Pradžia / Tauta ir istorija
 

KNYGA – APIE JAUNUOLIUS, GARSINANČIUS ŠIAULIUS

Baigta spausdinti Leono Peleckio-Kaktavičiaus publicistikos knyga „AŠ – LYDERIS“. Ji skirta nuo 2005-ųjų Šiauliuose vykstančiam to paties pavadinimo konkursui.

Jonas Černikis
2018 m. Gruodžio 31 d., 14:57
Skaityta: 123 k.
KNYGA – APIE JAUNUOLIUS, GARSINANČIUS ŠIAULIUS

Konkursui, kurį organizuoja Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyrius ir Lietuvos Respublikos Seimo narys Valerijus Simulik – trylika metų. Tikslas – skatinti mokymosi motyvaciją, pilietinį aktyvumą, nuteikti sėkmingam mokymuisi, aktyviam ir kūrybingam dalyvavimui miesto pilietiniame, kultūriniame bei sportiniame gyvenime. Trylika metų – ypatinga data, patvirtinanti, jog tai, kas buvo sumanyta, tikra ir reikalinga.

Nugalėtojų apdovanojimas vyksta pasibaigus mokslo metams. Per tą laiką pradinės mokyklos pirmokai tapo studentais. Jaunųjų lyderių sąraše –  282 asmenybės. Nemažai jų jau sulaukė pripažinimo, jų biografijos – pavyzdys būsimiems lyderiams.

Kaip gimė ši idėja? Vadovaudamas Gytarių vidurinei mokyklai (dabar – gimnazija), V. Simulik vis pagalvodavo, kaip padėti atsiskleisti potencialiems lyderiams, kurie užgęsta nesulaukę tinkamo įvertinimo, paskatinimo, dėmesio. Mokykloje buvo sukurta tam tikra sistema, kad ir neformalūs lyderiai būtų pastebėti, kad kiekvienas auksiukas, kaip juos dabar vadina buvęs direktorius, jaustų, jog yra vertinama jo iniciatyva. O tapus Seimo nariu ir su kolegomis pradėjus panašias diskusijas, išgirdo, jog tai, ką direktoriaudamas bandė daryti su savo komanda, Varėnos krašte išsirutulioję į gan įdomų darinį. Apsilankius Pietų Lietuvoje, patiko pati sistema, požiūris į jaunuosius lyderius. Tiesa, tai, ką po kurio laiko pasiūlė užsukęs į Šiaulių miesto Švietimo skyrių, gerokai skyrėsi nuo varėniškių pastangų (daug kas buvo modifikuota, pakeista), beje, netrukus užgesusių, nes ten nebuvo iš širdies atsidavusių entuziastų, pastovių tos idėjos kurstytojų.
Buvo sukurta gerai apgalvota sistema – kad ant organizatorių stalo atsidurtų jaunųjų lyderių pasiekimus ir veiklą apibendrinantys dokumentai. Didžiąja to darbo dalimi užsiėmė buvusi direktoriaus pavaduotoja Gytarių vidurinėje Asta Lesauskienė, laimėjusi konkursą ir tapusi atsakinga už neformalųjį ugdymą (dabar – Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorė). Seimo narys, kaip globėjas, įsipareigojo pasirūpinti, kad toji svarbiausioji diena jauniesiems lyderiams įsimintų visam gyvenimui.

Kaip pažymima knygoje, „kaip ir iš savo aktyviausių buvusių mokinių, taip ir iš konkurso „Aš – lyderis“ nugalėtojų Valerijus tikisi, jog jie bus aktyvūs visą gyvenimą, nes turi talentą suvienyti žmones, vadovauti neperlenkiant lazdos, kai reikia, suburti komandą, kuri duotų neblogus veiklos rezultatus. „Tai kur kas daugiau negu gerai spręsti matematikos uždavinius, būti geru fiziku ar labai geru sportininku. Toji lyderystė tai tam tikras miksas, duodantis pridėtinę vertę – gebėjimą vienyti, būti autoritetu, katalizatorium.“

