Pradžia / Radikaliai
 

Recenzija: Druskininkų Džiazo Ansamblis. „M. K. Čiurlionis KITAIP“ (2013). Iššūkis pavyko - ir dar KAIP! (video)

Negaliu atsiklausyti šios jau šiais metais pasirodžiusios kompaktinės plokštelės įrašo bei https://soundcloud.com/druskininkaijazzensemble esančių „Druskininkų Džiazo Ansamblio“ kūrinių (jie kiek skiriasi nuo CD). Šis šviežutėlis albumas – puikus siurprizas vos prasidėjus metams. Dūšiai. Duodu 10 balų užsimerkęs. Šiandien perklausiau „M. K. Čiurlionis KITAIP / Tribute to M. K Čiurlionis“ kelis kartus, vis atrasdamas kažką naujo.

Mindaugas Peleckis
2013 m. Sausio 15 d., 03:59
Skaityta: 822 k.
M.K.Čiurlionis KITAIP (part II)
M.K.Čiurlionis KITAIP (part I)

Turiu prisipažinti, kad visada labiau mėgau M. K. Čiurlionį kaip dailininką ir su jo muzikine kūryba buvau pažįstamas menkai. „Miške“, „Jūra“, dar kažkas, ir viskas. Šiame CD – 10 kūrinių. Jame yra ir šeši M. K. Čiurlionio preliudai, ir „Dainelė“, ir „Styginių kvarteto allegro moderato dalies tema“, „Ekspromto fis-moll citata“, simfoninės poemos „Miške“ tema bei papildomas takelis, lietuvių liaudies daina „Tu mano seserėle“. Pastarosios aranžuotė – itin vykusi, primena kažką tarp Steve Vai ir Joe Satriani ramioje nuotaikoje. Taigi šios aranžuotės nėra vien džiazas, o ir rokas, net swingas. Nors kas šiais laikais supras, kur tos ribos...

Albumo kūrinių sąrašas:

1. Preliudas “Viešpaties angelas” (“Angelus Domini”) (Fis-dur) / Prelude “God’s Angel” (“Angelus Domini”) (in F sharp major) 3:34
2. Preliudas “Svajonėlė” (H-dur)/ Prelude “Little Dream” (in B major) 5:32
3. Preliudas F/a-moll / Prelude In F major/A minor 7:29
4. Preliudas-h-moll / Prelude In B minor 5:39
5. “Dainelė” (es-moll) / “Little Song” (In E flat minor) 3:52
6. Preliudas g-moll / Prelude In G minor 5:27
7. Styginių kvarteto Allegro Moderato dalies tema (c-moll) / String Quartet Allegro Moderato theme (In C minor) 5:33
8. Ekspromto fis-moll citata / Extract from Impromptu in F sharp minor 4:24
9. Simfoninės poemos “Miške” tema (C-dur) / Symphonic poem “In the Forest” theme (in C major) 6:42
Papildomas takelis / Bonus track:
10. “Tu mano seserėle” (lietuvių liaudies daina) / “You’re My Little Sister” (lithuanian folk song) 5:40

Albumas įrašytas ir suvestas „MAMA studijoje“, garso režisierius – Arūnas Zujus, masteringas – http://mixerlt.blogspot.com.

Projekto „M. K. Čiurlionis KITAIP“ kuratoriai – VšĮ NUJO, M. K. Čiurlionio kultūros ir paveldo fondas. Rėmėjai – Druskininkų „Rotary“ klubas, „Statybų iliuzija“, „J. Ruškio individuali įmonė“, „Cosmica servisas“, „Koroza“, „DT artelė“. Informaciniai rėmėjai – „Nemunas“, FM99, „Kamanė“, Bernardinai.lt, Radikaliai.lt. 

Jei ne šie žmonės, unikalus, nekomercinis, bet tuo pačiu Lietuvą garsinantis projektas dienos šviesos galėjo ir neišvysti, nes įrašyti albumą kainavo gana daug, pasakoja Linas Bankauskas – pagrindinis „Druskininkų Džiazo Ansamblio“ („Druskininkai Jazz Ensemble“) žmogus, atsakingas, už aranžuotes, grojantis gitara (jo mokytojas – žymusis gitaristas ir gitaros mokytojas Stasys Daugirdas, „Gėlių vaikų“ įkūrėjas), gitariniu sintezatoriumi. Kiti DDA nariai – Tomas Čiukauskas (saksofonas), Lukas Zinkevičius (gitara), Ričardas Meškerys (bosinė gitara), Valdas Meškerys (mušamieji), Adas Gecevičius (mušamieji 9 ir 10 kūrinyje), Saulius Sakavičius (klavišiniai 1, 2, 3, 7 ir 9 kūriniuose).

