Pradžia / Garsas / Sound
 

Lietuvos roko istorijos tyrimus papildys nauja knyga apie legendinį popklubą SMŪTKELIAI

Ši netrukus pasirodysianti knyga – tarsi retrospektyvinis žvilgsnis į Kaune prieš penkis dešimtmečius gyvavusį jaunimo muzikinį bei kultūrinį sąjūdį.

Radikaliai.lt
2019 m. Rugpjūčio 21 d., 18:30
Skaityta: 113 k.
Lietuvos roko istorijos tyrimus papildys nauja knyga apie legendinį popklubą SMŪTKELIAI

Štai tik keletas iš čia pateikiamų faktų: 1969 m. pavasarį Kaune įsižiebia naujas laisvės žiburėlis – susikuria pirmasis Lietuvoje studentų bigbito klubas, kurio tikslas – propaguoti lietuvišką ir užsienio bigbito (ar roko) muziką.

KPI Automatikos fakulteto skelbimų lentoje atsiranda savaitiniai „New Musical Express, Top 20“, organizuojamos pirmosios Lietuvoje  diskotekos.

KPI studentai, tikriausiai irgi pirmąsyk sovietinėje Lietuvoje, netikėtai iškelia savo – opozicinį – kandidatą į KPI studentų kultūros pirmininko pareigas, kuris ir laimi demokratiniuose rinkimuose.

1971 m. pavasarį ruošiamasi Kauno rock ansamblių pop session, nors neturima nei partinių organų ar cenzūros prievaizdų leidimų, nei groti pasikviestų ansamblių repertuarų. Negana to,  iš visos SSRS į Kauną dar plūsteli ir būriai hipių. KGB, be abejo, apstulbusi, šokiruota... Tad pop session vyksta kone realios apgulties sąlygomis. Ir visa tai tik vieneri metai iki Romo Kalantos susideginimo!

Pirmoje ir vienintelėje išsamioje Lietuvos roko istorijoje ir enciklopedijoje (Mindaugas Peleckis, Lietuvos rokas: ištakos ir raida, 2011), SMŪTKELIAMS, kaip ir jų "kolegoms" RAGANIAMS / COMPANY, skirta nemažai vietos. Pateikiame ištrauką iš knygos apie SMŪTKELIUS (psl. 168-170):

Komentarai