Pradžia / Be problemų
 

Apie eskizavimo naudą

Eskizai – dažniausiai yra neatsiejama dailininkų kūrybos, jų kūrybinės virtuvės dalis. Apie eskizavimo svarbą, kūrybiškumo paskatas ir visą kūrybinį procesą kalbinu itin kūrybingą dailininkę, mokslininkę, dėstytoją dr. Indrę Gražulevičiūtę-Vilėniškę.

Onutė Gaidamavičiūtė, Radikaliai.lt
2023 m. Lapkričio 02 d., 21:49
Skaityta: 93 k.
Indrės Gražulevičiūtės-Vilėniškės eskizas
Indrės Gražulevičiūtės-Vilėniškės eskizas

Kaip gimsta Jūsų kūriniai: spontaniškai, iš karto, ar nuo eskizo? O gal būna ir taip, ir taip...

Dažniausiai mano didesnio formato darbai prasideda nuo eskizo. Vaikštinėjant, stebint aplinką, skaitant ką nors įdomaus, o kartais ir dirbant kasdienius darbus mintyse kyla darbo idėja kaip vaizdinys mano minčių ekrane, nes mano vaizduotė ir atmintis – grynai vizualinės. Kad nepamirščiau, idėją reikia greitai užfiksuoti ir tam geriausiai tinka eskizų knygelė ir bet koks po ranka pakliuvęs rašiklis. Kartais to užfiksavimo ir pakanka, tik labiausiai patikusius motyvus perkeliu į didesnį formatą. todėl namuose turiu visą šūsnį eskizų knygelių ir bloknotų. O kadangi draugai ir pažįstami žino, kad mėgstu piešti ir eskizuoti, neretai knygelių bei priemonių gaunu dovanų. Tiktai visai neseniai pradėjau mėginti didesnio formato tapybos darbus tapyti spontaniškai, iš momentinio įkvėpimo, be išankstinės idėjos ar eskizo.

Indrės Gražulevičiūtės-Vilėniškės eskizas 

Kokią svarbą eskizai, eskizavimas turi Jūsų kūryboje?

Eskizai – tai būdas įgyvendinti idėjas neeikvojant drobės, dažų ir per trumpą laiką. Kartu tai tarsi vaizdinis mano dienoraštis. Eskizus ir piešinius taip pat naudoju bendradarbiaudama su DI, kaip tam tikrą komunikacijos būdą su generatyviniais algoritmais. Eskizų knygutės ir užrašinės svarbios ne tik mano kūryboje, bet ir gyvenime platesne prasme. Labai mėgstu daryti minčių žemėlapius, vaizdinius užrašus, taip konspektuoju perskaitytą profesinę literatūrą, išklausytas paskaitas, generuoju idėjas įvairiems darbams. Tiek eskizai, tiek vaizdiniai užrašai bei minčių žemėlapiai, populiarūs jau nuo praėjusio amžiaus aštunto dešimtmečio, yra svarbi vizualinio mąstymo (visual thinking) kultūros, kuriai ir aš prijaučiu, dalis.

Indrės Gražulevičiūtės-Vilėniškės eskizas

Ar tiesa, kad eskizas – dažnu atveju tarsi savarankiškas kūrinys?

Taip, iš tiesų net ir nedidelio formato eskizas gali būti traktuojamas kaip savarankiškas kūrinys. Egzistuoja net gi tokia kryptis kaip eskizų bloknotų menas (sketchbook art), yra ne viena Instagram, YouTube paskyra, kuriose žmonės dalinasi savo eskizų knygelių puslapiais ir nedideliais kūrinėliais juose. Taip pat populiaru dalintis filmuota medžiaga, video su piešimo eskizavimo procesu. Tik Tok ir kitose platformose, kuriose leidžiama kelti trumpus video filmukus. Atsiradus ir išplitus socialinei medijai, kai kuriems kūrėjams net nebereikia kurti didelio formato darbų ar net jų pardavinėti kaip fizinių objektų, nes jiems pavyksta monetizuoti pačią savo kūrybinę veiklą tokiose platformose kaip Instagram ar Tik Tok. Socialiniai tinklai iš tiesų suteikė didžiulį stimulą eskizų bloknotų menininkams, čia jie gali būti matomi, dalintis kūriniais, sulaukti vertinimų, diskutuoti. Kad eskizas taptų savarankišku atskiru kūrinėliu, kuris galėtų būti įrėmintas, eksponuojamas, kabinamas interjere, labai svarbu atlikimo priemonės. Aš mėgstu eskizuoti naudodama įvairiausias priemones: tušinukus, flomasterius, markerius, spalvotus pieštukus, net ir dukros klijus su blizgučiais. Visgi patirtis parodė, kad ne visos priemonės ant popieriaus išlaiko ilgai nepakitusį vaizdą, kartais ima ir išblunka, todėl norint kurti eskizus, mažus piešinėlius kaip atskirus kūrinius, reikėtų rinktis klasikines laiko patikrintas priemones, tokias kaip tušas, grafitas, anglis, arba dabar labai populiarius akrilinius markerius, kurie taip pat puikiai išsilaiko.

Indrės Gražulevičiūtės-Vilėniškės eskizas

Ar visada, o jeigu ne, kaip dažnai, eskizai tampa jau tikrais ir išbaigtais meno kūriniais?

