Pradžia / Be problemų
 

Giedras, šviesus ir paslaptingas gamtos pasaulis

Onutė Gaidamavičiūtė
2024 m. Birželio 01 d., 12:25
Skaityta: 44 k.
Indrė Gražulevičiūtė-Vilėniškė per parodos atidarymą. Asmeninio albumo fotografija
Indrė Gražulevičiūtė-Vilėniškė per parodos atidarymą. Asmeninio albumo fotografija

Prieš pasibaigiant kalendoriniam pavasariui, gegužės 28 dieną Zapyškio seniūnijos salėje (Kauno r.) atsidarė menininkės ir mokslininkės, dėstytojos dr. Indrės Gražulevičiūtės-Vilėniškės tapybos darbų paroda metaforišku pavadinimu „Medinė lapė“. Beje, taip pat pavadinta ir I. Gražulevičiūtės-Vilėniškės kūrybos  studija. Kaip žinia, Indrės kūryboje lapės motyvas – labai dažnas (tik šiuo atveju kyla klausimas, kodėl gi medinė lapė?..).

Lapė, peržvelgus Indrės kūrybą, gali būti ir išminties, ir estetikos simbolis. Apskritai vienas populiariausių šio gyvūno atvaizdų yra devyniuodegė lapė, žinoma keliose Azijos šalyse, įskaitant Korėją, Kiniją, Japoniją ir Vietnamą. Legenda sako, kad devynuodegė lapė yra senovės būtybė, gyvenusi šimtus metų. Tačiau, palyginti su kitomis mitologinėmis būtybėmis, manoma, kad devyniuodegė lapė gimė kaip paprasta lapė. Tik tiek gyvenęs jis pagaliau išsiugdė savo magiškas galias ir užsiaugino devynias uodegas. Savo galios viršūnėje devynuodegė lapė gali virsti žmogumi, dažniausiai – gražia mergele.

Indrės Gražulevičiūtės-Vilėniškės tapybos darbų paroda Zapyškyje

Menininkė, dėstytoja, tyrėja Indrė Gražulevičiūtė-Vilėniškė, pristatydama tapybos darbų parodą Zapyškyje, paatviravo: „Labiausiai mėgstu piešti gyvūnus – augau kaime ir netgi kažkada svajojau stoti į Veterinarijos akademiją. Nuo mažens, kiek pamenu, visą laiką piešiau. Mano gyvūnai galbūt šiek tiek mistiški, gyvenantys ne tik miškuose, bet lengvai atsiduriantys kavos puodelyje, virstantys namu ar skalbimo mašina, ryškūs, spalvingi.“

Parodoje „Medinė lapė“ vyrauja šviesių ir vaiskių gamtos – žemės, dangaus – spalvų – žydros, žalios, geltonos, rudos tonai. Ši paroda išskirtinė tuo, kad joje labai daug paveikslų, kuriuose įterpiami baltos spalvos tonai. Ir, kaip teigia pati Indrė: „Aš mėgstu ryškias spalvas – jos suteikia džiaugsmo, daro žmogų laimingą“. Parodoje eksponuojami ir nauji, ir jau anksčiau eksponuoti Indrės tapybos darbai. Labai įdomus paveikslas su balsvai pilku mėnuliu, kuris tarsi transformuojasi į pelėdą (turi pelėdos snapą ir akis). Labai savitas paveikslas, kuriame vaizduojami bėganti lapė, įsikandusi mėnulį. Šiuo atveju lapė virsta ir savotiška kosmine veikėja, kosmoso atstove.

Ir iš tikrųjų, be galo įdomūs, spalvingi Indrės paveikslai kviečia atverti akis ir kitaip pamatyti mus supantį pasaulį.

Beje, Indrė kuria ir spalvinimo knygeles – ir vaikams, ir suaugusiems (pagrindiniai motyvai tie patys: lapės, pelėdos, gyvūnų ir augalų pasaulis; taip pat ir mandalos). Per parodos atidarymą parodos lankytojai buvo pakviesti ir sudalyvauti Indrės vedamose kūrybinėse mandalų spalvinimo dirbtuvėse.

Tad visi Zapyškio apylinkių svečiai yra kviečiame apsilankyti parodoje, kuri veiks iki liepos 12 d. Zapyškio seniūnijos salėje darbo dienomis nuo 9 iki 17 valandos. Pirmadieniais ir antradieniais iki birželio 19 d. parodą galima aplankyti iki 19 val. iš anksto susitarus tel. +370 69928425.

Komentarai