo (http://www.radikaliai.lt/radikaliai/2158-netiketas-senegalo-ir-lietuvos-stygu-susitikimas-video). 

NRCSSST išleido debiutinį CD (http://www.radikaliai.lt/garsas/2837-impresija-nrcssst-schizophrenic-art-maa-2015). Geras albumas, sudominęs net japonus.

Pasirodė knyga ir CD „Sunkūs metai: 2014“ (http://www.radikaliai.lt/garsas/2795-kai-sunku-rasyti-recenzija-sunkus-metai-2014-lietuvos-sunkiosios-muzikos-scenos-ivykiu-apzvalga-2015). 

Sraigės Efektas išleido debiutinį albumą. Neblogas stoner‘is. Tačiau kur kas geresnis – Garbanotas Bosistas (http://www.radikaliai.lt/garsas/2649-artejant-albumo-pristatymui-garbanotas-bosistas-dalinasi-zvilgsniu-is-virsaus-ir-nauju-irasu-video).

Itin suintrigavo lietuviškasis Donovan'as Lukas Devita (https://www.facebook.com/santakastera?fref=ts) ir jo albumai (https://play.spotify.com/album/2wGn6L5YnobVyfwL8hALgM), kurie tartum lieka šešėlyje, o be reikalo. 

Grupės Svaras 409 leidinys – vienas kiečiausių albumų: dvigubas, pirmajame CD yra restauruotas 1987 m. albumas, antrajame – naujas (http://www.radikaliai.lt/garsas/2681-siandien-lietuvos-roko-legenda-svaras-409-isleidzia-dviguba-albuma-video).

Atsirado tokių įdomių muzikantų kaip Martynas Eidukevičius (http://www.radikaliai.lt/garsas/2775-martynas-eidukevicius-jeigu-kazkur-yra-zmoniu-kuriems-nepatinka-muzika-jiems-gyvenimas-ne-ziedlapiais-klotas), Dumaz (http://www.radikaliai.lt/garsas/2773-dumaz), wasiwasi (http://www.radikaliai.lt/garsas/2771-wasiwasi-unikali-muzika-nepriklausanti-jokiam-klanui-video), Omerta (http://www.radikaliai.lt/garsas/2752-unikalaus-trigubo-albumo-autorius-omerta-muzika-ir-menas-yra-pati-geriausia-komunikacija-tarp-zmoniu-video), YGA (http://www.radikaliai.lt/garsas/2747-muzika-turi-buti-skirta-protestams-ir-manifestams-interviu-su-yga-mastyk-pozityviai-nemalk-s-video), Karolis Rupkus (http://www.radikaliai.lt/radikaliai/2501-karolis-rupkus-vienintelis-dalykas-kuris-man-asmeniskai-kelia-nerima-siuolaikineje-muzikoje-tai-jos-turinys-video), Algis Fediajevas (http://www.radikaliai.lt/radikaliai/2368-algio-fediajevo-akustines-psichodelikos-pasaulis-pakeliui-i-ararata-video). 

Toliau naujus albumus leidžia Gintas K (https://gintask.bandcamp.com/album/i-will-tell-you-3-things-an-easy-listening-album-2015https://gintask.bandcamp.com/album/love-is-love), „Sėją“ sukūrė Girnų Giesmės (https://girnugiesmes.bandcamp.com), albumą po albumo leidžia Nėrius Pečiūra (http://www.radikaliai.lt/garsas/2686-nerius-peciura-pristato-nauja-undergroundini-hita-apie-vasara-sveikata-ir-palanga-video). Kažką mąsto Mindaugas Briedis (http://www.radikaliai.lt/radikaliai/2201-isskirtiniai-interviu-su-legendiniais-muzikantais-nr-23-mindaugas-briedis-video).

Pasirodė naujausias NOTE Lithuania leidinys (http://www.radikaliai.lt/garsas/2693-note-lithuania-poprockelectronica-pirma-nepriklausomybeje-augusios-populiariosios-kulturos-karta). Lietuva tikrai turi kuo didžiuotis. 

Ypač gerbtinas Muzikos informacijos ir leidybos centras. Bent jau tiems, kas domisi ne popmuzika. ZOOM IN serija, Druskomanijos box'as, solidžių kompozitorių kaip antai Algirdo Martinaičio, Arturo Bumšteino, Antano Kučinsko, Šarūno Nako ir begalės kitų leidinių pasirodymai - balzamas ausims. Bent manosioms.

Paskelbti pirmieji naujosios Mindaugo Peleckio knygos apie muziką 1870 puslapių (http://www.radikaliai.lt/garsas/2770-paskelbti-pirmieji-naujosios-mindaugo-peleckio-knygos-apie-muzika-1870-puslapiu). Rankraštis kur kas didesnis, jis vis dar rašomas.