Ypač esu sužavėtas beveik 7 minučių trukmės „Miške“ aranžuote. Dabar jau net pasimiršo, kaip skamba originalas, bet šis kūrinys tikrai genialus. Pasak L. Bankausko, nuo M. K. Čiurlionio kūrybos nenutolta, partitūrų griežtai laikytasi, nors, suprantama, jis pateiktas KITAIP, toks projekto užmanymas. Todėl girdime kažką panašaus į Al Di Meola‘os kūrybą. Linas gitarą valdo meistriškai, iš ritmo neiškrinta ir kiti DDA nariai – visų grojimas aukštumoj.

Ką dar galiu pasakyti subjektyvaus nuo savęs? Žinau, kad dažnokai klausysiu šį CD. Jo muzika ramina, be to, didžiuojuosi, kad ne tik M. K. Čiurlionis buvo genijus, bet atsirado žmonių po daugiau kaip 100 metų, kurie sugebėjo jį suprasti KITAIP, tuo pačiu neiškraipydami Maestro kūrybos, o savaip ją praturtindami. Galbūt konservatoriškai nusiteikę skeptikai sakys, kad negalima klasikų pergroti nei džiazo, nei roko, nei kitu stiliumi. Griežtai paprieštarausiu: daugybė roko, metalo, džiazo ir kitų stilių grupių bei muzikantų pasaulyje (ir Lietuvoje, prisimenant AC/DC, Bon Jovi ir kitus projektus) yra groję J. S. Bachą, L. van Beethoveną (vien ko vertas „Accept“ kūrinys „Metal Heart“ su „Laiško Elizai“ ištrauka), M. Musorgskį, E. Griegą ir begales kitų klasikų. Tai – puiki tradicija nepamiršti klasikos ir tuo pačiu supažindinti jos nepažįstančiuosius su ja panaudojus principą KITAIP.

Sveikinu DDA su sėkmingu projektu! Tikiuosi, tai tik pirmas KITAIP CD, ir tokių įdomių projektų dar sulauksime ne vieno.

Pabaigai – kiek formalios informacijos susidomėjusiems.

Projekto „M.K. Čiurlionis Kitaip“ idėja kilo 2010 m. pavasarį, rengiant muzikanto L. Bankausko autorinį koncertą, M. K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje. Repeticijų metu kilo idėja pagerbti kompozitoriaus atminimą ir atlikti vieną jo miniatiūrą - preliudą F/a-moll. Premjera puikiai pavyko, todėl muzikantai nutarė parengti valandos trukmės M. K. Čiurlionio miniatiūrų programą pavadinimu „Čiurlionis Kitaip“. Jos metu kompozitoriaus kūrinių temos yra atliekamos džiazo stiliumi, su improvizacijomis. 2011 m., minint didžiojo lietuvių kompozitoriaus 100-ąsias metines, muzikantai suburė Druskininkų Džiazo Ansamblį, su originaliai aranžuota „Čiurlionis Kitaip“ programa. Muzikantų manymu, M. K. Čiurlionio kūrinių atlikimas jiems yra tikras iššūkis, sudėtingiausia savaip perteikti ir interpretuoti jų nuotaiką, neiškraipant pagrindinių autoriaus motyvų.

„Pradėjęs kurti aranžuotes M. K. Čiurlionio preliudams, tarsi atradau jį iš naujo, kitaip pažvelgiau į jo kūrybą, kuri mane dar labiau sudomino ir sužavėjo. Muzikavimas tapo nuolatiniu ieškojimu, kaip savitai interpretuoti didįjį kompozitorių. Pagrindinis šio projekto siekis - perteikti Čiurlionio muziką džiazo garsais, kad ji taptų artima klausytojams.“ - L. Bankauskas. 

