Pradžia / Radikaliai
 

California Guitar Trio: "Gera muzika turi vieną balsą, jos neapriboja stiliai ar kultūros"

1991 metais susibūrusi „California Guitar Trio“ (CGT; www.cgtrio.com) vadinama geriausia pasaulyje akustine grupe, kurioje groja trys gitaros virtuozai. Visi jie – skirtingų tautybių (belgas iš Briuselio Bertas Lamsas, iš Jutos kilęs amerikietis Paulas Richardsas ir Hideyo Moriya iš Japonijos sostinės Tokijo). Trio unikalumas ir tame, kad atliekamame repertuare – įvairūs muzikos stiliai ir įvairių epochų kompozitoriai: nuo J.S.Bacho iki surf muzikos, roko, bliuzo, džiazo, world muzikos, progresyviojo roko ir kt.

Mindaugas Peleckis
2012 m. Rugpjūčio 27 d., 03:03
Skaityta: 228 k.
''California Guitar Trio'' - unikalus muzikantų iš trijų skirtingų žemynų kolektyvas. www.cgtrio.com nuotr.
''California Guitar Trio'' - unikalus muzikantų iš trijų skirtingų žemynų kolektyvas. www.cgtrio.com nuotr.

CGT muzika skambėjo ne tik per 2000 m. Sidnėjaus Olimpines žaidynes ir įvairias TV programas, „Grammy“ apdovanojimus, bet ir... kosmose: NASA kosminio laivo „Endeavor“ ekipažas vietoje žadintuvo įsijungdavo garsiojo trio muziką. 

Ši ir kitos nuotraukos - iš grupės tinklalapio bei Facebook'o paskyros. 

CGT yra groję su tokiomis įžymybėmis kaip „King Crimson“, Jonas Andersonas, Rickas Wakemanas, Jonhnas McLaughlinas, Davidas Sylvianas ir kt. Juos mokė pats Robertas Frippas. CGT išleido 14 albumų – septynis studijinius su jų pačių kūryba bei daugybe klasikos (J.S.Bacho, L. Van Beethoveno kūriniais), keturis koncertinius įrašus, taip pat kalėdinių (žinomų ir mažiau žinomų) dainų kompaktinę plokštelę. 
 
Vienas GTC narių, Bertas Lamsas, atsakė į klausimus. 
 
 
Bert Lams.
 
Kaip atsirado toks netradicinis trio kaip Jūsų? Kokia pagrindinė Jūsų propaguojama idėja?
 
Mūsų trijulė susitiko 1987 m. gitaros meistriškumo kursuose „Guitar Craft Course“, kuriems vadovavo anglų gitaristas Robertas Frippas iš legendinės grupės „King Crimson“. Studijavome gitaros meną su juo kelerius metus ir buvome grupės „Robert Fripp and the League of Crafty Guitarists“ dalis. 
 
1990 m. „lyga“ nustojo koncertuoti, persikėliau į Los Andželą ir pakviečiau Paulą bei Hideyo, kad toliau grotume kartu. 1991 m. pasivadinome „California Guitar Trio“. 
 
Pagrindinė mūsų atliekamos muzikos idėja tokia: norime skambėti kaip vienas instrumentas, o ne kaip trys skirtingi muzikantai. 
 
Grojate įvairią muziką – nuo senovinės iki naujausios. Ar tai įmanoma suderinti?
 
Svarbiausia, jei norime groti gerai, reikia išmokti klausytis. Ansamblio muzika „spindės“, jei klausysiuosi visumos, o ne savo paties grojimo. Mums labai pasisekė, kad tarp grupės narių – gera „chemija“, t.y. puikūs asmeniniai santykiai. 
 
Muzika kalba sielai, todėl nesvarbu, ar ji senovinė, ar moderni. Tikiu, kad Steve‘o Reicho (g. 1936; JAV kompozitorius minimalistas) kūrinys gali būti tokios pat kokybės kaip, tarkime, J.S.Bacho. 
 
Grojimo paslaptis – momento nekaltumas. Kaskart, kai kažką groji, atkuri muziką tokią, kokia ji turėjo būti sugroti pirmą kartą. Tam labai padeda supratinga auditorija. 
 
 
Ką manote apie daugybę naujų stilių, muzikinių grupių, atsiradusių pastaraisiais metais? Ar tai nauja mada, ar ženklas, kad muzika tampa kokybiškesnė?
 
Vienas svarbiausių dalykų mūsų trio – tai, kad klausomės daug skirtingos muzikos ir grojame įvairiais stiliais. Hideyo yra iš Japonijos, aš – iš Belgijos, o Paulas – amerikietis. Visi mes augome skirtingose kultūrose ir klausėmės skirtingos muzikos. 
 
Tačiau iš esmės gera muzika turi vieną balsą, jos neapriboja stiliai ar kultūros. Gera muzika padės jums jaustis taip, kaip dar niekada nesijautėte, ir padės nukeliauti į vietas, kuriose dar nebuvote. 
 
Papasakokite apie Jūsų santykius su legendiniais „King Crimson“ ir Robertu Frippu. 
 
1995-1996 m. CGT buvo pakviestas „apšildyti“ net 130 „King Crimson“ koncertų, tai truko beveik dvejus metus. Tuo laikotarpiu labai gerai susidraugavome su „King Crimson“ nariais ir tapome stiprūs kaip grupė. 
 
Mes iki šiol labai dažnai koncertuojame su ypatingu svečiu Tony Levinu („King Crimson“ ir Peterio Gabrielio bosininkas) bei Pat Mastelotto (daugelio žymių grupių būgnininkas). Praėjusį mėnesį koncertavome Kanadoje, Kvebeke, su šiais dviem vyrukais ir Adrianu Belew („King Crimson“ gitaristas ir vokalistas) kaip „Crimson King draugai“. 
 
Kas Jums daro didžiausią įtaką?
 
Būdamas paauglys, klausiausi daug bliuzo gitaristų. Man labai patiko Johno Fogerty iš „Creedence Clearwater Revival“ grojimas. Mokiausi groti gitara, imituodamas jo solo iš dainų „I heard it through the grapevine“ ir „Susie Q“.
 
Vėliau buvau priblokštas Jimio Hendrixo muzikos, ypač jo grojimo „Woodstocko“ festivalyje 1969-aisiais, taip pat jo suburtos „Band of Gypsies“ atliekamos dainos „Machine Gun“. 
 
Po kelerių metų daug klausiausi „Mahavishnu Orchestra“ (tai – legendinė niujorkiečio Johno McLaughlino sukurta jazz-rock fusion grupė) albumo „Birds of Fire“ (1972 m.). 
 
Taip pat mėgstu klasikinę muziką: britų gitaristą, liutnininką Julianą Breamą, lenką Krzysztofą Pendereckį, estą Arvo Pärtą. 
 
Pernai buvau amerikiečių gitaristo Billo Frisello ir jo trio koncerte – tiesiog nepaprasta! Jis groja eklektišką muziką, apimančią įvairius stilius. 
 
Vieni mėgiamiausių mano filmų  - „The Third Man“ (su Orsonu Wellsu), „Koyaanisqatsi“ (su Philipo Glasso muzika), „Unforgiven“ (su Clintu Eastwoodu). 
 
Kokie Jūsų planai, svajonės?
 
Nukeliauti į tokius muzikos kraštus, kuriuose dar nebuvau. 
 
 
California Guitar Trio - Bach's Toccata and Fugue in D Minor. 2008 metai. 
Komentarai