Pradžia / Garsas / Sound
 

Lietuvos roko legenda „svaras 409“ išleido dvigubą albumą (video)

30-metį lapkritį švęsianti Lietuvos roko legenda iš Alytaus „svaras 409“ gegužės 13-ąją išleidžia dvigubą albumą „Nes tai Lietuva“ (Prior Musica), kuriame yra ir nauji įrašai, ir originalus, netaisytas 1987 m. juostinis aštuonių dainų debiutas „Gyvenimo Albumas“.

Mindaugas Peleckis
2015 m. Gegužės 13 d., 02:50
Skaityta: 879 k.
svaras 409 "Nes Tai Lietuva" HD video /Official/
svaras 409 "Poker Is Like A Life" Official video
svaras 409 "Aš Žinau" HD Video
svaras 409 "Aš Nieko Nenoriu" HD Video
https://www.youtube.com/watch?v=kkS4PwXHU38
svaras 409 Aiskiaregys HD Video
svaras 409 2015 m. albumo pristatymas
svaras 409 "Dėl Tavęs" HD Video
svaras 409 Būkim Kartu. HD Video
svaras 409 GAL HD video

Apie grupę ir jos albumus pakalbinau (2015 05 11) jos lyderį Ričardą Vymerį.

Apie grupę

Pradinė sudėtis: Ričardas Vymeris, Rimantas Petkevičius, Valius Bikulčius. Darbas prasidėjo 1986 m. o 1990 m. veikla nutraukta.

1987 m. studijoje MA Kaune, įrašytas juostinis aštuonių dainų albumas „Gyvenimo Albumas“. Įrašė šiuo metu gerai žinomi meistrai Giedrius Litvinas ir Gediminas Zujus.

1998–2000 R. Vymeris grupę vėl atkūrė. Sudėtis: Ričardas Vymeris, Saulius Šukys, Saulius Janciulevičius.

Buvo atkurti visi seni grupės kūriniai ir koverių – bombinė 50-ies žymiausių dainų programa.

2013 m. rudenį R. Vymeris pakvietė profesionalius muzikantus ir grupę vėl atkūrė. 2014 m. gegužės 1 d. įvyko pirma repeticija savo namuose – „svaras 409“ studijoje. 2014 m. birželio pabaigoje, Z – STAGE studijoje Rygoje su meistru Aleksandru Solovjovu įrašyti trys visiškai nauji kūriniai. 2014 m. rugsėjį toje pačioje studijoje įrašytos dar dvi naujos dainos ir perrašytos keturios 1998–2000 m. laikotarpiu sukurtos dainos. Masteringas – studijoje „Milian Mastering“ Hamburge (Vokietija).

2014 m. pavasarį, Lietuvos Bushido Federacijos Prezidento Donato Simanaičio prašymu buvo pradėtas kūrti bushido kovotojams skirtas „Himnas“.

Taip gimė 2015 m. albumas „Nes tai Lietuva“.

Grupė turi 90 min. savo kūrybos ir 50 min. geriausių roko koverių programą.

Naujausia grupės sudėtis:

svaras Ričardas Vymeris – Vokalas, tekstai, gitara; prodiuseris;

4   Žygimantas Sinkevičius – Gitara, solo partijos, back vokalas;

0   Simon Naffre – mušamieji instrumentai;

9   Arūnas Ščetilnikovas – bosinė gitara, back vokalas.

Didysis albumo „Nes tai Lietuva“ pristatymas vyks AKKC (Alytaus kultūros ir komunikacijos centras, http://www.akkc.lt) amfiteatre liepos 10 d. 20.00 val.

„Tai bus bomba – galinga aparatūra, lazeriai, ugnis“, – sakė R. Vymeris.