Druskininkų Džiazo Ansamblis - lakus junginys, sunku būtų nusakyti jo įsteigimo tikslią datą, bet visada atsiradus idėjai, susibūrus ties tikslu, branduolį sudaro ši ketveriukė: Linas Bankauskas/gitara, Tomas Čiukauskas/saksofonas, Valdas Meškerys/mušamieji, Ričardas Meškerys/bosinė gitara. Paskutinis darbas kurio ėmėsi DDA- ČIURLIONIS KITAIP. Jau buvo tekę šiam sąstatui atlikti vieną MKČ preliudą, o paskatinti tuometinio Druskininkų MKČ memorialinio muziejaus vadovo Dariaus Joneikos, nusprendė paruošti valandos trukmės muzikinę programą pagal MKČ kūrybos temas, bet įvilkti jas į džiazo, į swing‘o drabužį. Įsteigęs VšĮ NUJO Darius Joneika tapo DDA kuratoriumi/krikštatėviu, o L. Bankauskas užsidėjo aranžuotojo kepurę. Kodėl to buvo imtasi būtų daug galima pilstyti iš tuščio į kiaurą, šnekėt apie aukščiausius tikslus, bet pagrindinė priežastis tai vis tik yra ta, kad MKČ kūryba pasirodė artima DDA narių sieloms (beje visi DDA nariai Druskininkiečiai/dzūkai, MKČ žemiečiai, išskyrus natūralizuotą dzūką - gitaristą L. Zinkevičių, studijavusį Briuselyje) natūraliai priimtina ir atliekama/perduodama su malonumu ir švelniai užgaunanti klausytojo sielos stygas. Stengdamiesi neiškraipyti motyvų, išlaikyti dzūkišką miškų ošimo ramybę, pastelinį MKČ muzikinių paveikslų atspalvį DDA nariai patiekė/pateikė (?) MKČ kūrybą KITAIP, t.y. džiazo ritmu. Po premjeros (2011 rugpjūtis), atsiradus daugiau tikinčių DDA veikla ir prisidėjusių prie rėmimo, šalia nuolat DDA lydinčios reklamos agentūros PARTIZANAS, DDA apvažiavo su projektu visą Lietuvą, o įamžinimui materialiu pavidalu DDA išleido CD (2013 sausis).

Daugiau datų, smulkmenų - https://www.facebook.com/druskininkaijazzensemble.

Albumo pristatomasis koncertas vyks sausio 26 dieną Druskininkuose, restorane-muzikiniame klube DRUSKININKŲ KOLONADA, V. Kudirkos g. 22,  20 val. Bilietai - 24-28 lt.

Trumpai apie DDA sielą L. Bankauską (g. 1974). Šis druskininkietis gitara groti pradėjo dar 1990-aisiais, kai mama padovanojo gitarą. Nuo tol mokėsi groti savarankiškai. Įtaką darė tokios grupės kaip STING, DOORS, PINK FLOYD, U2, RED HOT CHILLI PEPPERS, SANTANA, ERIC CLAPTON... 

Pasak L. Bankausko, „dar neišmokus grot jau buvo suburta punk rock grupė "Šiluminis mazgas" (nariai: Edgaras Evartas- vokalas/žodžiai; Linas - gitara iš suoliuko lentų, pavogto iš pirmo devynaukščio Druskininkuose , žymiausias kūrinys - „Akiniai mano akys“), 1991 m. „Šiluminis mazgas“ mutavo į „Prieš srovę“ (nariai: L. Bankauskas, Gedas Bagdonavičius, Ramūnas Juodeška, Audrius Čebatorius, R. Meškerys, Andrey Mishin Brinevičius, Artūras Jauneika),  grojančią muziką, panašią į U2, Kino, Akvarium. Tai buvo 1989-1996 metai, 1995 metais „Prieš srovę“ išleido albumą „Tumbatutumba“. Toliau grupė kažkiek laiko gyvavo be manęs kaip idėjinio lyderio. 2005-2007 metais esu grojęs dar grupėje MARK (kompozitorius - Marius Salynas)“.

1994 m. L. Bankauskas nusprendė ruoštis stojimui į Vilniaus Konservatoriją. Pirmasis gitaros mokytojas - M. K. Čiurlionio meno mokyklos mokytojas Olegas Bogdanovas - vienas geriausių tuometinių smuiko ir gitaros pedagogų ir džiazo muzikantų Druskininkuose ir pietų Lietuvoje. Šalia supažindinimo su muzikine notaciją Olegas pravėrė duris ir į džiazo pasaulį. 1995 m. Įstojo į Vilniaus Konservatoriją POP ir JAZZ skyriaus gitaros specialybę. Čia mokydamasis susidomėjo John Zorn, Miles Davis, John Scofield kūryba. 2001 m. baigė Vilniaus Konservatoriją. Laikotarpyje nuo 2001 iki 2009 m. teko paragauti restorano muzikanto duonos. Grojo duetu su gitaristu Saulium Antanavičiumi restoranų ir viešbučių asociacios pripažintame geriausiu restorane LA PROVENCE, sudalyvauti Roko Radzevičiaus Šiauliuose statytame miuzikle SAULĖS MIESTAS, pagroti roko grupėje MARK. Grojimo restorane metu pasitaikė proga susipažinti su keletu talentingų gitaristų, tame tarpe ir su Luku Zinkevičiumi (su pastaruoju groja iki šiol projekte M.K.Čiurlionis kitaip). 2008 m. pradėjo dalyvauti projekto „Išgirskime Druskininkus“ organizacinėje veikloje. Su šiuo projektu buvo pastatytas miuziklas AMORE MORE ORE RE, kurio premjera įvyko Druskininkų teatro festivalyje 2009 m. rugpjūčio 13 d. L. Bankauskas šiame projekte buvo muzikos aanžuotojas bei instrumentinės ansamblio grupės vadovas.

