Pradžia / Garsas / Sound
 

„Biplan“ rankose – nauja išskirtinė vinilo plokštelė: „Džiazas, kaip ir rokenrolas, nemiršta!”

Muzika gyvenantys ir koncertų labai išsiilgę „biplanai“ sulaukė staigmenos, bent kiek praskaidrinančios pilką karantininę realybę. Šią savaitę vilniečių roko grupę pasiekė siuntinys iš kaimyninės Latvijos – vos 150 vienetų riboto leidimo skaisčiai raudonų vinilo plokštelių „Džiaze tik merginos“. Tai pirmasis karjeroje koncertinis grupės albumas, išleidžiamas šiuo melomanų vertinamu formatu.

M.P.3 info.
2021 m. Vasario 12 d., 13:10
Skaityta: 17 k.
„Biplan“ rankose – nauja išskirtinė vinilo plokštelė: „Džiazas, kaip ir rokenrolas, nemiršta!”

Su Valentino diena beveik sutapo naujausio grupės įrašo pasirodymas. Jame – „Biplan“ dvidešimtpenkmečiui skirta retrospektyvinė kūrinių iš visos grupės istorijos programa, skambanti su džiazo prieskoniais, kviestiniais muzikantais ir moterišku dainininkės Karinos Krysko vokalu. Dėl karantino apribojimų vos keliuose koncertuose praėjusiais metais gyvai nuskambėjusi programa šiandien pasirodo visose skaitmeninėse muzikos platformose bei kompaktinės ir vinilo plokštelės formatu.

„Įrašėm koncertą būtent su šia intencija“, – atvirauja grupės vokalistas Maksas Melmanas. „Kad išgirstų tie, kas negalėjo, bet, žinom, kad norėjo... Kol kas nedaug žmonių galėjo pamatyti mus džiazo amplua ir gyvai išgirsti programą, kurią labai nuoširdžiai ruošėm. Kita vertus, „kol kas“ – čia yra raktiniai žodžiai. Be abejonės, planuojam groti, mums viskas prieš akis ir dar tikrai nesustojam. Džiazo programa gyvuos! Mes nekantraujam. O Džiazas, kaip ir Rokenrolas, nemiršta!“

Albumas „Džiaze tik merginos“ įrašytas „Biplan“ ir Karinos Krysko koncerte, kuris įvyko Vilniuje, Šv. Kotrynos bažnyčioje, praėjusių metų spalio 11 dieną. Čia „biplanai“ ne tik atšventė Makso gimtadienį, bet ir sugrojo vieną geriausių turo „Džiaze tik merginos“ koncertų. Kartu su grupe visus kūrinius atliko gražiabalsė atlikėja Karina Krysko, o ant scenos kartu lipo ir Lietuvos džiazo scenoje gerai žinomi muzikantai – trimitininkas Valerijus Ramoška, būgnininkas Darius Rudis ir grupės bosisto Seržo Grėjaus sūnus – klavišininkas Andrius Savčenko.

Koncertas Vilniuje buvo vienas iš trijų, kurį grupė spėjo sugroti dėl prasidėjusio karantino. Su nauja programa „Biplan“ ir Karina Krysko spėjo aplankyti sostinę, Kauną ir Palangą. Daugelis koncertų, tarp jų pasirodymai Druskininkuose, Alytuje, Šiauliuose bei papildomi koncertai Vilniuje ir Kaune buvo nesyk perkelti, o galiausiai atšaukti. Grąžinti skolą savo gerbėjams, leidžiant su koronaviruso pandemija susijusiems renginių saugumo reikalavimams, muzikantai labai tikisi šiais metais.

Aranžuoti ir džiazines savo dainų versijas klausytojams pristatyti seniai svajoję muzikantai, savo norą įgyvendino ir naują programą paruošė grupės dvidešimt penkerių metų gimtadieniui, kurį ir paminėjo viename iš turo „Džiaze tik merginos“ koncertų Kaune. Su džiazu flirtavę rokeriai drąsiai žengė į lindyhopo, svingo, džiazbito ar net modernių Pietų Amerikos džiazo ritmų sferą.

„Labai tikimės, kad tikrieji džiazo gurmanai taip pat įvertins mūsų padžiazavimą ir labai laukiam jų nuomonės“, – šypsosi „Biplan“ nariai Maksas Melmanas, Olegas Aleksejevas ir Seržas Grėjus.

Į koncertinę vinilo plokštelę „Džiaze tik merginos“ įtraukta įvairiapusė ir išties netikėta 1995 metais Vilniuje susikūrusios grupės muzikinė istorija. Albume skamba ne tik kultiniai grupės hitai „Ketvirtadienis“ iš antrojo įrašo „Braškės“ (1998), „Kino filmai“ iš albumo „Jazz‘e tik merginos“ (2000) ar dainos „Amore“, „O mes prie jūros“ ir „Iš taško A“ iš albumo „Visi keliai veda prie jūros“ (2014), bet ir pačios naujausios jų dainos bei grupės koncertuose beveik negirdimos „Biplan“ kompozicijos.

Į „Džiaze tik merginos“ sugrįžta net keli kūriniai iš grupei ypač brangaus 2009 metų albumo „Nuodai P.S. Lyg paskutinį kartą“ – tai dainos „Nuodai“ ir „Apsnigtais stogais“. O kaip viena didžiausių staigmenų koncertiniame įraše nuskamba Karinos Krysko grupės „69 danguje“ hitas „Skrisim“, bet čia jį su Karinos pritarimu atlieka jau „Biplan“ vokalistas Maksas.

Naujausią „Biplan“ albumą „Džiaze tik merginos“ nuo šio penktadienio klausytojai gali rasti visose skaitmeninėse muzikos platformose, o kompaktinę ir vinilo plokšteles ras albumą išleidusios lietuviškos muzikos leidybos kompanijos M.P.3 internetinėje svetainėje www.buymusic.lt.

Ugnės Ūsaitės nuotr.

Komentarai