Pradžia / Garsas / Sound
 

Prabangios muzikos vakarai: romantikos perlai skambės Chodkevičių ir Tiškevičių rūmuose

„Mano širdis pati sau tyliai dainuoja seną, nuostabią dainą, kuri supasi ore ir skrenda pas e“ ( J.Eichendorf)

Radikaliai.lt
2015 m. Birželio 15 d., 15:16
Skaityta: 47 k.
Prabangios muzikos vakarai: romantikos perlai skambės Chodkevičių ir Tiškevičių rūmuose

Šiais metais sukanka 205 metai, kai gimė  Robertas Schumannas, vienas žymiausių romantizmo epochos kompozitorių. Ypač kūrybingi jam buvo 1840-ieji, vėliau pavadinti Dainų metais, kai po vedybų su žymia pianiste Klara Vik jis parašė apie 140 dainų.

Į kūrybinę grupę susibūrę atlikėjai aktorė Jolanta Dapkūnaitė, dainininkė Nijolė Kniukštaitė-Vaičiulienė ir pianistas Linas Dužinskas nutarė paminėti šią datą ir paruošė klausytojams tikrą romantikos perlų programą: Roberto Schumanno vokalinį ciklą „Dainų ratas“, op.39, gražiausias Franco Schuberto dainas bei ištrauką iš Adomo Mickevičiaus poemos „Vėlinės“.

„Nors gyvename ganėtinai racionaliu ir cinišku laiku (18 amžiuje romantizmas buvo reakcija į racionalizmą ir materializmą), visi turime užsilikusį romantizmo grūdą. Kiekvienam iš mūsų būtina kūrybiškai reikštis. Daina,  poezija,šokis, piešimas, įvairiausi vaizduotės polėkiai – tai romantiški mūsų sielų poreikiai“, - sako aktorė Jolanta Dapkūnaitė.

„Šiuolaikinis žmogus neretai vengia prisiliesti prie dvasinių virpesių - esminio žmogaus gyvenimo būvio. Jis slepia jausmus, nemoka jais gyventi, - teigia solistė Nijolė Kniukštaitė-Vaičiulienė. - Muzikos garsų ir poetinio žodžio apsuptyje pasisukime jausmų rate ir pajuskime iškilių romantikų skleidžiamą nuotaiką, emocijas ir harmoningą  ar maištingą dvasią.“

Kompozitorius Francas Schubertas pats rengė savo muzikos vakarus ir jie buvo tokie populiarūs Vienoje  XIX a. pradžioje, kad juos pradėta vadinti „šubertiadomis“.

„Man labai džiugu, - sako pianistas Linas Dužinskas, - kad ši muzika vėl galės skambėti toje aplinkoje, kuriai ir buvo sukurta. Norėčiau padėkoti Lietuvos dailės muziejaus direkcijai, kuri palaikė mūsų iniciatyvą ir leido surengti šiuos koncertus.“

Šią žymių romantikos kūrinių programą klausytojai galės išgirsti Vilniaus paveikslų galerijoje (Chodkevičių rūmai, Didžioji g.4 Vilniuje) birželio 16 d. 18 val. ir Palangos gintaro muziejuje (Tiškevičių rūmai, Vytauto g. 17, Palanga) birželio 26 d. 20 val.

Komentarai