Pradžia / Garsas / Sound
 

„Bitės“ – populiariausias lietuviškos roko grupės pavadinimas. Interviu su Marcu Lauricku (Lauručiu)

Bitė – psichopompas, ryšininkas tarp šio ir kito pasaulio, ir tai žino kiekvienas save gerbiantis mitologijos tyrinėtojas bei, žinoma, bitininkas. Sutapimas ar ne, „Bitės“ yra ir bene populiariausias (kartu su „Bočiais“) lietuviškos roko grupės pavadinimas. Apie tai ir ne tik – interviu su grupės „Bitės“ iš JAV įkūrėju Marc Laurick (Laurutis, gim. 1963 m.), kurio šaknys – Lietuvoje.

Mindaugas Peleckis
2015 m. Gegužės 16 d., 20:38
Skaityta: 887 k.
„Bitės“ – populiariausias lietuviškos roko grupės pavadinimas. Interviu su Marcu Lauricku (Lauručiu)

Apie „Bites“ ir lietuvišką roką

Pirmosios „Bitės“ grojo Vilniuje 1966–1979 m., tai buvo šešių merginų kolektyvas, įkurtas Jūratės Viktorijos Ritos Dineikaitės. Pirmasis pasirodymas surengtas 1966 m. birželio 16 d., tad dažnai ši data laikoma ir „Lietuvos roko močiutės“, „lietuviškosios Suzi Quatro“ (taip vadinama J. V. R. Dineikaitė) ir jos kolegių grojimo pradžia, nors gali būti, kad pradėta groti dar 1965-aisiais.

Antrosios „Bitės“ (https://soundcloud.com/bites_lt, https://www.facebook.com/pages/Bit%C4%97s/100739596639023) atsirado gerokai vėliau, ši nuotaikingą roką, fanką, soul, džiazą ir hiphopą derinanti grupė 2005 m. išleido pirmąjį ir kol kas vienintelį albumą „Zoom“ („Zona Records“, http://www.discogs.com/Bit%C4%97s-Zoom/release/2871707). Šios „Bitės“ susijusios su daugybe žinomų muzikinių projektų. Grupės bosininkas ir vokalistas, dainų tekstų autorius Gediminas Andriškevičius dabar groja grupėje „Makchu Pikchu“ (https://soundcloud.com/makchu-pikchu), 2000–2009 m. yra grojęs grupėje „Skylė“ (www.skyle.lt), su kuria keliai išsiskyrė. Grupės narys Laurynas Šarkinas (https://soundcloud.com/laurynas-sarkinas) groja „Saulės Klioše“ (https://soundcloud.com/sauleskliosas), kitas „bitininkas“ Alvydas Mačiulskas – „KeyMono“ (buv. „Brassbastardz“, https://soundcloud.com/keymono, https://soundcloud.com/alvydasmaciulskas, https://www.facebook.com/brassbastardz?fref=ts), „Bičių“ muzikos autorius Deividas Nutautas – dainuojamosios poezijos / džiazo grupėje „Vagiai“ (https://soundcloud.com/vagiai).

„Bitės“ „perskrido“ į JAV ir ėmė groti krautroką

Trečiosios „Bitės“ įsikūrė Sietle (Vašingtono  valstija, JAV). Jų įkūrėjas – lietuvių kilmės (Laurutis) Marcas Laurickas. Grupėje, atliekančioje savos kūrybos mįslingą instrumentinę „ˈzhänrə“ stiliaus muziką (iš tikro tai greičiausiai būtų neo-krautrokas), groja ir M. Lauricko žmona Amanda Laurick, taip pat Stuartas Arentzenas, Chadas Cassady, Fritzas Marialas, Marsas Nova, Stuartas McLeodas, Barretas Wilke. 

Šis muzikantas – itin kuklus, tačiau jo nuopelnų menui aprašas vikipedijoje toks tikrai nėra (http://en.wikipedia.org/wiki/Marc_Laurick). Grupės, kuriose jis grojo, bendravo su tokiomis žvaigždėmis kaip The Stranglers, Bauhaus, Psychedelic Furs, Suicide, Controlled Bleeding ir kt. M. Laurickas įkūrė savo nepriklausomą įrašų kompaniją „The China Sea Recordings“, o naujausias jo albumas „Tourbillons“ (2013) yra tikras roko šedevras.

