Pradžia / Garsas / Sound
 

Žymūs Lietuvos žmonės – apie lietuvišką muziką (2)

Žymūs Lietuvos žmonės atsako į tris klausimus apie Lietuvos muziką.

Mindaugas Peleckis
2015 m. Spalio 20 d., 09:08
Skaityta: 962 k.
Marijus Berenis mano, kad dainuoti galima ne tik lietuviškai, o net ir sanskritu ar filipinietiškai, jei tik moki.
Marijus Berenis mano, kad dainuoti galima ne tik lietuviškai, o net ir sanskritu ar filipinietiškai, jei tik moki.

Laurynas Šarkinas (SAULĖS KLIOŠAS)

Lietuvos muzika - kokią ją matote praeityje, dabartyje ir ateityje? Kas pasikeitė ir keičiasi, kokios tendencijos? Galite sukonkretinti pagal tą sritį, kuri Jums artimiausia. 

Lietuvių estradin muzika, nei praeityje, nei dabartyje praktishkai neturi jokio identiteto. Joks stilius, jokia specifine estradine muzika neturi bruozu, pagal kuriuos ja galima butu pavadinti lietuvishka.. (daugelis imitacijos ar plagiatai) kas juokaujant kaip ir visos rytu europos bruozas zemas muzikinis lygis.

Lietuviu tautos muzikinis identitetas raudos, darbo dainos (kas tikrai budinga ir kitu tautu ar beveik visu tautu liaudiens muzikoje, darbo kasdienybeje. gal ishskyrus pati raudojima :) lotynu amerikoje jis pakeistas dziugiu energingu, amerikoje ir dar kai kur taip pat daugiau energizuojanciais ritminiais ir budingais harmoniniu pieshiniais (negu liuliuojantis liudnai ir vedanciais i paskenduoles likima - savizudybe). 

Musu liaudies muzikos bruozas: sutartinese ir tam tikroje budingoje primytivioje harmonijoje. Saskambiuose. Intervaluose. nors tai gal jau budinga ir kai kur kitur... Shiu bruozu musu shiolaikineje estradineje muzikoje nera.

Yra projektu kur derinama liaudies muzika su shiolaikine, bet jie nera labai idomus. Nes musu dainos liudnos, raudos, melancholishkos ir tai nera labai patrauklu shou biznyje. Klumpakojis tikrai vel gi nera lietuvishkos muzikos bruozas, kaip ir bulviniai patiekalai, samagonas, nes tai kogero atsikartoja pas visus kaimynus ir tt...

Sutartiniu, pagrindu galima butu formuoti tam tikra identiteta, bet neturime prodiuseriu, kurie apie tai ishmanytu - apie pasaulini shou versla ir kazka tai is vis bandytu, ar turetu ziniu. Ar isvis kurti tam tikra identiteta, visame bendrame paveiksle, surasdami nauja skambesi, ivesdami madas... Vienintelis Ten Walls gal  sujunge akademine ir shokiu muzika.. ar kazkas panashaus kurdamas identiteta. ishkarto pasidaro idomus pasauliui.. iki to jo pastangos nebuvo tiek vaisingos kituose jo projektuose.

Kiti kaip kure shuda, taip ir kuria ji toliau. Zinoma nereikia pamirshti akademines muzikos. Nors ji irgi lygiuojasi i pasauli. Ji egzistuoja, ji kuriama, kiek ten jauciamas identitetas ir kiek jis stiprus. ar apie ji mastoma ir ar jis vystomas nezinau. Bet tiketinai situacija daug geresne. tik vel gi pasauliniame lygyje, matyt sunku ir paskestame.

Lietuvishkoje estradineje muzikoje situacija gal kiek gereja, jaunimas nebeklauso legendiniu pasakojimu apie stebuklus, o gali matyti internete kas vyksta pasaulyje, bendrauti, mokytis, lygiuoti. Vyksta mokytis i uzsieni ir tobuleja, lygiuodamiesi i geriausius. Tai va tokios ir tendencijos. Zinoma jau atsiranda idomesniu, kokybishkesniu projektu, bet prodiuseriu, kureju lb nedaug ir jie dar nestiprus. Progresuoja pirma populiariausia shokiu muzika. Ja gali kurti bet kas, ir tam irankiu labai daug. kaip bet kas ir fotografas, bet kas ir dj ir tt.. Gimsta susidomejimas, jei prie to yra noras ir mokytis muzikos, situacija gereja.. 
Tokie pamastymai :)

Ar Lietuvos muzikantai turėtų daugiau dainuoti lietuviškai/tik lietuviškai/dainuoti, kaip nori?

Kiekvieno pasirinkimas kas ka turetu. Kaip nori taip ir daro. Zinoma, kad norint populiareti lietuvoje dainuoti reikia tik lietuvishkai. orientuojantis i pasauli, tik kalbomis kuriomis kalba daug zmoniu: anglu, ispanu, prancuzu, kinieciu :)

Trys geriausi šiuo metu grojantys Lietuvos muzikantai/grupės/projektai?

