Pradžia / Radikaliai
 

Kompasas piligrimui

Recenzija Mindaugo Peleckio knygai - Religija Lietuvoje: tradicijos ir modernumas. Monografija (2014).

Algimantas Lyva
2014 m. Kovo 03 d., 11:54
Skaityta: 82 k.
Kompasas piligrimui

Šis, naujas Mindaugo Peleckio darbas - didžiulė panorama, aprėpianti praktiškai visus Lietuvoje egzistuojančius religinius fenomenus. Knyga – enciklopedinė, todėl autorius nesiekia itin giliai pasinerti į nagrinėjamų doktrinų gelmes. Tai – stalo knyga, mokomoji knyga, maištautojų knyga... Autorius mintis dėsto aiškiai ir paprastai, todėl sugeba išlaikyti mintijimo įtampą ir ilgam „prikausto“ prie monitoriaus ekrano.

Manding, šio darbo tikslas – pažadinti smalsumą, aktyvuoti apsnūdusį, sudaiktėjusį visuomenės mąstymą, padėti piligrimams ieškoti savojo Gralio ir išvengti klystkelių ir spąstų. Biblinė frazė „po saule nėra nieko nauja!“ – nėra šios knygos moto, greičiau priešingai. Skaitydamas knygą, dar kartą įsitikinau, kad „po saule, kasdien, kas akimirka viskas nauja“. Žmogaus dvasiniai siekiai nėra statiški. „Viskas kinta ir nieko nėra pastovaus“ – štai, tikrasis šios svarios ir įžvalgios knygos moto.

Šį darbą jau recenzavo profesoriai ir habilituoti daktarai, todėl aš, kuklus rašytojas, pateikiu tik savo lakias, ir, be abejo, ne profesionalias mintis. Pamenu, kai buvau dar jaunas, Lietuvoje nebuvo jokių naujųjų religinių judėjimų (NRJ) ir niekas iš mano amžininkų nesidomėjo religija. Situacija diametraliai pasikeitė, kai Lietuvą užplūdo bitlomanijos banga. Manyčiau, tuomet kontrkultūros lopšyje ir gimė NRJ.

Keliaudamas šios įstabios knygos puslapiais, perskaičiau daug įdomių, intriguojančių faktų, neafišuojamų dalykų ir nepaprastų įvykių. Manyčiau, neverta jų čia perpasakoti – knyga virtuali, lengvai pasiekiama kiekvienam. Autorius teigia, kad niekada nepriklausė jokiai religinei arba parareliginei bendruomenei ar organizacijai. Ši knyga yra objektyvi, neturinti jokių išankstinių nuostatų ir vienodai teisingai vertinanti ir nagrinėjanti visus NRJ.

Autorius simpatizuoja musulmonams, senojo baltų tikėjimo išpažinėjams, budistams, Krišnos sąmonės sekėjams. Autorius teigia, kad pavojingi yra munistai, Ošo sekėjai, scientologai, jehovininkai, mormonai, ir perdėm entuziastingi new age pseudoreligijų propaguotojai. Manau, toks požiūris tik sustiprina autoriaus poziciją, nes šviesa baisi tik tamsai.

Autorius neatitrūksta nuo savo šaknų, todėl ragina nepamiršti baltų tikėjimo lobių, kuriuos „atrado“ Norbertas Vėlius, Vladimiras Toporovas, Gintaras Beresnevičius, Marija Gimbutienė, Algirdas Girininkas, Eugenijus Jovaiša, Dainius Razauskas.

Vilnius, 2014 m. 

Komentarai