Mano intensyvesnės meninės veiklos pradžia 2017 m. buvo nedideli kūrinėliai, kuriuos būtų galima pavadinti piešiniais ar eskizais. Juos įrėmindavau, dovanodavau, dalindavausi jų nuotraukomis socialinėje medijoje. Šiuo metu eskizai dažnai lieka tūnoti užrašinėse, bet nemažai esu ir įrėminusi. Tie darbai iš mano eskizų bloknotų, kuriuos laikau atskirais kūrinėliais, paprastai būna kruopščiau atlikti, išbaigtesni, jiems naudoju kokybiškesnį popierių ir priemones, tokie darbai gal net labiau laikytini miniatiūromis negu eskizais. Dar kartais įrėminu tuos eskizus, kurie man emociškai brangūs. Reikia paminėti, kad kruopštumas ir išbaigtumas ne visuomet yra geri kriterijai norint nuspręsti, kuris gi eskizas laikytinas individualiu meno kūriniu. Pavyzdžiui, daugybė Pablo Picasso eskizų šiuo metu traktuojami ir eksponuojami kaip atskiri meno kūriniai. Ypač man patinka P. Picasso pelėdų eskizai – kelios linijos puikai perteikia pelėdos charakterį. Taip kad ko gero nėra objektyvaus kriterijaus, leidžiančio nustatyti, kuris eskizas yra meno kūrinys, o kuris – ne. Jeigu jums patinka eskizas – rėminkite jį, kabinkite ant sienos ir viskas bus gerai.

Įdomu, kiek eskizavimas yra svarbus kuriant kartu / bendradarbiaujant su AL / AI?

Man asmeniškai kūrybos procese bendradarbiaujant su DI (AI) piešimas ir eskizavimas labai svarbūs, kaip būdas DI algoritmams perteikti savo idėją ir būsimo darbo kompoziciją bei kaip būdas DI pagalba sugeneruotiems darbams suteikti savo asmeninį kūrybinį stilių. Peržiūrėjus savo drauge su DI sukurtus darbus pastebėjau, kad net ir skaitmeniniuose generatyviniuose darbuose man pavyksta išlaikyti savo stilių. Taip sukurtus darbus būtų galima pavadinti skaitmeniniais mišrios technikos darbais, nes čia esama ir žmogaus (piešinys, fotografija, tekstinės užklausos) ir DI algoritmų (stiliaus perkėlimas, galutinis sugeneruotas vaizdas) indėlio. Šiuo metu labai populiarūs vien pagal tekstines užklausas DI sugeneruoti vaizdai, tačiau ranka pieštų piešinių, eskizų panaudojimas generatyviniam menui suteikia savitumo, išskirtinumo ir šiek tiek žmogiškos šilumos. Daugelį bendradarbiausiančiųjų su DI kamuoja autorių teisių klausimai, diskusijų kelia, pavyzdžiui, garsaus dailininko stiliaus panaudojimas generatyviniuose darbuose. Kuomet naudoju savo piešinius ir stilių, tokių klausimų kyla žymiai mažiau. Yra galimybė DI algoritmą apmokyti įkėlus didelį kiekį savo darbų fotografijų ir po to kurti kartu su juo darbus vien pagal tekstines užklausas išlaikant savo individualų stilių.

Indrės Gražulevičiūtės-Vilėniškės eskizas

Galbūt dar kažkuo norėtumėte pasidalinti?

Kadangi pastaruoju metu daug bendradarbiauju ir bendrauju su DI algoritmais, vieno iš jų (Chat GPT) paprašiau apibendrinti, kokia yra eskizavimo nauda kiekvienam žmogui, ne tik menininkui, čia pateikiu jo atsakymą:

- Eskizavimas skatina kūrybinį mąstymą ir padeda žmonėms vizualizuoti savo idėjas. Tai vertinga priemonė problemoms spręsti ir idėjų generavimui (vadinamam smegenų šturmui).

- Eskizavimas gali būti universali kalba, leidžianti žmonėms vizualiai perteikti sudėtingas idėjas ir sąvokas kitiems, dažnai veiksmingiau nei vien žodžiais. Eskizavimas leidžia žmonėms išreikšti save vizualiai, net jei jie neturi stiprių žodinio bendravimo įgūdžių.

- Eskizavimas gali būti atpalaiduojantis ir meditacinis, mažinantis stresą ir skatinantis gerą psichinę savijautą. Meno terapija, kuri dažnai apima ir piešimą, naudojama siekiant padėti žmonėms įveikti traumas, psichikos sveikatos problemas ir išreikšti emocijas.

- Eskizavimas lavina gebėjimą pastebėti detales, todėl į jus supantį pasaulį žvelgiate atidžiau ir dėmesingiau.

- Vaizdinių užrašų, eskizų kūrimas gali palengvinti įsiminimą, todėl tai yra naudinga mokymosi priemonė.

- Eskizavimas lavina smulkiąją motoriką ir rankos-akies koordinaciją, o tai gali būti praktiškai naudinga įvairiose gyvenimo srityse.

- Eskizavimas gali būti asmeninio džiaugsmo ir malonumo šaltinis, suteikiantis išraišką kūrybiškumui ir savirealizacijos jausmą.

- Eskizavimas gali padėti žmonėms geriau vertinti ir suprasti meną, kultūrą ir istoriją.

Puikus apibendrinimas! Ačiū Chat GPT!

 

 

 

 

 

 

 

Komentarai