Legendinė grupė Sieben išleido albumą „Lietuva“ (http://www.radikaliai.lt/garsas/2700-legendine-grupe-sieben-isleido-albuma-lietuva). 

Laukiamas legendinių Raganių albumas, sukurta nemažai naujų dainų, prikelta senų.

Naują dainą išleido ir antrojo albumo leidybai ruošiasi „The Earth Confession“ (http://www.radikaliai.lt/garsas/2670-the-earth-confession-rengiasi-antrojo-albumo-leidybai-ir-skelbia-nauja-daina-video). Grupės lyderis Sigitas taip pat žadėjo perleisti ir Spellbound įrašus, Lietuvos progressive metal klasiką.

Sugrįžta Tomas Sinickis, kurio naująją dainą ir klipą gausiai komentuoja ir kritikuoja. Vadinasi, kaip visada, jis eina teisingu keliu. Sulauksime dar vieno gero albumo.

Albumus išleido ir Egdaras Lubys (http://www.radikaliai.lt/garsas/2635-lietuvos-scenos-enfant-terrible-edgaras-lubys-albumo-tu-dalis-manes-recenzija-video), Vasha Dai (http://www.radikaliai.lt/garsas/2631-nemokama-muzika-6-vaidas-sadeika). Ne šedevrai, bet klausyti galima.

Laukiamiausi albumai – grupių BIX, Šiaurės Kryptis ir Sa-Sa. Vien mintis apie tai kelia malonų šiurpulį. Deja, atgimti nežada Ruination (http://www.radikaliai.lt/garsas/2602-kaip-dabar-gyvena-lietuvos-metalo-legenda-ruination-interviu-video-foto), Sėkla liko tik metalo klausytojas (remiantis knyga „Sunkūs metai: 2014“).

Dar būtina paminėti Obtest ir Dissimulation (http://www.radikaliai.lt/garsas/2629-lietuvos-juodmetalio-klasiku-dovana-dissimulation-obtest-77-mcd-interviu-su-sadlave-video), Audrių Šimkūną, intensyviai dirbantį prie „Sala“ įrašų su savo unikalia field recordings aparatūra, Marką Palubenką ir ba. (http://www.radikaliai.lt/garsas/2593-kova-recenzija-markas-palubenka-vs-benas-aleksandravicius), Driezhas (http://www.radikaliai.lt/garsas/2579-recenzija-driezhas-7-soundprovocation-2015; šis albumas, kaip ir visi Kristijono kūriniai, labai geras).

Apie Lietuvos muziką ne kartą išsakiau nuomonę (pvz., http://www.radikaliai.lt/garsas/2832-keista-muzika), prie kurios ėjau iš lėto. Vienas muzikantų yra sakęs: žinai, kodėl islandai tokie gabūs? Maža tauta, o visi kuria kažką, rašo, groja, dainuoja ir pan. Jie šizofrenikai. Nežinau, ar jis teisus, tačiau šis žmogus medikas, o įžeisti islandų tikrai nenorėjo, – priešingai. Lietuvišką muziką pavadinau keista. Tas keistumas yra savitumas, kuris mus išskiria iš kitų. Ir jis yra bet kuriame stiliuje. Panašumas su islandais akivaizdus. 

Kas mane nudžiugino ir praplėtė akiratį – lietuviškas hiphopas. Rokas, mano galva, ėmė išsisemti pasukęs į hipsterišką indie pusę, užsikabinęs už populiarių stoner‘io ir postroko kabliukų. Nuvylė tai, kad, kaip matote ir pagal šią apžvalgą, pankrokas Lietuvoje yra absoliučiai miręs. Punks not dead yra tik Sa-Sa. naujajame įraše. Kas Lietuvoje groja pankroką?

Su regiu irgi prastokai, tačiau bent viena grupė tikrai yra (Ministry Of Echology, na, ir unikali grupė Šventinis Bankuchenas, kurios įkūrėjas Shidlas anksčiau grojo regį, http://www.radikaliai.lt/radikaliai/2352-sventinis-bankuchenas-subtili-ironija-paslaptingumas-ir-geras-ritmas-puikios-muzikos-formule-video).

Kaip sakė Tibeto žinovas Algirdas Kugevičius, tikra muzika, „įgarsinta krauju“, jau sukurta. Tokia muzika jis vadina „septintojo dešimtmečio roką, hipių muziką, persmelktą protesto prieš šaukiamąją armiją ir visokius karus. Ją dažnai „įgarsindavo“ kraujas, besiliejęs iš po policininkų ir milicininkų „bananų“...“ (http://www.radikaliai.lt/garsas/2801-klausimas-menininkams-kas-yra-tikra-igarsinta-krauju-muzika).

Komentarai