Pradžia / Garsas / Sound
 

TAPAU GARSU: „Galiausiai pabandėme panaudoti cukraus pilną indelį – ir šis garsas pasirodė tinkamiausias“

Vilniečių roko grupė TAPAU GARSU įkurta 2010 metais. Jei viskas vyks taip, kaip planuojama, 2016 m. išgirsime pirmąjį jos albumą. Grupės nariai: Kęstas (vokalas, gitara), Mykolas (vokalas, būgnai).

Mindaugas Peleckis
2016 m. Vasario 04 d., 20:53
Skaityta: 337 k.
Mykolas (kairėje) ir Kęstas. TAPAU GARSU grupės archyvo nuotr.
Mykolas (kairėje) ir Kęstas. TAPAU GARSU grupės archyvo nuotr.

TAPAU GARSU feisbuko paskyroje https://www.facebook.com/Tapau.Garsu sakoma:

Muzika vadinama universalia kalba ne todėl, kad ją visi supranta, bet todėl, kad muzika yra išraiškos būdas, leidžiantis pasakyti bet ką ir būti suprastam. Mes savo muzika kalbame apie nuolatinius ieškojimus. Apie įveiktas kliūtis ir nueitą kelią. Grojame visiems, kuriems šios temos artimos. Mums muzika yra atradimo džiaugsmas ir būdas kalbėti apie gyvenimą. Džiaugiamės susitikę tuos, kurie atranda su mumis.

Pateikiu interviu su Mykolu Baranausku (1990, Vilnius) ir Kęstu Astrausku (1989, Panevėžys). Kalbėtasi 2015 m.

Iš kur toks įdomus pavadinimas?

KĘSTAS. Pavadinimą 'Tapau Garsu' sugalvojo Mykolas. Kalbėdamas apie dainas ir muziką, taikau analogiją su tapyba ir paveikslais, galbūt iš to ir kilo naujas pavadinimas.

Koks garsas yra tobulas?

MYKOLAS. Kalbant apie garso meną, pastaruoju metu tenka daug susidurti su garso įrašymu. Šiuo metu darome grupės dainų įrašus, ketiname išleisti kelių dainų mini albumą. Iš tiesų labai džiaugiamės galėdami pagaliau rimtai prisėsti prie įrašų. Jau seniai ketinome juos pasidaryti bet vis atsirasdavo tam kliūčių. Kai jau buvome praktiškai tam pasiruošę iš grupės išėjo buvęs grupės bosistas Tomas. Bet štai pagaliau mes įrašinėjame dainas! Tai yra sunkus darbas - turime atgroti savo partijas kelis kartus, atidžiai perklausyti, išsirinkti geriausią variantą, išrinkti blogas vietas ir panašiai (patikėkit, klausyti tą pačią dainą, net jei ir labai gera 10 kartų iš eilės tikrai nuvargina); bet kartu tai teikia daug džiaugsmo – perklausydamas jau girdi užuomazgas to, kas netrukus bus galutinis įrašas – tai labai smagu. Taip pat būna, kad įrašų metu kyla naujų idėjų dainai, kartais ieškome naujų garsų, kuriais norėtųsi papildyti vieną ar kitą dainos vietą. Pavyzdžiui vienoje dainoje nusprendėme, kad vienoje dalyje norėtųsi kažkokio barškučio/tarškučio. Išbandėme kelis variantus – marakasus, įvairius barškučius ir pan., bet nei vienas garsas neatrodė tinkamas – tai per šaižus/aštrus, tai kaip tik per švelnus garsas. Galiausiai pabandėme panaudoti cukraus pilną indelį – ir šis garsas pasirodė tinkamiausias. Tai šitaip ir ieškome to garso :)

Be šių įrašų teko daryti kelis tos pačios dainos įrašus. Kitaip tariant – kelias tos pačios dainos versijas. Tiesiog taip išėjo – turėjome galimybę įrašyti gabalą su LMTA garso režisūros studentais. Jiems tai buvo kaip praktika, mums – kaip repeticiją prieš įrašus studijoje ir tuo pačiu galimybė palyginti skirtingus rezultatus. Nors įrašai dar nepabaigti, bet jau dabar matosi, kaip skirtingai skamba tos versijos. Iš tiesų dabar pradedame atkreipti dėmesį į tai, kad galutinis dainos skambesys labai stipriai priklauso nuo garso prodiuserio – nuo to kaip suvesti takeliai (mixing‘o), instrumentų garso balanso galutiniame įraše (mastering‘o) ir papildomų efektų, jei tokie naudojami. Džiaugiamės, kad šiame albume bendradarbiaudami su garso prodiuseriu Mantu Joneikiu galime aktyviai dalyvauti visose įrašo kūrimo stadijose, ne tik pačiame įrašyme, kaip dažnai būna kitose garso įrašų studijose.