2010 m. pavasarį surengė savo autorinį koncertą, kuriame pateikė įvairios savo kūrybos: vokalinės ir instrumentinės liaudies dainų aranžuotės, autentiškos temos ir vieną didžiojo lietuvių kompozitoriaus M. K. Čiurlionio preliudą džiazo ritmu. Nuo šio preliudo vėliau išsivystė projekto "Čiurlionis KITAIP" idėja. O iš surinktų muzikantų šiam projektui susidarė DRUSKININKAI JAZZ ENSEMBLE branduolys. 2010 m. Rudenį  suburiamas DRUSKININKAI JAZZ ENSEMBLE- Linas Bankauskas - vadovas/aranžuotojas/gitara, Tomas Čiukauskas - saksofonai, Lukas Zinkevičius - gitara, Ričardas Meškerys - gitara, Valdas Meškerys - mušamieji.
 
2011 m. rugpjūčio 20 d. - projekto "Čiurlionis KITAIP" premjera. Po jos vyko koncertai po visą Lietuvą, daugiau nei 10 pasirodymų. Projektas tebevykdomas. Planuojamos kelionės į Sankt Peterburgą, Varšuvą, Leipcigą.
 
Šiuo metu L.Bankausko kūrybai įtaką daro tokie muzikantai kaip Allan Holdsworth, John McLaughlin, Prasana, Jese Van Ruller, Kurt Rosenwinkel, Jim Hall, Tomasz Stanko, world music stilius. Muzikantas bendrauja ir bendradarbiauja su Gruzijos perkusininku, grojančiu folk jazz, free jazz, domisi jaunųjų Lietuvos džiazmenų veikla, tokių kaip Liutauras Janušaitis, Dominykas Vyšniauskas, Leonardas Pilkauskas, Pranas Kentra. Kuria smooth jazz, lounge stiliaus pjeses, taip pat pjeses lietuvių liaudies muzikos motyvais.
 

Linas Bankauskas

Dabar L. Bankauskas dirba Lazdijų ir Druskininkų meno mokyklose gitaros mokytoju, groja DDA. „Paskutiniu metu, tiesą sakant, nesimeldžiu roko Dievams, nebent prie rokerių priskirtume John Scofield, John McLaughlin, Allan Holdsworth. Kitaip tariant, dabar mėgaujuosi džiazu, ir geresnės muzikos man už jį nėra... Nevengiu kaip ant lėkštutės patiekiamų (pristatytų į Druskininkus) ir klasikos koncertų. Labai pamėgau pučiamuosius – saksofoną, trimitą, taip pat kontraboso duslius garsus, glissando, be abejo, ir gitaristų neužmirštu: Pat Metheny, Bill Frisell, Kurt Rosenwinkel. Yra labai daug geros džiazo ir roko muzikos, bet aš dabar jau džiaze... – sako L. Bankauskas.  – Dar džiazroko aranžuotės studijoms man labai daug davė „The Police“ ir Sting‘o muzika, o post-punk laikotarpyje dar labai daug klausiausi „Pink Floyd“. Iš institucinių studijų (Vilniaus Konservatorija) laikotarpio norėtųsi išskirti tuometinį džiazo ansamblio dėstytoją Saulių Didžiulį (jis daugeliui geriau žinomas kaip grupės „Pelenai“ klavišininkas ir kompozicijų bendraautorius), padėjusį man suprasti, kas yra ansamblis, ir gitaros dėstytoją S. Daugirdą, suteikusį daug džiazo harmonijos žinių“.

Valdas Meškerys

Trumpos kitų DDA muzikantų biografijos.

