Pradžia / Radikaliai
 

Totalitarinė kontrolė ir dirbtinis intelektas

Tai galėtų būti ir mokslinė disertacija, bet šįsyk – tik trumpas tekstas su keliomis įžvalgomis, kurios priverčia nustebti ar net sunerimti. Kalbėsiu konkrečiai apie feisbuką. Kitais socialiniais tinklais beveik nesinaudoju, todėl neturiu kompetencijos apie juos kalbėti, o va feisbuke „gyvenu“ gal 7, o gal jau ir visus 9 metus.

Mindaugas Peleckis
2016 m. Rugpjūčio 16 d., 03:57
Skaityta: 48 k.
Totalitarinė kontrolė ir dirbtinis intelektas

Apie feisbuką prirašyta daug. Tiesos ir netiesos. Kad tai skundikų, melagių ir niekšų rojus, tiesa. Kad geras būdas susipažinti su bendraminčiais (pvz., poliglotais, muzikantais – tai aktualu man), tiesa. Kad jame daug gerų dalykų: vaizdo įrašų, humoro, šviečiamosios literatūros, nuorodų į gerus dalykus, tiesa. Blogų ir neieškau. Kartais jie susiranda mane patys.

Taigi nesakysiu, kad feisbukas yra blogas, velnio neštas ir pamestas ir t.t. Tačiau yra vienas didelis ir neišvengiamas BET. Feisbukas yra tobulėjantis dirbtinis intelektas, vedantis totalitarinės kontrolės link. Tai, be abejo, nėra naujiena, ypač sąmokslo teorijų mėgėjams, kuriems taip pat yra vietos demokratiškajame feisbuke.

Feisbukas seka, dokumentuoja ir primena kiekvieną žingsnį. Pastaruoju metu ne vienas žmogus skundėsi, kad kažkas ne taip jame, dingsta „postai“, keičiasi, vėluoja, toks jausmas, kad tai, ką jame rašome, skaitoma realiuoju laiku.

Be abejo, gerbiamieji. Juk tai dirbtinis intelektas. Jis dar sąlyginai vaiko stadijos, tačiau turėdamas tokius resursus, kokių greičiausiai nė kai kurios žvalgybos neturi, jis gali daryti ne prastesnius judesnius nei Mašina ar Samarietis iš serialo „Person of Interest“.

Ar pajusime, kada totalitarinė kontrolė mus užvaldys? Viskas priklauso tik nuo mūsų. Manęs, pavyzdžiui, netraukia azartiniai lošimai, žaidimai pokemonais ir panašūs dalykai, bet traukia kalbų mokymasis, įvairūs kiti dalykai. Vadinasi, kiekvienam šuniui – po kaulą.
Ir po pagalį, kad žinotų, jog už viską reikia mokėti.

Vienas labai protingas žmogus buvo išėjęs iš feisbuko. Rankiniu būdu trynė savo įrašus jame ir dingo. Vėliau vėl atsirado.  Aš jį suprantu. Kaip kitaip, norėdamas pakalbinti žmogų kaip žurnalistas, galėčiau jį rasti? Per paieškos sistemas? Įmanoma, bet feisbukas dažniausiai suteikia galimybę tiesiogiai bendrauti su aukščiausio lygio garsenybėmis.

Feisbukas daug kartų keitė formą. Kokia jo forma bus po penkerių, dešimties metų? Kokie būsime mes, feisbuko narkomanai tuomet?

Ar sunku tiesiog mesti feisbuką? Lengva. Tačiau virtualus bendravimas yra neišvengiamas, kai gyvam nebelieka laiko. Viskas Žemėje didėja geometrine progresija, noras bendrauti, pažinti, sužinoti, paskleisti savo didėja. Godumas – štai feisbuko variklis.

Todėl jis bet kada gali tave užblokuoti ir neaiškinti, kodėl. Kad nepamirštum, jog, gaudamas kaulą, gauni ir pagalį.

Komentarai