Pradžia / Garsas / Sound
 

Prasidėjo II-asis Nacionalinis Forumas „Ars Lituanica“

Gruodžio 2 dieną prasidėjo neeilinis renginys Lietuvos muzikos padangėje – II-asis Nacionalinis forumas ,,Ars Lituanica“, vyksiantis Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetėje muzikos mokykloje. Per tris dienas čia vyks daugybė renginių: talentingas jaunimas varžysis konkurse instrumentams laimėti, vyks modernių styginių instrumentų paroda, susitikimas su meistrais ir jų paskaita, komisijos narių meistriškumo pamokos, dalyvių koncertai. Šio forumo organizatoriai violončelininkas Gleb Pyšniak ir smuikininkė Dalia Dėdinskaitė teigia, jog šio forumo pagrindiniai tikslai yra atkreipti pačių muzikų, jų mokytojų bei tėvelių dėmesį į instrumento svarbą lavinant muzikinius įgūdžius bei suteikti galimybę Lietuvos talentingiausiems jauniesiems atlikėjams naudotis aukščiausios klasės styginiais instrumentais bei koncertuoti Lietuvoje ir net užsienyje. Tačiau forume kviečiami dalyvauti ne tik profesionalūs atlikėjai, bet ir visi muzikos mylėtojai, kuriems patinka lavinti savo supratimą apie klasikinę muziką ir instrumentus. Pavyzdžiui, Olandijoje vienas mėgstamiausių klausytojų renginių – meistriškumo kursai. Prieš einant į koncertus, čia labai populiaru klausytis atvirų pamokų, nes tai paruošia ir lavina žmonių supratimą. Tuomet žmogus, atėjęs į koncertą, visai kitokiomis ausimis girdi skambančią muziką ir pats geba adekvačiai vertinti atlikėją.

Radikaliai.lt
2016 m. Gruodžio 02 d., 11:12
Skaityta: 39 k.
Prasidėjo II-asis Nacionalinis Forumas „Ars Lituanica“

Norint išaiškinti, kas verčiausias griežti naujaisiais instrumentais, vyks dviejų turų konkursas, kur dvejose skirtingose kategorijose – saviraiškos ir profesionalų -  varžysis smuikininkai, altininkai bei violončelininkai iki 23-jų metų. Tai bene vienintelis Lietuvoje tokio tipo konkursas, kur pagrindiniai prizai – galimybė vieneriems metams gauti puikius instrumentus, kurių vertė svyruoja nuo 4 iki 22 tūkstančių eurų. Šiemet priziniame fonde yra net 8 instrumentai, iš kurių šešis pristatys patys gamintojai: svečias iš Vokietijos Wolfram Ries, ir Lietuvoje labai vertinami Valdas Stravinskas bei Gerardas Rukas. Tačiau čia laimėjimai nesibaigia. Organizatoriai pasirūpino, kad išrinkti dalyviai gautų pasaulyje itin garsios kompanijos „Pirastro“ stygų komplektus, o geriausieji ir kvietimus koncertuoti Lietuvos nacionalinės filharmonijos rengiamuose koncertuose, ,,Rokiškio klasikinės muzikos festivalyje“, ,,Biržų muzikos festivalyje“, VšĮ ,,Ars Lituanica“ rengiamuose koncertuose ir netgi Vokietijoje, Einbeck‘o mieste. Taigi stengtis tikrai yra dėl ko.

Viso forumo metu, gruodžio 2 - 4 dienomis, veiks modernių styginių instrumentų paroda, kurioje savo instrumentus eksponuos meistrai Valdas Stravinskas ir Wolfram Ries. Lankytojai kviečiami apžiūrėti ar net išbandyti eksponuojamus instrumentus, drąsiai bendrauti ir konsultuotis su gamintojais. Vokiečių meistras ten pat vietoje atliks ir nedidelius taisymo darbus. Norintiems galės pakeisti stryko plaukus, padaryti garso korekciją ar netgi pritaikyti naują atramėlę. Sekmadienį, gruodžio 4 d., 15 val. su šiais puikiais ir pripažintais meistrais įvyks itin įdomus renginys - seminaras, kurio metu bus pasakojama apie styginių instrumentų gamybą, atkreipiamas dėmesys į kiekvienos detalės svarbą, supažindinama su naujovėmis, dėstoma kaip teisingai prižiūrėti instrumentą ir kaip maksimaliai pagerinti instrumento garsą bei patogumą. Seminaras ir paroda yra nemokami bei atviri visiems, todėl organizatoriai tikisi sutraukti platų būrį atlikėjų bei jų pedagogų.

Violončelininkas Gleb Pyšniak teigia, kad atlikėjams labai svarbu gyvenimo kely sutikti kuo daugiau ir kuo skirtingesnių asmenybių, kurios tave įkvėptų, mokytų ir brandintų kaip žmogų. Jis tikisi, jog šio forumo metu būtent ir megzis tokios gražios draugystės ir glaudūs ryšiai, taip reikalingi jauniesiems profesionalams. Dalyviai šiemet bendraus ir žinių semsis iš plačiai pripažintų muzikantų. Konkurso žiuri itin spalvinga – joje violončelininkai profesorė Silvija Sondeckienė bei Gleb Pyšniak, kompozitorius, Nacionalinės premijos laureatas Anatolijus Šenderovas, orkestro Kremerata Baltica koncertmeisteris Džeraldas Bidva ir  smuikininkė Dalia Dėdinskaitė bei Lietuvos nacionalinės filharmonijos direktorė Rūta Prusevičienė.

„Džiaugiuosi, kad jaunųjų organizatorių idėja pasiteisino, o šis svarbus renginys Lietuvos kultūrinėje erdvėje tampa tradiciniu. Tai ne tik puiki proga jauniesiems talentams būti pastebėtiems ir įvertintiems kompetentingos komisijos, bet ir galimybė meistriškumo kursuose, vedamuose tarptautinio lygio muzikų, tobulėti plečiant savo profesionalumo ribas. Linkiu Forumo dalyviams jausti ne konkurenciją, bet motyvuotą bendrystę siekiant drąsių iššūkių ir kūrybinių aukštumų bei visiems kartu patirti kuo daugiau gražių akimirkų“ - komentuoja Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos direktorė Laimutė Užkuraitienė.

Organizatoriai Dalia Dėdinskaitė ir Gleb Pyšniak visiems dalyviams linki kuo didžiausios sėkmės, o forumo svečiams malonių ir prasmingų akimirkų. Jie labai džiaugiasi, jog ateina laikas, kai mintys bei idėjos tampa realybe ir tikisi, jog šis renginys taps gražia tradicija, o forumo bendraminčių ratas vis labiau plėsis. Kurkime naujas galimybes jauniesiems talentams bei rūpinkimės Lietuvos kultūros ateitimi kartu!

II Nacionalinis Forumas „Ars Lituanica“ vyks š. m. gruodžio 2-4 dienomis Balio Dvariono dešimtmetėje muzikos mokykloje (Kosciuškos g, 13, Vilnius)

Komentarai