Pradžia / Garsas / Sound
 

MILD: Savo muzika klausytojams norime leisti pasijusti lyg sapnuose

Pakalbinau (2017 08 07) vieną įdomiausių eksperimentinio/atmosferinio/laisvojo džiazo grupių - kvartetą MILD (Mnemonic Induction of Lucid Dreaming), gyvuojantį Roterdame (Nyderlandai). Jame groja du lietuviai, belgas ir olandas (Donatas Bielunskis, Andrius Dereviančenko, Denis Baeten, Jorrit Westerhof). Kalbamės su D. Bielunskiu.

Mindaugas Peleckis
2018 m. Sausio 12 d., 11:49
Skaityta: 85 k.
MILD: Savo muzika klausytojams norime leisti pasijusti lyg sapnuose

Papasakok apie savo kaip muzikanto karjerą - kur yra tekę groti?

Muzika mane lydėjo nuo 6 metų, kai tėvai pasiūlė man eiti mokytis groti akordeonu į Karoliniškių muzikos mokyklą. Tuo metu tai atrodė labai įdomus užsiėmimas, tačiau metams bėgant, akordeonas pabodo. Būdamas 14 pradėjau groti gitara, o po poros metų draugai subūrė grupę mokykloje ir pasiūlė groti bosu. Niekada prieš tai net nebuvo minties išbandyti šį instrumentą, bet pasiūlymo neatsisakiau. Pati pirmoji grupė Utopia gyvavo keletą metų, įrašėm berods 2 dainas, koncertavom įvairiuose klubuose ir baruose.

Groti bosu pradėjo patikti vis labiau ir būdamas 17-18 grojau 3-ose grupėse, kas iš tikro tapo bene vieninteliu laisvalaiko praleidimu. Prasidėjo ir festivaliai - iš pradžių Gadi ir Baltijos garsas, po kelerių metų, kai grojau su grupėmis Kurak, Spooky Campfire Stories, Markas Palubenka, Vandenynas, Dubenėlis, The Dominoes, teko groti ir daugelyje kitų (Be2gether, Satta, Tundra, Yaga, Žagarės vyšnių festivalis, Granatos, Loftas fest, Purpurinis vakaras, Pure future, Bikeshow millenium, Norvegijos dienos, Tai - aš, Anykščių bardų festivalis, Playfest, Degantis Jonas, Sostinės dienos, Vilnius music week). Taip pat teko groti ir Tallin music week Estijoje, Positivus festivalyje Latvijoje, OlgasRock festivalyje Vokietijoje, koncertų būtą ir Lenkijoje. Praėjus 2 metams po mokyklos baigimo įstojau į Lietuvos Muzikos ir Teatro akademiją, bosinės gitaros specialybę džiazo skyriuje. Tuomet prie visų grupių, kuriose grojau, prisidėjo ir mokslai bei nauji projektai.

Studijuojant LMTA pradėjau vis daugiau domėtis džiazu. Koncertavau Birštono Jazz festivalyje, Vilnius Jazz, Mama Jazz. Vienas įdomiausių džiazo projektų tapo Muzika, Kuri Gimė Vakar. Su šia grupe įrašėme albumą, kuriame grojome džiazo stiliui aranžuotas lietuviškos estrados dainas. Įgijęs bakalauro laipsnį Lietuvoje, nusprendžiau pasižvalgyti svetur, taigi 2014 metais išvykau studijuoti į Olandiją, Roterdamą. Projektai ir grupės, su kuriomis Lietuvoje aktyviai koncertavau, veiklą pristabdė. Olandijoje pradėjau mokytis groti kontrabosu ir praėjus dviems metams, subūriau kvartetą MILD, kuriame grojame gan eksperimentinį, atmosferinį džiazą su laisvomis improvizacijomis.

Ką Tau reiškia grupės MILD pavadinimas?

Grupės pavadinimas MILD yra trumpinys. Pilnas pavadinimas - Mnemonic Induction of Lucid Dreaming. Taip yra apibūdinamas procesas, kai prieš užmiegant žmogus bando "užkoduoti" smegenis, kad sapnų metu suprastų, kad sapnuoja ir galėtų valdyti sapnus. Taigi pavadinimas iš tikro ir nusako idėją, ką norime savo muzika perteikti klausytojams - leisti jiems pasijusti lyg sapnuose, kur realybė ir fantazijos susimaišo ir sunku atskirti kas yra kas.

Kada planuojate išleisti debiutinį albumą?