Pasak jo, albumą įsigyti bus galima tik asmeniškai, jo kaina – 13 eurų. „Kas norės netikro, online, įmesim po poros savaičių į savo tinklalapį, ir bus galima atsisiųsti nemokamai.“

http://www.svaras409.com/band/nes-tai-lietuva/

Pasak R. Vymerio, grupės būgnininkas Simon Naffre, grojęs metalo grupėje Prancūzijoje, susipažino su alytiške, atvažiavo pas ją ir liko gyventi Alytuje. Meilė atvedė į Lietuvą, dabar Alytuje jis atidaro barą... „Per meilę – į roką.“

Nuorodos

http://www.svaras409.com/band

http://www.reverbnation.com/svaras409

https://www.pakartot.lt/#!/album/svaras-409

Koncertai

2015 m.

Gegužės 16 d. „Domino“ klubas. Alytus.

Gegužės 20 d. Marijampolė. Uždaras vakaras.

Gegužės 21 d. Kybartai. Uždaras vakaras.

Birželio 19 d. Alytaus miesto šventė. Didžioji scena.

Birželio 27 d. Albumo pristatymas Šventoji.

Liepos 10 d. Albumo pristatymas AKKC amfiteatras.

Rugpjūčio 29 d. Alytaus sporto rūmai. ALDO DZIUDO.

2016 m.

Rugsėjo 10 d. Visuomenės Harmonizavimo Parkas. Uždaras vakaras.

 

Šiek tiek dainų tekstų

Tavo Vardas /1984/

Aš svajojau vaikas, pasidirbti laivą

Susirasti draugą ir išplaukt į jūrą.

Vandenyno bangą pasigavo vėjas

Pralėkė pro šalį, nubloškė į krantą.

 

Ant to aukšto kalno, baltas namas stovi

Ir matyt iš tolo mažas žiburys.

 

Tu pro langą žiūri, toli nenueisi

Gal Tau nepatinka pilkas debesys.

 

Tavo vardą šaukia, vėjas naktį tamsią.

Tu kažką kalbėjai mintyse.

 

Nes Tai Lietuva /2014/

 

Ringo šviesa, vėl kviečia Tave, tai kelias į kovą, tai visko pradžia.

Ringe Tu ne vienas, komandos dvasia, už Tavęs stovi visa Lietuva.

 

Tu lyg karys, kuris pamiršta baimę, Tu tas, kuris, kovosi už visus!

 

Nes tai Lietuva, nes tai Lietuva, mūsų širdys, kūnas ir kraujas,

TAI MŪSŲ JĖGA!

Nes tai Lietuva, nes tai Lietuva, mūsų širdys, kūnas ir kraujas,

TAI MŪSŲ JĖGA – NES TAI LIETUVA!

 

Kovotojo kelias, pramintas ringe, vėl kviečia į kovą, ne tik už save.

Tai mūsų kova – vieninga kova, ringe Tu ne vienas – VISA LIETUVA!

 

Interviu su Ričardu Vymeriu: „Sakoma, kad esame pirmi lietuviai, pradėję groti tikrą hardroką“

Alytus – ne tik Dzūkijos sostinė, bet ir gero roko miestas. Rokas Alytuje suskambo dar 1969 m., kai pradėjo groti legendinio kompozitoriaus, dainų autoriaus, rašytojo Alvydo Jegelevičiaus suburti „Aisčiai“. Dabar Darius Mileris-Nojus („Airija“) ir grupės „Vynas“, „svaras  409“, „Heraldika“, „Laiko sala“, MOVO, „Z On A“, „Moonshine“, „Terra L“,„Tiltas“, „Porfiria“, „Pessimus“, „Audi“, EX, „Roko kalvė“, „Ekonomikos pradmenys“ („Elektros saugikliai“, „Deviltone“) žinomi kiekvienam save gerbiančiam (bent jau Alytaus) melomanui. Iš 60 000 žmonių talpinančio Alytaus kilęs ir Romas Kalanta, rašytojas Jurgis Kunčinas. Alytaus garbei 1979 m. pavadintas ir krateris Alitus Marse (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_craters_on_Mars:_A-G). 1989 m. birželio 3 d. Alytaus Dainų slėnyje vyko pirmasis Alytaus roko klubo renginys. Jis buvo skirtas vaikų gynimo dienai. Koncerte grojo „Heraldika“ (Alytus),„Hilda Blues Band“ (Vilnius) ir „svaras 409“ (Alytus).

