Pradžia / Radikaliai
 

Dėl lietuviškos muzikos atsilikimo „Monkey Tank“ kaltina šalį užgniaužusį klasikinį roką

Lietuvoje užgimė nauja alternatyvaus roko grupė „Monkey Tank“– atgaiva tiems, kurie su nuoboduliu žiūri į mūsų šalį užvaldžiusį devintojo dešimtmečio klasikinį roką. „Metam senimą nuo scenos“, – tvirtina vilniečių trijulė.

Sharkeen.lt
2012 m. Spalio 18 d., 16:41
Skaityta: 255 k.
"Monkey Tank" logotipas. Autorė - Virginija Jatkauskaitė.
"Monkey Tank" logotipas. Autorė - Virginija Jatkauskaitė.

„Monkey Tank“ koncertuoti pradėjo tik 2012 metų vasarą. Grupę sudaro buvęs grupės „Moondust“ vokalistas Mantas (dabar kartu ir grojantis gitara), Alanas (bosinė gitara) prieš tai dalyvavo „Part Time P0rn“ veikloje, o būgnininkas Vytas yra dalyvavęs keliuose, pasak jo, nereikšminguose projektuose, pavyzdžiui, „Kiaurame Kibire“.

Šnekinu visus tris „Monkey Tank“ narius.

Ar mintis apie „Monkey Tank“kilo gyvuojant „Moondust“‘ams, ar išsiskirsčius?

Mantas: Kilo jau išsiskirsčius. Iš pradžių tai buvo tiesiog pabandymas, iniciatyva padaryti kažką kitokio visiškai neįsipareigojant. Pasiūliau vaikystės draugui Vytui pabandyti ką nors kartu ir, laimė, jis sutiko.

Alanas: Na, o aš pats pasisiūliau.

Mantas: Supratus, kad gali pavykti sukurti daugiau nei projektą, ėmėm komplektuoti pilną sudėtį. Alanas prisijungė greitai, o gitaristų perklausėm keliolika.

Alanas: Galiausiai nusprendėm, kad ketvirto nario nereikia.

Mantas: Pirmą kontrolinį išbandymą turėjom „Lofte“ vykusiame „Nirvanos“ tribute, po kurio rimtai pradėjom mąstyt apie pavadinimą, programą ir tolimesnius planus.

Alanas: Tada dar vadinomės „Playground Project“.

Mantui teko į rankas griebti gitarą. Ar tai kompromisinė išeitis, ar seniai apie tai svajojai?

Mantas: Gitara rankose nebuvo naujiena. Ja grojau senesnėse (dar paauglystėje) grupėse, o, pasikeitus „Moondust“ sudėčiai, paskutiniais metais taip pat buvau vienas iš dviejų gitaristų.

Kompromisą radome visi tryse, kada, išbandę labai nemažai kitų gitaristų, su kiekviena repeticija vis jaukiau jausdavomės tryse. Nusprendėm nebeieškoti kitų ir pasistengti kuo daugiau išspausti iš savęs minimaliom sąlygom.

Gerai grojantį gitaristą rasti ne taip ir sunku, bet pasirodė labai sunku rasti gitaristą, gebantį atsiriboti nuo stereotipų ir klasikinių gitaros mokyklų („AC/DC“, „Metallica“ stilių) ir norintį bei nebijantį eksperimentuoti.

Dėl Manto aišku, tačiau kiti grupės nariai, - kokia jūsų muzikinė patirtis iki šiol?

Mantas: Prieš ateinant groti į „Monkey Tank“, grojau grupėje „Part Time P0rn“.

Alanas: Teko groti daugelyje skirtingų žanrų grupių. Manau, daugelis muzikantų praeina nemažą kelią, kol susiranda sau tinkamą vietą.

Vytas: Dalyvavau visokiuose visuotinai nereikšminguose muzikiniuose projektuose. Kiekviena patirtis man suteikė naują perspktyvą ir formavo požiūrį į tai, ką darau.

Tiesa, su Mantu kartu grojame jau ne pirmame kolektyve.

Ką ydingo jaunimas išmoksta muzikos mokyklose? Ar geriau mokytis savarankiškai?

Mantas: Ydingai paplitęs klasikinis rokas. (Juokiasi.) Kaip žanras, jis nėra blogas, ir gerbiu visas tuos stabus, bet ydinga užsidaryti dėžutėse, apriboti savo potencialą ties vienodais žanrais ir manierom.

Kaip patartumėt jaunimui rasti alternatyvesnę šiuolaikiškesnę muziką?

Alanas: Padės internetas. Kiekviena jauna grupė galiausiai atsiranda kokiam Facebook‘e ar Youtube.

Mantas: Pradžiai kokios „Roko naktys“ galėtų pagaliau persiverst iš 80-ųjų į 90-uosius. (Juokiasi.) Taip pamažu gal ir prisivysim (šiuolaikinę muziką. – A. B.), o jei ne, tai ir toliau tris kartus didesnę auditoriją surinks ne „The Subways“, o „AC/DC“ projektai…

Alanas: Žodžiu, metam visą senimą nuo scenų. (Juokiasi.)

Savo stilių apibūdinate kaip šokių roką. Kas tai yra?

Alanas: Tai disco ir sunkesni rifai.