Albumo dar neišleidome, grupė gyvuoja kiek daugiau nei metus, taigi kol kas tik spėjome išleisti EP Tea Time (2017), turime keletą live įrašų YouTube svetainėje. Albumą planuojame įrašinėti 2018 m. vasarą.

Kokią muziką klausai a) darbo reikmėms, b) relaksui?

Muzikos klausau tikrai daug ir įvairios. Niekada neskirstau muzikos į 'darbo' ar 'laisvalaikio', visuomet klausau tai, ko tuo metu norisi. Kartais tai būna free ar experimentinis džiazas (Tim Berne, Anna Weber, John Zorn, Marc Ducret, Liudas Mockūnas, Derek Bailey, Ballrogg...), taip pat gan dažnai klausau reggae/dub (Bob Marley, King Tubby, Groundation, The Paragons, Desmond Dekker). Iš klasikinės muzikos labai patinka kompozitoriai kaip Debussy, Arvo Part, Messiaen, Rachmaninov.

Naktimis dažniausiai tyliai groja elektroninė muzika, nuo IDM iki techno (Shigeto, Nosaj Thing, Minilogue). Turbūt viską susumavus, negalėčiau išskirti kažkokio vienintelio labiausiai klausomo žanro ar atlikėjo.

Kas padarė ir daro didžiausią įtaką - muzikos, filmų, knygų, filosofijos, religijos ir bet kokių kitų dalykų sferose?

Didžiausią įtaką muzikoje turbūt padarė Nirvana ir Bob Marley.

Nirvana imponavo kai tik pradėjau groti gitara, šaižūs garsai ir gan tranki muzika turbūt įtakojo mane gan smarkiai, nes ir džiaze dabar labiausiai man artima yra disonansinė muzika, kuri tikrai gręžiasi į tavo sąmonę ir atsiranda kažkur giliai tavo galvoje, kai galiausiai supranti, apie ką yra visa tai.

O iš Bob Marley pasisėmiau to, ko neradau Cobaino kūtyboje - pozityvumo, ramumos, šypsenų ir meilės. Iš rašytojų paauglystėje labai mėgau Stepheną King'ą. Skaičiau bene kiekvieną jo knygą, kurią tik rasdavau bibliotekose. Bet su laiku simpatija siaubo novelėms išblėso, ir išaugus iš paaugliško mąstymo labai pradėjo patikti Albert Camus bei Carlos Castaneda. Pastarasis turėjo gan didelę įtaką ir mano grupės pavadinimui. Be C. Castaneda'os, kita asmenybė, padėjusi formuotis mano mąstymui, buvo Alan Watts. Jis yra tas žmogus, kurio paskaitų siūlyčiau paklausyti visiems. Jis kalbėjo apie viską, taigi manau kiekvienas rastų kažką įdomaus ir naudingo jo paskaitose.

Lustmord ar John Zorn? Alice Cooper ar The Legendary Pink Dots? Miles Davis ar Viačeslavas Ganelinas?

Į šį klausimą atsakyti turbūt lengviausia: lyginant John Zorn ir Lustmord vieno išskirti negalėčiau, tiek Zorn, tiek Lustmord kuria savitą muziką ir mėgstu klausytis abiejų.

Alice Cooper ar The Legendary Pink Dots - vienareikšmiškai The Legendary Pink Dots. Netgi tada, kai klausiau tik roko muzikos, tokie atlikėjai kaip Alice Cooper niekada nepatiko. Nerasdavau jų muzikoje nieko, kas patrauktų dėmesį. Tuo tarpu Pink Dots, nors irgi nebuvo mano klausomiausių grupių sąraše, jų skambesys, o ypač toji psichodelinio roko pusė, man visad kėlė žavesį.

Lyginant su Viačeslavu Ganelinu, rinkčiausi Miles Davis. Nors tikrai gerbiu V. Ganeliną už jo muzikinį indėlį, bet M. Davis tikrai man padarė didesnę įtaką  daugelyje aspektų.

Artimiausi planai?

Artimiausi planai yra koncertai ir albumas su MILD. Spalio-lapkričio mėnesiais planuojame mini turą po Olandiją ir jei pavyks viską susiderinti, norėtume atvažiuosi surengti keletą koncertų ir Lietuvoje. Kol kas jokių patvirtintų datų Lietuvoje nėra, bet tikimės, kad viskas pavyks.

Ačiū.

Naudingos nuorodos:

https://www.facebook.com/bandmild

https://soundcloud.com/bandmild

https://www.youtube.com/channel/UC9t6mD54p5c_Dp17TnTBKmQ

Komentarai