Kada būsimieji TAPAU GARSU muzikantai susipažino su garsu, muzika?

MYKOLAS. Mane muzika traukė nuo mažens. Dar prieš darželį mėgdavau klausyti muzikos. Tėvai turėjo muzikos kolekciją. Kaip tik prieš porą savaičių teko tvarkyti visus kompaktinius diskus, kuriuos turime. Kadangi jų dėžutės niekam nebereikalingos, ketiname albumų viršeliais išklijuoti studijos sieną, ar dar ką nors.

KĘSTAS. Kai man buvo 3 ar 4 metai, berods, namuose turėjome 'Radiotechnika' patefoną ir aš klausydavau vieno vinilo ir iš jo vienos dainos. Neatmenu vinilo pavadinimo, bet ant jo viršelio būdavo nuotrauka balto 'stratocasterio' ir šalio jo stovinčio žmogaus džinsų ir sportbačių. Klausydavau dainos - 'pakabinki pakabinki baltą nosinaitę ant Kalėdinės eglutės'. Dar atsimenu, kad nelabai mokėjau operuoti patefono valdymu ir kad kartais ar tai prieš ar po 'mano dainos' tekdavo klausytis dainos apie laužo šviesą, kuri man nepatikdavo. Kitas, truputi vėlesnis atsiminimas, kad man labai patiko magnetinės kasetės viršelis, ant kurio buvo pavaizduota giltinė su dalgiu mėnesienoje ir viršelis su nuoga moterim ant motociklo. Neatsimenu ar jų klausiausi, bet vaizdai tada man patiko. Po daug metų netyčia internete atradau, kad su giltine buvo kažkoks 'Black Sabbath' best hits rinkinys, o su motociklu - 'Scorpions'.

MYKOLAS. Tai nejučiomis prisiminiau visą vaikyste su muzika. Tvarkydamas sėdėjau ir ilgai be tikslo klausiau diską po disko, visai kaip anksčiau. Kiekvienas kompaktinis diskas - kitoks. Kiekvienas jų man kažką reiškė. Taip stipriai, kad galėčiau lyginti juos su kažkokiu skoniu ar spalva. Su kiekvienu atlikėju turėdavai asmeninį santykį. Vaikystėj tai ypač ryšku. Kaip dabar prisimenu sėdint mokykloje ir klausant The Doors Riders On The Storm. Ir iš tolo ataidintys balsai susilieję su lietaus, griaustinio ir švelnaus pianino garsais užvaldydavo mane, užliedavo nostalgiška, liūdna emocija.

Iš tiesų dažnai įsivaizduodavau, kad daina yra apie veinokį ar kitokį jausmą/dalyką, nors žodžių niekada nesuprasdavau. Tokiu būdu įprasmindavau dainas ir jos man kalbėdavo. Įdomu, kad vėliau paskaitęs žodžius dažnai sužinodavau, kad buvau visai netoli. O kartais ir atvirkščiai, tekdavo nusiminti, kad daina, pasirodo, visai apie ką kitą. Pavyzdžiui buvau įsitikinęs, kad Black Sabbath grupės daina National Acrobat yra apie kažkokius labai didžius, sunkiai protu suvokiamus dalykus. Ir gerokai vėliau perskaitęs dainos tekstą likau šokiruotas dainos žodžių ir tos dainos palikto įspūdžio panašumu. (Tas pats buvo su Black Sabath grupės Planet Caravan ir keletu kitų dainų.)