Na del geriausiu sunku. Tai ne sportas. Nelabai i shi tarpa noreciau imesti prodiuserius, nes jie nekoncertuoja, jie tik leidzia savo irasha, sukurta priesh tai... (vienareikshmishkai tai Marius Adomaitis) Nors shou tame irgi yra. ir tai visa atskira sritis. 

Apie grojancius zinoma:
KEYMONO
Saules kliosas
Jazzu
"Reinless"
Prusaitis
Giedre kilciauskiene
Mantas
Jurga
ir begales kitu jaunu ir perspektyviu:
Baltasis kiras
Jama & W
Minystry of echology
Colors of bubbles
BA
Gjan
Leaded by two
ir tt...

Marijus Berenis (ŽAS)

Lietuvos muzika - kokią ją matote praeityje, dabartyje ir ateityje? Kas pasikeitė ir keičiasi, kokios tendencijos? Galite sukonkretinti pagal tą sritį, kuri Jums artimiausia. 

Lietuviskos muzikos tendencijas pradejau sekti dar nuo tu laiku, kai grupiu irasai plisdavo is ranku i rankas, arba juos buvo galima isigyti nelegaliuose "taskuose", kur dedes is kaseciu i kasetes perrasinedavo Kardiofono, Anties, Foje dainas. Kiek veliau pradejau dirbti laidoje LIETUVISKI DECIBELAI, radijo stotyje M-1. Tuo metu tai buvo vienintele laida apie lietuviska muzika. Gaudavome nemazai kaseciu, o veliau ir CD su lietuvisku grupiu irasais. Kalbant trumpai, lietuviskoje muzikoje palyginus pvz su 1990 metais, pasikeite beveik viskas. Bet kai kas ir liko - tai lietuviskas subtilumas, kuris kai kada padeda, o kai kada gali ir pagalius i ratus pakaisioti.

Ar Lietuvos muzikantai turėtų daugiau dainuoti lietuviškai/tik lietuviškai/dainuoti, kaip nori?

Be abejo dainuoti galima kaip tik nori. Net filipinietiskai ar sanskritu jei moki. Bet mano nuomone reikia butinai tureti ir dainu lietuviu kalba. Man ne karta teko girdeti is jaunu atlikeju: nedainuojam lietuviskai nes musu kalba netinka rockui, indie, metalui ar dar velniai zino kam. Nesamone. Taip, anglu kalba muzikai yra lengviau adaptuoti, bet kas sake, kad bus lengva? :) Plius dabar jau turime kruva atlikeju kurie irode, kad lietuviu kalba puikiai tinka ir hip-hopui ir alternative ir kam tik norite. Uztenka pazvelgti ir i uzsieni: beveik visi neanglakalbiai atlikejai ar grupes visada iraso dainu versijas savo gimtaja kalba skirta vidaus rinkai. Jau nekalbu apie Rammstain ar meksikiecius Molotov, kurie net nesistengia dainuoti angliskai.

Trys geriausi šiuo metu grojantys Lietuvos muzikantai/grupės/projektai.

Noredamas apzvelgti daugiau muzikos kripciu, siandienai ivardinsiu M.Mikutaviciu, Rasabasa ir Stormgrey.

Grupė BLACK CITRUS

Lietuvos muzika - kokią ją matote praeityje, dabartyje ir ateityje? Kas pasikeitė ir keičiasi, kokios tendencijos? Galite sukonkretinti pagal tą sritį, kuri Jums artimiausia. 

Pirmiausia Lietuvos muziką derėtų klausyti/girdėti, po to matyti (praeitis). Galbūt čia ir problema, kad vaizdas nesutampa su garsu. Kad ir kaip norėtųsi groti ar dainuoti panašiai kaip vakaruose, rytuose, pietuose ar šiaurėje, o dažniausiai pavyksta tik to "vaizdo" atkartojimas be vertingo muzikinio turinio(dabartis). Gal tas lietuviškumas ir varžo besivejant muzikines madas? Manau, iš esmės klaidinga sieti muziką su tautybe ar pilietybe, kadangi patys autoriai ir jų muzikos turinys yra ir bus smarkiai globalizuoti (ateitis). Lietuviškumas kūriniuose prideda originalumo, tačiau ne visada pavyksta tą originalumą išreikšti. 

Ar Lietuvos muzikantai turėtų daugiau dainuoti lietuviškai/tik lietuviškai/dainuoti, kaip nori?

Saviraiškos laisvė Lietuvos muzikantui leidžia dainuoti bet kuria kalba.

Trys geriausi šiuo metu grojantys Lietuvos muzikantai/grupės/projektai.

Vis dėlto nereikėtų sakyti „geriausi“. Didelį įspūdį iki šiol palieka Lemon Joy, Bix, Ir Visa Tai Kas Yra Gražu Yra Gražu ir daug kitų lietuviškų grupių.  

Komentarai
  • Romas
    2015 m. Spalio 26 d., 14:37
    Kad dainuoti lietuviškai - pradėkim kalbėti, rašyti...lietuviškai.
  • Algis
    2015 m. Spalio 20 d., 11:09
    Visais laikais lietuviai savo rankom "smaugdavo" savo kalbą. Taigi, nieko nuostabaus jei ir dabar tą patį daro. Nepilnavertiškumo viršūnė dar nepasiekta.