Pradžia / Radikaliai
 

Vilnius Jazz 2012 pristato: Hikashu (Japonija)

Tai viena garsiausių Japonijos grupių, jau daugiau kaip tris dešimtmečius intriguojanti pasaulį savo spontaniškais eksperimentais ir neįspraudžiamomis į jokius stilistinius rėmus improvizacijomis.

Festivalio "Vilnius Jazz" inf.
2012 m. Rugsėjo 25 d., 22:07
Skaityta: 123 k.
Vilnius Jazz 2012 pristato: Hikashu (Japonija)

Hikashu (Japonija):

Koichi Makigami - vocal, theremin, cornet
Mita Freeman - guitar
Masami Sakaide - bass
Kazuto Shimizu - piano, bass-clarinet
Masaharu Sato - drums

Hikashu“ 1978-aisiais įkūrė profesionalūs aktoriai Makigami Koichi ir Mita Freemanas, nesiskiriantys nuo studijų aukštojoje mokykloje laikų. Būtent įgarsindami teatrinius projektus jie susižavėjo muzikos kūryba ir, užuot steigę teatro trupę, sumanė imtis roko – šiam žanrui iš pradžių buvo priskiriama „ Hikashu“.

Jau pirmojo grupės singlo "At the End of the 20 Century“ savitumas sulaukė Japonijoje didelio atgarsio. Netrukus prie ansamblio prisijungus bosininkui Sakaidei Masami, muzikantai dar labiau išlaisvėjo. Makigami Koichi, Mitą Freemaną ir Sakaidę Masami 2002-aisiais girdėjome ir „Vilnius Jazz“ festivalyje.

Po metų „Hikashu“ papildė patyrę improvizuotojai Shimizu Kazuto ir Sato Masaharu - grupė ėmė eksperimentuoti dar drąsiau. 2005-aisiais išleistame jos albume „Ten-Ten“ jau vyrauja improvizacinė muzika.

Pastaruoju metu „ Hikashu“ dažnai pasirodo džiazo scenose. Ji yra nuolatinė džiazo festivalių „Yokohama Jazz Promenade“ ir „Jazz Art Sengawa“ viešnia.

Hikashu“ yra pagrindinė vieno savičiausių japonų vokalistų bei multiinstrumentininkų Makigami Koichi kūrybos laboratorija. Šio improvizuotojo paletėje liejasi roko, avangardo, japonų muzikos spalvos. Jis – ryškiausias Japonijoje tuvių gerklinio dainavimo meistras, stebinantis publiką savo egzotiško vokalo diapazonu ir ekspresija.

Makigami Koichi bendradarbiavo su daugybe iškilių įvairių sferų bei stilių menininkų ir muzikų, tarp jų - Dereku Bailey, Ikue Mori, Lawren Newton, Fredu Frithu, Philu Mintonu, Davidu Mossu, Tomu Cora, Takahashi Yuji, Otomo Yoshihide, Anthony Colemanu, Umezu Kazutoki, Carlu Stone‘u.

Menininkas rengia ir solinius projektus, kuriuose derina senąja japonų populiariąja muzika grindžiamą „avant-pop“, interaktyvias kompiuterines technologijas, vokalines improvizacijas ir teatro bei performanso elementus.

Makigami Koichi 1992-ųjų solinį albumą „Koroshi No Blues“ prodiusavo ir kompanijoje „Tzadik“ išleido garsusis avangardo puoselėtojas Johnas Zornas. Nuo 1993-ųjų Makigami Koichi rengia Tokijuje Johno Zorno improvizacijų sesijas COBRA. Menininkas taip pat yra avangardinio džiazo festivalio „Jazz Art Sengawa“ Tokijuje pagrindinis kuratorius.

Gitaristas, kompozitorius ir įrašų prodiuseris Mita Freemanas yra antrasis „ Hikashu“ lyderis. Jis taip pat vadovauja grupei „Lu Inchi“, gyvuojančiai nuo 1977 metų.

Bosininkas Sakaide Masami groja „Hikashu“ nuo 1982-ųjų ir nepaliko grupės, netgi persikėlęs 9-ajame dešimtmetyje laikinai gyventi į Vokietiją. Šiuo metu muzikas reziduoja Tokijuje, čia reiškiasi kaip televizijos ir teatro kompozitorius bei garso menininkas.

Multiinstrumentininko, kompozitoriaus ir aranžuotojo Shimizu Kazuto kūrybos akiratis apima progresyvųjį roką, pop-, džiazo bei improvizacinę muziką. Kūrybos pasiūlymų nestokojantis menininkas dar vadovauja savo grupėms „Arepos“ ir „Precambrian Clarinet Quartet“.

Perkusininkas, kompozitorius ir vokalistas Sato Masaharu paauglystėje debiutavo kaip būgnininkas japonų progresyviojo roko grupėje „Bi Kyo Ran“. 2002-aisiais Prancūzijoje jis išleido savo pirmąjį solinį albumą „Tappi“. Šiuo metu menininkas greta įvairių projektų dirba su savo grupėmis „Massa“, „Bokura No Shizen No Bouken“ ir „Kuro Yagi Shiro Yagi“.

Bilietus platina Bilietų Pasaulis.

Komentarai