Dar būdavo tokių akibrokštų, kad ant kompakto užrašyta viena, o yra visai kas kita (tarp piratinių diskų nors retai, bet taip vis dėl to pasitaikydavo). Taigi buvau labai pamėgęs vieną ZZ TOP grupės albumą. Galvojau sau: “Tikrai kažkoks kitoks albumas, galbūt ties šiuo albumu įvyko grupės stiliaus lūžis, pradėjo ieškot naujo skambesio…“ Kol galiausiai su kažkuo beklausant šį albumą man pasakė, kad ten Pearl Jam grupės albumas No Code. Tai va tokie prisiminimai..

Kokiose grupėse grojote anksčiau?

MYKOLAS.

2006-2008 Obscure
2007-dabar Such’a’Trip
2008-2010 Scarecrow
2010-dabar Tapau Garsu (ex-Electric Lady)

KĘSTAS. Nors pavadinimas ir nariai keitėsi (pačioje pradžioje vadinomės Dirty Vagina, vėliau Electric Lady), Tapau Garsu yra pirmoji ir vienintelė grupė, prie kuriuos gimimo 2010 m. teko prisidėti ir groti.

Kur esate koncertavę?

KĘSTAS. Nesame dalyvavę įžymuose festivaliuose ar koncertose. Esame groje mažiau žinomose arba nekomerciniuose festivaliuose (Saulėtosios naktys, Blusų festivalis, Schagenzor) ir klubuose/baruose.

Kas daro didžiausią įtaką?

KĘSTAS. Patiriamos emocijos ir jų interpretavimas, žmonės, muzikos kūriniai, paveikslai, filmai, knygos. Muzika. Lietuvos: Garbanotas Bosistas, Candee Train, Such'a'trip, No intro, Minor Modesty, Golden Parzyth, Basi, Kūjeliai, Saulius Mykolaitis, Vytautas Kernagis ir kt. Užsienio: daug 60's 70's klasikinio roko grupių ir atlikėjų (Jimi Hendrix, Buddy Holly, Cream, Eric Clapton, Rodriguez, Creedence Clearwater Revival, Frank Zappa, Rolling Stones, Black Sabbath,The Doors, Free, Led Zeppelin, Nazareth, Deep Purple, Pink Floyd, Boston, Kansas, Queen, T.Rex, Sweet, Slade, Blue Oyster Cult ir daug kitų), 80's roko grupių ir atlikėjų (Alice Cooper, Ozzy Ozbourne, Def Leppard, Iron Maiden, Van Halen, Dio,  ir kt.), 90's roko grupės ir atlikėjai (Alice in Chains, Jeff Buckley, Beasts of Bourbon, Morphine, Nirvana, John Frusciante, Nick Cave, Chris Isaak ir kt.). Taip pat 60's 70's soulo, RnB dainininkai, singers-songwriters (Bill Withers, Otis Redding, Marvin Gaye, Al Green, Billy Ocean, Barry White, Tina Turner ir kt.). Iš dabartinių Anthony And The Johnsons, Hozier, Father John Misty, Black Angels ir kt. Klasikinė muzika (Bachas, Mocartas, Bethovenas, Vivaldis, Vagneris, Šopenas, Štrausas ir kt.).

Su amžiumi mano mėgstamos muzikos spektras vis plečiasi. Dažnai klausausi muzikos kūrinio be žanro ar stiliaus sąvokos, tiesiog jei kūrinys turi emocinį krūvį, ar įdomią kompoziciją ar garso tekstūrą ar dar kokį nors man vertingą ir įdomų faktorių (ar kombinaciją), tai jis man ir patinka.

Ar laikote save muzikantais?

KĘSTAS. Esu paprastas žmogus, mėgstantis kurti (projektuoti pastatus, groti, piešti ir tapyti).

Ar yra toks dalykas kaip menininko Pašaukimas? Ar tai tiesiog, kaip sakė a.a. E. Mieželaitis, „1 proc. talento ir 99 proc. darbo“ (pirmasis tai pasakė T. Edisonas)?

Manau, kiekvienas individas pasirenka sau priimtiną išraiškos formą. Jei tą vadinate 'menininko pašaukimu', tada - taip.

Dėl „1 proc. talento ir 99 proc. darbo“ , tai visiškai sutinku. Bent jau man reikia įdėti daug juodo darbo kūrybiniame procese, todėl mokausi kiekveną dieną ir judu pirmyn žingsnis po žingsnio.

Komentarai