„svaras 409” – buvusiame Alytaus eksperimentiniame namų statybos kombinate repetavusi hardroko grupė, kurioje grojo Ričardas Vymeris (muzika, tekstai, balsas, gitara) ir jam talkinę muzikantai iš Lietuvos ir Rusijos. Grupė dalyvavo ne vienoje Lietuvos roko šventėje, žygyje, išleido juostinį albumą su tokiomis tuomet pakankamai garsiomis dainomis kaip „Nežinau“, „Pakelk akis“, „Tavo vardas“. „svaras – 409” lyderis R. Vymeris neatsisakė „svaro“ vardo, svaras409.com pavadintas ir jo prižiūrimas pokerio portalas.

Apie grupę „svaras 409“ (dabar ji pristatoma kaip bendra Lietuvos ir Prancūzijos grupė „svaras – 409“) senokai nieko negirdėti. Todėl tiesiog būtina patenkinti savo ir kitų muzikos mylėtojų smalsumą.

„svaras 409“ groja hardroką, heavy rock ir savo facebook paskyroje pažymi: „NO POP!!!“. 2014 m. grupės sudėtis: Ričardas Vymeris (vokalas, tekstai, gitara), Simon Naffre (Prancūzija; būgnai), Žygimantas Sinkevičius (solo partijos, gitara), Arūnas Ščetilnikovas (bosinė gitara).

 Grupės „svaras – 409“ lyderis Ričardas Vymeris (gim. 1963 m.) papasakojo apie legenda tapusią grupę ir įdomias jos atsiradimo peripetijas.

Tai buvo kokie 1978 metai, kiemo suoliukas, draugai, ir pilamas vanduo pro kaimynų virtuvės langą, pikti šūksniai... Grodavau ilgai... :)

1980–1982 m. grojau Alytaus Politechnikumo grupėje, rengėme geriausius šokius to meto Alytuje, per vakarą viso Alytaus pamėgtus gabalus  tekdavo groti po keturis penkis kartus, o kartais tą patį gabalą grodavau gerą pusę valandos nesustodamas (taip dažniausiai būdavo tada, kai budintis dėstytojas paskelbdavo, kad tai paskutinis šokis – dažniausiai tai būdavo Suzi Quatro ir Chris Norman 1978 m. gabalas „Stumblin‘ In“ arba Donna Summer „Hot Stuff“). Mažai kas buvo girdėjęs tas dainas tuo metu, nes jos neseniai buvo pasirodžiusios, o draugas JAV turėjo brolį, kuris atsiųsdavo diskus. Disko į namus pasiimti neduodavo :) Užtat pas draugą kambaryje "nusiiminėdavau“ naujus gabalus, per naktį šlifavau juos ir jau kitiems šokiams bandžiau dainuoti nesąmoningai iškraipyta anglų kalba. Ką girdėjau, tą dainavau :)

1984 m. pavasarį grįžau iš armijos, tų pačių metų vasarą pakvietė groti geriausia tuo metu brolių Lekavičių kultūros namų grupė Alytuje. Grodavau šokiams kultūros namuose, o vasarą – miesto parke. Būtent tuo metu ir gimė pirmas mano gabalas „Tavo vardas“, dar lig šiol laikomas Alytuje vienu iš klausomiausių gabalų. Sunkiais laikais, kai žmonės pabėgę iš Lietuvos į Airiją, Angliją ar JAV ir nebegalėję grįžtį į namus, klausydami „Tavo Vardas“ verkdavo. Tokie laikai.