Mantas: Pirminė idėja buvo tokia, bet patys matom, kaip viskas evoliucionuoja.

Alanas: Dabar skambesys palinko į postroką.

Mantas: Sunku save visą laiką rėminti, ypač, kai kiekviena daina įneša kažką naujo ir verčia stumtis į priekį. Muzika tuo ir yra žavi, kad niekada nežinai, į kokius vandenis įplauksi.

Jei reiktų apibūdinti dabartinį stilių žmogiškesniais terminais, būtų sunku. Kažkas link indie/modern/alternative roko su grandžo (grunge) vaiduokliais aplinkui. Todėl ir naudojam keistus terminus, kaip „sweaty monkey disco“, kad paskatintumėm klausytoją susidomėti ir ateiti paklausyti, kas ir apie ką tai.

„Pogo“ baro gimtadienio koncerte apie jus sužinojo dar daugiau žmonių. Ar laikote jį sėkmingiausiu savo koncertu?

Alanas: Man tas koncertas patiko, tik vienas minusas, kad ten velniškai karšta. (Juokiasi.) Bet žmonių buvo tikrai nemažai.

Mantas: Manau, koncertas „Metro“ pasirodė sėkmingesnis. (Šypsosi.)

Kaltas mentalitetas ir „aparatas“, kuris bukina visuomenę ir neskatina domėtis

Esate patyrusi kompanija, jums nereikia daryti kai kurių jaunoms pradedančioms grupės priskiriamų dalykų. Ką patartumėt daryti karjerą pradėjusiems, esantiems ant aukštesnio nei pirmasis laiptelis?

Alanas: Supažindinti žmones su muzika.

Mantas: O kokie yra kitoms jaunoms grupėms priskiriami dalykai? Mano manymu, mes ant to pačio pirmo laiptelio, tik skirtumas, jog turim šiokį tokį suvokimą, kaip kas vyksta aplinkui.

Alanas: Mums reikia tiek pat daug koncertų, kaip ir kiekvienai pradedančiai grupei.

Mantas: O planas universalus visoms pradedančioms grupėms: daug darbo, repeticijų, širdies ir tuomet pamažu į sceną. (Šypsosi.)

Kaip jūs žiūrite į tokį paradoksą: laukiama, kad lietuviška muzika susilauktų sėkmės užsienio rinkose, tačiau patys lietuviai savo muzikos nevertina? Manau, kad kūrybinga šiuolaikinė muzika, t.y. Lietuvos andergraundas Lietuvoje nevertinamas, o vertinamas popsas, kuris neskirtas užsieniui.

Mantas: Viskas atsiremia į tai, kad yra visiškai skirtingos rinkos. Pasaulinio lygio grupių Lietuvoje yra labai nedaug, bet jos ir nelabai telpa į mūsų šalies rėmus, būna neįdomios (ir net nepriklausomai nuo kalbos, kuria dainuoja). Lietuvoje tiesiog per maža paklausa, ir labai siauras muzikos spektras gali rasti savo vietą po saule. Juolab, kai didžiają dalį Lietuvos, o ypač provincijas valdo komerciniai kanalai. Viskas, kas netinka šokiams – neįdomu… Taigi kaltas mentalitetas ir „aparatas“, kuris bukina visuomenę ir neskatina domėtis. O gal pamažu situacija keičiasi?

Susidraugavote su „Summer Five“, turėjote ne vieną bendrą koncertą. Ar yra kitų lietuviškų grupių, su kuriomis būtų malonu sugroti?

Alanas: Su „Attitude“ būtų tikrai malonu sugroti.

Mantas: Visada labai smagu groti su žmonėmis, su kuriais gerai sutari, kartais nepaisant net didelio stilių skirtumo.

Deja, dar neturėjom daug koncertų, kad galėtume girtis, suo kuo grojom ir su kuo dar negrojom. Bet draugai visuomet tinkamiausias variantas. (Šypsosi.)

Alanas: Koncertavome su draugais „Karma“. Tądien stipriai lijo ir aparatūra vos nesušlapo, nors „Deeper Upper“‘iams tikriausiai kažkas ir sumirko.

Kokių turite vizijų dėl grupės saviraiškos priemonių: leidybos, filmavimo?

Mantas: Apie leidybą intensyviai dar nemąstom, kol kas stengiamės pasiekti kuo daugiau klausytojų internetinėje erdvėje.

Esam nufilmavę pora gyvų pasirodymų ir kol kas tai visai pasiteisino, žmonės noriai žiūri. Įrašais dalinamės nemokamai. O vizijų, žinoma, daug. Tarp jų -  kelios rimtam vaizdo klipui.

Netolimoje ateityje norėtume įgyvendinti ir kokį bent minimalią atributikos seriją, t. y. marškinėliai, lipdukai su grupės logotipu ir panašiai. Viskas priklausys nuo paklausos.

http://sharkeen.lt/2012/10/18/del-lietuviskos-muzikos-atsilikimo-monkey-tank-kaltina-sali-uzgniauzusi-klasikini-roka

Monkey Tank - Mirror Man. 

Monkey Tank - Home. 

www.facebook.com/MonkeyTank

http://sharkeen.lt/2012/10/18/del-lietuviskos-muzikos-atsilikimo-monkey-tank-kaltina-sali-uzgniauzusi-klasikini-roka

Komentarai