Valdas Meškerys pasakoja: "Gimęs Druskininkuose 1963.05.05. Dėka savo tėvo, profesionalaus muzikanto, įtakos jau vaikystėje pradėjau domėtis įvairia muzika. Besimokydamas vidurinėje mokykloje, grojau mokyklos ansamblyje. Tėvo pakalbintas, pradėjau groti miesto pučiamųjų orkestre kartu su savo broliu Ričardu. Vėliau - studijos Vilniaus politechnikume. Grįžus į Druskininkus, pradėjau groti restorane bei įvairiose miesto liaudies kapelose. Laikui bėgant, subūriau roko grupę "Palata-3", su kuria dalyvavome pirmajame Roko marše per Lietuvą. Toliau sekė bliuzroko grupė "Slam". Su šia grupe 2005 m. dalyvavau festivalyje "Bliuzo naktys" Varniuose. Pastaruoju metu groju įvairiuose muzikiniuose projektuose. Vienas iš jų - "Čiurlionis Kitaip". Laisvalaikiu mokau vaikus groti mušamaisiais instrumentais.

Tomas Čiukauskas

Tomas Čiukauskas gimė Kaune 1981 m. liepos 22 d. Vaikystėje mokėsi Druskininkų dailės mokykloje, lankė privačias muzikos pamokas Juozo Mikolainio muzikos studijoje. Profesionalios muzikos kelią pradėjo 1999 m. Kauno J. Gruodžio konservatorijoje. Studijų metais aktyviai muzikavo bigbende, su kuriuo dalyvavo Lietuvos džiazo festivaliuose ("Kaunas Jazz" ir "Birštonas Jazz"). Baigęs konservatoriją, studijas tęsė Vilniuje - Lietuvos Muzikos ir teatro akademijoje, doc. Aleksandro Fedotovo klasikinio saksofono klasėje. Nors studijavo klasikinę muziką, visada jautė polinkį džiazo muzikai. Vilniuje subūrė savo pirmąjį jazz trio „Džemas“, su kuriuo koncertuodavo sostinės klubuose, aktyviai dalyvavo džiazo vakaruose (jam session). Studijuodamas pradejo pedagoginę veiklą Druskininkų M.K.Čiurlionio muzikos mokykloje. 2007 m. įgijęs bakalauro laipsnį, gyvena Druskininkuose. 2007m. subūrė Druskininkų muzikantus ir pradejo rengti džiazo muzikos vakarus „Druskininkai Jazz“. 2008 m. pradėjo dirbti Lazdijų meno mokykloje, dėstė saksofoną, fleitą ir muzikos istoriją. 2008 m. Tomas išleido savo pirmąjį CD albumą „Friday Alive“ („Gyvasis penktadienis“), kuriame įrašyti autoriniai saksofonisto kūriniai. 2009 m. su etnokultūrologe Lina Klimavičiūte suburiamas džiazo projektas „Leliumai“, kuriame atliekamos šiuolaikiškos dzūkų folkloro dainos. 2009 m. plenere „Druskininkų poetinis ruduo“ koncertavo kartu su legendiniu muzikantu Vladimiru Tarasovu. 2010 m. vasarą surengė koncertinį turą Jazz Duet "IT" su multiinstrumentalistu iš Gruzijos Irakli Koiava.
 
 
Lukas Zinkevičius: "Gimiau 1982 08 21 Vilniuje, domėjausi muzika nuo mažens, tačiau gitarą į rankas paėmiau tik būdamas paauglys. Gitariniai eksperimentai prasidėjo nuo roko muzikos, dar besimokydamas mokykloje ir po jos baigimo grojau roko grupėse, o džiazu susidomėjau tik įstojęs į Vilniaus kolegijos menų fakultetą mokytis gitaros specialybės. Improvizacija jau seniai man atrodė natūraliausias būdas išreikšti mintis ir emocijas, o noras sklandžiau tai daryti skatino giliau domėtis įvairiais muzikos stiliais. Internetas buvo pirmasis ir iki šios dienos liko svarbiausiu mokytoju, bet esu labai dėkingas savo mokytojams S. Daugirdui, V. Grendai, F. Degryse ir P. Hertmans. Baigęs Vilniaus kolegiją, porą metų mokytojavau J. Tallat-Kelpšos konservatorijoje, po to 3 metus studijavau Briuselio konservatorijoje džiazo gitarą. 2012 m. grįžau į Lietuvą, mokytojauju ir groju įvairiuose ansambliuose".
 
Teatgimsta M. K. Čiurlionis (1875-1911) visomis įmanomomis formomis ir tegarsina Lietuvą pasaulyje!
 
Ačiū Druskininkų Džiazo Ansambliui. 

Lietuvių tautos genijus Mikalojus Konstantinas Čiurlionis

Komentarai