1985 m. gimė grupė „svaras 409“. Gimė labai įdomiai. Su akustine gitara atėjau pas draugą Rimantą Petkevičių ir pasakiau: „Darom bandą, būsi bosistu“. Žinoma, jis išsižiojo, nes gi nemokėjo groti :) Jis turėjo iš kažkur ištraukęs akustinę gitarą. Taip pradėjau mokyti jį groti bosu, pats visiškai nemokėdamas, niūniuodamas. Taip pat mokiau ir būgnininką Valių Bikulčių groti mušamaisiais pas „Petką“ (Rimantas Petkevičius) kambaryje ant pagalvių. Pamenu suplėšėm keletą Petkos mamos pagalvių :) Rėkt gavom! Štai taip gimė „svaras 409“.

Alytuje tuo metu jau muzikavo grupė „Tiltas“, vėliau pasivadinusi „Porfirija“. Jie turėjo gavę aparatūrą iš vyno gamyklos. Mums buvo šventė, kai jie kartą per savaitę leisdavo mums pagroti su tikra aparatūra. Kai pirmą kartą po akustinių instrumentų ir pagalvių daužymo užlipome jų studijoje ant scenos ir sugrojome vieną gabalą, „Tiltas“ pažiūrėjo ir pasakė: „Nekniskit proto, kad negrojat su aparatūra.“ O mes tikrai pirmą kartą tada užsimetėm elektrines gitaras, o bembačius grojo su tikrais būgnais.

Tuo metu dirbau Sporto rūmų inžinieriumi, tad gavome aparatūrą ir mes, tai buvo viena geriausių to meto aparatūrų – čekoslovakų „Tesla“, nereali. Va čia ir prasidėjo darbas. Dabar gerai nepamenu, bet atrodo, kad tą aparatūrą nupirko AENSK (Alytaus eksperimentinių namų statybos kombinatas), mums suteikė patalpas, todėl vadinomės šio kombinato roko grupe. Čia 1986-87 m. gimė ir mūsų diskas „Gyvenimo albumas“. Jį įrašėme tuo metu geriausioje studijoje Lapėse vos per dvi valandas: atvažiavome, sustojome, sugrojome ir išvažiavome. Sumokėjo už mus komjaunimo skyrius, 2200 rublių, tai nesveiko dydžio pinigai buvo tuo metu (pvz., 4 kambarių butas Alytuje tada kainavo 12000 rublių). Dabar vieną gabalą įrašo per dvi/tris dienas... O gavosi visai neblogai, tuo metu mūsų draugai „SBS“, „Orkus“, „Ramybės skveras“, „Tigro metai“ tikrai stebėjosi įrašo kokybe. Aš ir pats kartais stebiuosi, kaip tuo metu galėjome tiek ištraukti, nesuprantama. Žinoma, randu klaidų, žinau, ką pakeisčiau, bet ir randu, kur nerealu, kad taip galėjome padaryti tais laikais. Grojome trise, kas buvo taip pat keista muzikos pasaulyje. Sakoma, kad esame pirmi lietuviai, pradėję groti tikrą hardroką, ir pirmi, užgroję dviem kojomis būgnais. Nors manau, kad tikrai kažkas rūsyje kalė, gal ir trim kojom :)

Buvome pamišę, grodavome naktimis, draugai atnešdavo valgyti į studiją, bet tai davė vaisių: kvietė programa „Estrados orbitoje“, mus išrinko į tarptautinį roko festivalį „Liepojos gintaras“, kur užėmėme antrąją vietą. Vykome kartu su „Orkus“ (dabar – „Rebelheart“). Dalyvavome festivaliuose „Papūga“, Lietuvos roko festivalyje Kauno Halėje (4 vieta; pirmąsias užėmė „Veidrodis“, „Faktas“ ir „Foje“). Ekologinis maršas per Lietuvą, kur buvome pagrindine grupe, tai 14 koncertų aplink Lietuvą. Arūno Valinsko programa „10X10“ pirmą kartą pasirodėme televizijoje, kur prodiuseriai išrinko patį rokaviausią gabalą „Tavęs nėra“ Tai buvo tuo metu, kai rokas per televiziją buvo tabu... Labai nustebau, kai paprašė groti būtent šį. Su grupe „SBS“ turas per Lietuvą, 11 ar 12 koncertų.

