Pradžia / Garsas / Sound
 

Juozapas Liaugaudas: „Muzika, kurią darau, man yra kaip prakeiksmas, kuris nenustodamas sukasi galvoje“

Juozapo Liaugaudo muzika – ypatinga. Jis yra puikus pavyzdys, koks turi būti neverkšlenantis „bardas“ (bardai gyveno senovės Airijoje, tad tokiais niekas vadintis teisės nebeturi), o tipiškas šių dienų dainininkas, singer-songwriter pagal geriausias Bob Dylan tradicijas.

Mindaugas Peleckis, knygai MUZIKA, ĮGARSINTA KRAUJU
2015 m. Liepos 17 d., 13:48
Skaityta: 304 k.
Juozapas Liaugaudas - Nestabilus dangus - Silicio oksidas
Juozapas Liaugaudas - Nestabilus dangus - Universali daina
Juozapas Liaugaudas - Nestabilus dangus - Kas man iš jūsų dviejų
Juozapas Liaugaudas - Išimties tvarka (Vaizdo klipas)
Aukštyn nerasi - Alkoholis griauna

Jūsų dvigubas 75 minučių albumas „Nestabilus dangus“ (2015) neįprastas. Kol kas dar sunku suvokti, kodėl. Kaip jį kūrėte? Dvigubame albume yra net 21 daina, jis dailiai išleistas, su dainų tekstais, pasaulinis lygis!

Aš baisiai pavargęs esu nuo savo muzikos.

Šiaip jau mano albumas yra nemokamas ir visiems prieinamas, bet tie, kurie nori išgirsti kažkokią tai mano kūrybinę evoliuciją, gali rinktis „premium“ variantą, t. y. fizinį CD, kuriame – 2015-aisiais padaryti įrašai, o taip pat – senesni kai kurių tų pačių dainų variantai, daryti nuo 2010 iki 2012 metų (kai dar nestudijavau muzikos technologijų).

Tie senieji įrašai padaryti su „Audacity“ programa ir visokiom priemonėm, tuo metu buvusiom po ranka, t.y. maksiminiai mikrofonai ir t.t. Turėjau smegenų tų įrašų daugiakanalius įrašus išsisaugot, tai leisdamas albumą sugalvojau padaryt senų dainų vadinamąjį „remasterį“.

Ką manote apie garso meną/eksperimentinę muziką/garsavaizdžio meną (derinant su ir teatru, pvz.) pasaulyje ir Lietuvoje? Ką labiausiai vertinate?

Nelabai ką protingo galėčiau atsakyt. Garsas tokia plati sritis, kad visą gyvenimą gali domėtis ir žinosi tik procentą.

Papasakokite apie save ir muziką.

Esu Juozapas Liaugaudas, gimiau 1992 m. Kaune. Nuo vaikystės namuose sukosi vinilai, tai tas susipažinimas su muzika prasidėjo nuo mažų dienų. Pats instrumentą į rankas pasiėmiau kai kaimynas perleido nudėvėtą savo sintezatorių, kas man 1999-aisiais buvo neatrastas stebuklas. Antroje klasėje tėvai užrašė mane į 1-ąją muzikos mokyklą, kur baigiau akordeono klasę. Tame laikotarpyje rimčiau pramokau groti ir klavišais, kurie kartu su gitara, liko mano mėgstamiausiais instrumentais iki dabar.

Pirmosios grupės, kuriose teko groti/jas sukurti. Pirmi sukurti kūriniai.

2006-ųjų pabaigoje su bičiuliu iš to paties rajono, įkvėpti LMP/Frekenbok, vykdėme bandymus groti SKA, vėliau tai evoliucionavo į rock. Pasivadinome „Aukštyn Nerasi“.

Su „Aukštyn Nerasi“ „turavome“ po Lietuvą – kadangi dar nė vienas nevairavom, tai baisiai džiaugėmės, jog pavyko surengti keletą pasirodymų Anykščiuose, Garliavoje, Raseiniuose, na ir žinoma - Kaune. Įsimintiniausias koncertas vyko Lapėse, festivalyje “Mano Garsai 2007”.

Kokiuose įrašuose dalyvavote?

Neskaitant keleto epizodinių pasivaidenimų KTU studijoje, daugiausia įsirašinėjau tik pas save. Pradžioje su namų kompiuteriu ir po ranka rastomis priemonėmis, t. y. kažkokiu pigiu mikrofonu iš prekybcentrio. Vėliau rūsyje įsirengiau savo studiją.

Kokiuose žymesniuose, įdomesniuose koncertuose, festivaliuose dalyvavote?

Dalyvaudavau daugelyje didesnių dainuojamosios poezijos festivalių.

Kur grojate, ką kuriate dabar?

Kadangi 2015 m. gegužės 31 d. su dizainerės Laimos Mažeikytės pagalba išleidau savo pirmąjį albumą, nekuriu ir negroju beveik niekur.

Reikia atsigauti, pailsėti, galvoj susidėt teisingas mintis taip kaip reikia. :) Kūryba iškart po alubmo išleidimo atrodo labai komplikuotas reikalas.

Pagrindinės įtakos – nuo muzikos iki bet ko.

Negaliu pasakyti, kas man, kaip kūrėjui, daro įtaką. Jei pats kūrybinio proceso metu suvokiu, kad esu į kažką panašus, stengiuosi panašus nebebūti tyčia. Kita vertus – kiek „pavogiu“ pasąmoningai - čia jau pasakys klausytojas/vertintojas.

Mėgstamiausi/labiausiai vertinami Lietuvos/užsienio muzikantai/grupės.

Šiuo metu grojaraštyje daugiausiai sukasi olandų progresyvas „Focus“, na, ir, žinoma, D.S.O.T.M.

Iš Lietuvos muzikantų labai vertinu Domantą Razauską. Ne tik kaip muzikantą, bet ir kaip žmogų, kuris kadaise (dar kūrybinio kelio pradžioj) ant teisingo kelio mane ir užvedė.

Ar muzikavimas Jums suteikia laimės pojūtį?

Paties atliekama muzika man tiesiogiai laimės niekada neatnešė, nes ta muzika, kurią darau, man yra kaip prakeiksmas, kuris nenustodamas sukasi galvoje, ir norėčiau, kad tai kadanors nutiltų. Nekenčiu savo muzikos.

Esate aktorius, muzikantas, keistuolis?

Jūs man pasakykit. Iš šono savęs pamatyti nemoku. Bet kad nuolatos esu veikiamas kažkokių nuotaikų, tai faktas.

Ar yra toks dalykas kaip menininko Pašaukimas?

Nežinau. Menininku nelaikiau savęs niekada, na, o be įdėto darbo, albumo išleidęs tikrai nebūčiau. Aš dainą matau kaip kūrybinį vienetą, kurį nuosekliais žingsniais reikia padaryti, nuo A iki Z.

Nuorodos:

https://soundcloud.com/juozapas-l

https://www.facebook.com/pages/Juozapas-Liaugaudas/110217685663009?fref=ts

 
Komentarai