Pradžia / Garsas / Sound
 

Psichodelinio roko grupė "blank": Atsibodo vien klausytis, norisi kurti

Psichodelinį roką grojanti grupė "blank" dar mažokai žinoma, tačiau pirmieji jos žingsniai neliko nepastebėti melomanų. Pasikalbėjome su Donatu, „blank“ (taip rašomas grupės pavadinimas) įkūrėju, vokalistu bei dainų autoriumi (2018 03 14).

Mindaugas Peleckis
2018 m. Kovo 14 d., 15:03
Skaityta: 422 k.
Asmeninio grupės "blank" archyvo nuotr.
Asmeninio grupės "blank" archyvo nuotr.

Kada ir kokiom aplinkybėm susidūrėte su muzika, kurią kuriate iki šiol? Ar teko išbandyti ir kitų stilių, pvz., groti pankroko ar metalo grupėje?

Muziką kiekvienas iš mūsų šlovina nuo vaikystės, bet į kūrybos kelią atėjome ne taip greitai. Pavyzdžiui, aš gitarą pirmąkart į rankas paėmiau būdamas jau 17-os, tačiau jau iš karto žinodamas, kad norėsiu kurti savo muzikines istorijas, o ne atkurti jau esamas.
Tai, ką grojame dabar yra tik ledkalnio viršūnė to, ką mes išbandėme savo visu individualaus muzikavimo metu. Pavyzdžiui, Irina, mūsų gitaristė, su savąja fleita taip pat groja orkestre, kuris adaptuoja Stevie Wonderio ar kitus jau klasikinius džiazo kūrinius. Tiesa, grupėje juokaujame, kad per daug džiazo savo muzikoje netoleruojame - esame labiau bliuzo ir funko šalininkai.

Kaip vadintumėte savo stilių?

Mes savo stilių vadiname paprastai - „blank roku“. Kadangi mūsų visų muzikinio skonio spektras yra iš tiesų platus ir ne viskas telpa po psichodelinio roko, eksperimentinės muzikos ar indie roko etikete, nusprendėme išrasti savo pačių žanro pavadinimą ir „blank rokas“ - tam puikus vardas.

Ką Jums reiškia grupės pavadinimas?

„blank“ yra iš nihilizmo kylančio dekonstruktyvaus požiūrio į kūrybą rezultatas. Šis pavadinimas ragina persvarstyti, ar egzistuoja absoliuti galutinė vieno ar kito kūrinio reikšmė, nes, mano giliu įsitikinimu, ne autorius, o klausytojas pats nusprendžia, ką jam reiškia kūrinys taip pats įsitraukdamas į kūrybinį procesą. Tuo menas ir tampa įdomiu, kadangi kiekvienas kūrinyje gali išvysti/išgirsti dalį savęs.

Kur ir su kuo yra tekę koncertuoti - kas įsimintiniausia?

Kol kas labiausiai „nurautas“ hedonistinių pasimėgavimų seansas prieš keletą dienų mus ištiko klube „Lemmy“. Taip puikiai nusiteikusiai publikai iki tos dienos dar neteko groti.

Kokie muzikantai padarė didžiausią įtaką? Kokiems, Jūsų nuomone, darote įtaką?

Kaip jau minėjau, klausome įvairiausios muzikos: nuo Dizzie Gillespie iki Rage Against The Machine, tačiau ko gero daugiausiai mūsų muzikoje galima rasti Nick Cave, Radiohead, Jack White bei Pink Floyd įtakos, supintos su funko ritmais.

Lietuvoje atgimsta įvairios muzikos scenos. Kaip manote, kodėl?

Atsibodo vien klausytis, norisi kurti.

Ar dainuoti reikėtų lietuviškai, ar angliškai (kalbu apie Lietuvos grupes ir muzikantus)?

- Kaip nori, taip ir dainuoji. Kažkada teko girdėti kaip Andrius Mamontovas kritikuoja tuos, kurie bando kurti angliškai. Aš su juo nesutinku ir galiu pateikti paprastą logišką paaiškinimą, kodėl galima kurti tokia kalba, kokia nori. Bet kokioje meno srityje estetika - vienas esminių elementų, o kalbos estetika ir jos pojūtis vokalinėje muzikoje yra kertinis instrumentas. Todėl, jeigu klausaisi, pavyzdžiui, tik angliškos muzikos, tavo kūrybinis muzikinis stilius ir formuosis pagal angliakalbę dainos estetiką. Tiesa, tenka išgirsti ir tokių Lietuvos grupių, kurios rašo angliškai, tačiau, panašu, pačios nelabai supranta ar jaučia tai, ką dainuoja. Tokiems žmonėms tiesiog reikėtų palinkėti daugiau skaityti ir dirbti ties šiuo klausimu arba jau geriau bandyti kurti lietuviškai.

Kokią muziką klausot? Gal, kai niekas nemato ir negirdi, įsijungiat J. S. Bachą arba V. Karklelį. o gal net Judas Priest ar Lustmord?

Na, grupėje turime visokių muzikinių „iškrypimų“, kurie, žinoma, tik dar labiau praturtina kūrybą. Man vienas tokių - Captain Beefheart ir jo muzikinis humoras. Mūsų būgnininkui Artūrui, pavyzdžiui, labai patinka Frank Zappa bei The Stone Roses, o bosistui Robertui - Metallica.

Kas, be muzikos, Jums dar svarbu gyvenime?

Kultūra: literatūra, kinas ir kt.. Dainora, mūsų klavišininkė, yra grafikė, tad vizualieji menai taip pat yra didelė mūsų kūrybinės perspektyvos dalis.

Banaliausias, bet labai reikalingas gerbėjams klausimas - artimiausi ir kiek tolimesni planai? Ir - kada laukti naujo albumo?

Šiuo metu esame užsibrėžę tikslą kuo daugiau koncertuoti. Kadangi medžiagos albumui jau turime apsčiai, geriausiu atveju, kitais metais tikimės išleisti kažką, tačiau kol kas nieko konkretaus pažadėti negaliu.

Naudingos nuorodos:

 

http://www.blank5.com

 

https://www.facebook.com/blank5.music

Komentarai