Esame groję muzikos festivalyje Tauragėje ant Vymerio kalno, kur tapome laureatais. Kai pranešėjas paskelbė apie grupę ir jos vadovą Ričardą Vymeri, niekas nesuprato, pamanė, kad tai kažkokie „bajeriai“. O man malonu koncertuoti ant savo kalno :)

Grupė atkurta 2013 m. pabaigoje, o gegužės 1 d. AKKC įvyko pirmoji repeticija namuose – svaras 409 studijoje.

Esu savamokslis. Puseserė dirbo Kultūros namuose vadove 1980–1982 m. Vykdavo šokiai, grodavo grupės. Spoksojau ir mokiausi. Taip pat buvo ir su „Hiperbolės“ koncertu Alytuje. Sėdėjau ir akordus užsirašinėjau. Čia buvo 1984 m. ruduo. Įdomu tai, kad po 3 metų  „svaras 409“ jau grojo kažkokiam festivalyje kartu su „Hiperbole“.

Muzika man patinka visokia, t. y. nuo metalo iki Alos Pugačiovos. Daug grupių, kurios man kažkuriuo gyvenimo tarpu buvo nerealios. Vienu metu, po „Hysteria“ albumo, „Def Leppard“, tada „Judas Priest“ albumas „Painkiller“, kažkada „Accept“, „U.D.O.“ ir „Metallica“. Buvo metas, kai žavėjausi „Rainbow“, „Deep Purple“ ir „Iron Maiden“. Kokiais 1999 m. užvaldė „Manowar“. Žinoma, tarp mano favoritų visada buvo ir bus „Pink Floyd“, „AC/DC“, „Rammstein“. O dabar jau ilgus metus nenugalima mano grupė senoji „Nightwish“ ir dabartiniai „Dream Theater“ bei „Kamelot“. 

Lietuvoje šiuo metu yra labai daug gerų grupių, bet jų beveik niekas nežino. Anksčiau žinojau visas. Šiuo metu „Thundertale“ ir „Rebel Heart“ žinomiausios /KALBU APIE GERA ROKĄ!/ Štai todėl ir mąstau daryti muzikos festivalį, kad išlįstų iš rūsių mokančios groti grupės. Darysiu festivalį su komisija, prizais ir t. t. Reikia ieškoti talentų.  Jų tikrai Lietuvoje daug. 

Pats žinau iš savo kelio, kaip sunku išlįsti iš rūsio, kad Tave išgirstų. Žinoma dabar daug lengviau tai padaryti nei mums buvo, nes daug TV, o buvo tada tik viena, įvairiausių radijo stočių, FB, skype ir visokių kitų būdų, kaip save pateikti. Pagaliau aparatai, efektai kokie. Pamenu buvo bomba, kai iš Varšuvos parsivežiau firmą amerikoną ampPeavey, jau turejau japoną Yamaha gitarą, ir Boss super over drive :) Kauno sporto Halėje, per soundcheck viską susijungęs perbraukiau per stygas, būtumėt matę reakciją :) ir ne tik muzikantų, kurie tuo metu salėje buvo, bet ir pačių šviesos bei garso operatorių. tada tai buvo OHO!

Dabar, atsikūrus, velniškai brangus gavosi man šis hobis!

Nesakysiu, kiek sukišau, kad išgaučiau norimą gitaros rokavą garsą :)

Čia mūsų instrumentai:

http://www.svaras409.com/band/instrumentai/

 

Komentarai