M. Laurickas atsakė į klausimus (2015 05 15).

Pirmosios lietuviškos „Bitės“, įsikūrusios prieš pusšimtį metų, norėjo išskristi į JAV, tačiau dėl suprantamų priežasčių joms tai nepavyko. Kodėl Jūsų grupė pasivadino „Bitėmis“? Ar esate girdėję apie tai, kad skirtingu laikotarpiu Lietvoje egzistavo dar dvi „Bitės“?

Apie nė vieną iš jų nesu girdėjęs. Gal mums pasikeisti pavadinimą, kol ne vėlu?

Tačiau ir aš, ir mano žmona turime lietuviškas šaknis, mano duktės vardas Melissa (bitutė), ir žinodamas, kokios svarbios bitės yra lietuvių mitologijai, nusprendžiau įkurti grupę „Bitės“. Jos pavadinimas panašus į angliškuosius „bites“, „bytes“, „bights“, „beats“, mėgstu homofonus ir kitokius žodinius žaidimus.

Kas įkvepia Jus groti stiliumi, kurį sunkoka apibūdinti?

Pabandžiau derinti įvairius stilius, tačiau man artimiausias minimalizmas, kuris yra amerikiečių išradimas kaip ir bliugrasas, tik XXI a. ne toks griežtas. Naudojama viskas iš „primityvistų“ – nuo John Fahey iki James Murphy, Steve Reich. Tai nėra protominimalistų iš 7-ojo dešimtmečio muzika arba tai, ką kūrė ne muzikantai minimalistai Sol LeWitt arba Richard Serra. Ironiška, tačiau man primena 1970–1980 m., kai atradau jų idėjas ir tokius menininkus kaip Arthur Russell arba Glenn Branca. Tada tai buvo taisyklių laužymas, dabar mes jau ant kitos bangos. Labiausiai įkvepia Sietlo muzikantai Raica, Motrik, Pulling Out the Light, o ypač Newaxeyes (https://soundcloud.com/newaxeyes), kurie groja itin įdomią muziką.

Esate žinomas muzikantas, grojote daugybėje grupių. Su kuriomis įgijote įdomiausios patirties?

Ačiū, nesu labai žinomas (gal kartais?), tačiau bene geriausia buvo groti su Bunnydrums, Bush Tetras ir Certain General nedideliame Filadelfijos klube. Tai buvo vienas tų nedaugelio vakarų, kai publika susidomėjusi, garsas skamba gerai, susigrota. Tąvakar visi tiesiog degė.

Papasakokite apie Jūsų įkurtą įrašų kompaniją „The China Sea Recordings“.

Man reikėjo galimybės leisti įrašus, kurie man patinka. Tolstame nuo post-punk kapinyno, priartėjome prie singer/songwriter koncepcijos. Ypač puikūs Stuart Arentzen, Stuart McLeod ir Fritz Marial („Hashima“) kūriniai.

Kokia Jūsų naujausios grupės „Bitės“ koncepcija?

Viskas tik ką prasidėjo, kai buvau pakviestas groti krautroko Sietle prieš porą mėnesių ir susipažinau su Barrett Wilke (iš „Kinski“, http://kinski.net/kinski), kad dekonstruotų NEU! Iki šio susitikimo „Bitės“ buvo labiau teorinė grupė. Dėl jos įsikūrimo esu dėkingas ir Michael Rother (Neu!, Harmonia, Kraftwerk, Cluster, http://www.michaelrother.de), Brian Eno, Harold Budd, Martin Bisi.

Mūsų grupė dar kuria savo kalbą, eksperimentuoja. Yra grupės „Bitės“ kūrinių, kurie labiau „kvadratiniai“, kai kurie sudėtingesni, o kai kurie išvis „belaikiai“, instrumentiniai. Projektas – kolektyvinis. Kiekvienas šiame žaidime turi savo priėjimą.

Ar esate buvęs Lietuvoje, o jei ne, ar planuojate?

Dar ne, bet planuoju. Kitą mėnesį skrendame į Kijotą, 2016-aisiais į Vilnių.

Mano vienas mėgstamiausių kompozitorių – Osvaldas Balakauskas, tai juk gana rimta priežastis atvykti, ar ne?

Ačiū už įdomų pokalbį! Buvo netikėtai smagu Jus atrasti.

Susitiksime vienądien analoginiame pasaulyje.

Nuorodos:

https://www.facebook.com/marcLaurickmusic?fref=ts

https://www.facebook.com/pages/bit%C4%97s/688175787923615

https://chinasearecordings.bandcamp.com

https://chinasearecordings.bandcamp.com/album/tourbillons

https://soundcloud.com/ml3-1

http://stuartmcleodcomposer.com

 

Komentarai