152 puslapių knygoje – keturi skyriai: „Auksiukų paieška“, „Nugalėtojai ir jų pasiekimai“, „Sėkmės istorijos“, „Konkursas tęsiasi“.
Ypatingo dėmesio vertos „Sėkmės istorijos“. Čia – aštuoniolikos asmenybių istorijos, su kuriomis susipažinus akivaizdu, jog neatsitiktinai prieš keletą ar keliolika metų šie jauni žmonės buvo tituluoti jaunųjų lyderių vardais. Štai Bernardas Garbačauskas dainininko talentą glūdina užatlantėje, yra tarptautinių konkursų laureatas; Gintautas Vasauskas siekia prisidėti prie vėžiu sergančių žmonių gydymo spinduline terapija patobulinimo; Vytautas Aleksandras Rudys Bradfordo universitetą užbaigė, patekdamas į geriausiųjų penketuką, o jo diplominis filmas nugalėjo konkurse tarp Didžiosios Britanijos aukštųjų mokyklų; Neringa Mažulytė, Aurimas Žibutis tapo gydytojais, jau turinčiais gerą vardą; Povilas Musteikis tobulina tai, ką sukūrė dar mokykloje – jo interneto projektas lankomiausias Indijoje, Indonezijoje, Vietname, o šiuo metu yra savo įkurtos įmonės Didžiojoje Britanijoje generalinis technologijų direktorius; Kristina Alūzaitė – bioinformatikė, studijavo Naujojoje Zelandijoje ir Danijoje, dabar doktorantūroje gilinasi į genomiką, vėžio biologiją; doktorantas ir Vytautas Jakštas – atlikęs praktiką Japonijoje, tęsia mokslinius tyrinėjimus Vilniaus universitete; Arnoldas Dapkus laimėjo atranką ir studijuoja mechanikos inžineriją Pietų Korėjoje; ir  t. t.

„Graži ta idėja, - sakė šios knygos autoriui J. Janonio gimnazijos direktorius Rimas Budraitis. Panašiai, nors ir kiek kitais žodžiais, apie jaunųjų asmenybių kelio pradžią atsiliepė ir kitų mokyklų vadovai.“

Pora ištraukų iš knygos: „Dar vienas patvirtinimas, jog tai dėmesio verta idėja, - panašus konkursas praėjusiais metais suorganizuotas Panevėžyje. Jo iniciatorius – Valerijaus kolega Seimo narys Domas Petrulis. Projektas, kurio ir pavadinimas toks pat – „Aš – lyderis“, skirtas Panevėžio miesto ir rajono 9-11 klasių mokiniams.“

„V. Simulik pažymi, jog jau spėjo įsitikinti, kad norinčių perimti geras idėjas atsiranda, bet po kurio laiko paaiškėja, kad nepakanka realizavimui komandos, kuriai ta idėja būtų svarbi ne mėnesį ir net ne metus. Taip jau ne viename Lietuvos regione atsitiko, kai bandė įgyvendinti Šiauliuose sukurtas ir gražiai gyvuojančias dvi originalias idėjas – moksleivių mėgėjų krepšinio lygą ir savanoriškus saugos būrius. O pritrūko, regis, tiek nedaug – komandinio žaidimo ir tam tikro fanatizmo.

- Konkursas „Aš – lyderis“ ir ateityje turi būti puoselėjamas, - įsitikinęs jo iniciatorius Lietuvos Respublikos Seimo narys Valerijus Simulik. – Juk tai toks gražus tikslas – paskatinti, įvertinti, parodyti dėmesį jauniems žmonėms, kurie ne tik gerai mokosi, bet ir yra labai aktyvūs. Vaikai auga, o lyderius reikia padėti auginti.“

Belieka pasidžiaugti, kad Šiauliuose gyvenantis rašytojas parašė šią knygą. Knygos dailininkė – Gražina Šimoliūnienė. Išleido „Neoprintas“. Būsimiems jauniesiems lyderiams ji taps paskata siekti aukštesnio, o tuo vardu jau tituluotiems primins pirmosios tikros sėkmės akimirkas.

Paskutinė naujiena: Valerijus Simulik – kandidatas į Šiaulių mero postą. Akivaizdu, jog tai – asmenybė, kuriai Šiauliai ir šiauliečiai ypatingai svarbūs.

Komentarai