Pradžia / Garsas / Sound
 

Geriausi 2017 metų Lietuvos muzikos albumai (subjektyviai objektyvi apžvalga)

Be abejo, ne vienas melomanas pastebėjo, kad 2017-ieji Lietuvos muzikai buvo tikras renesansas: atgimė ir stipriais albumais arba dainomis smogė bent šešios su puse grupės (RAGANIAI, RAMYBĖS SKVERAS, LIBERTE, ŠIAURĖS KRYPTIS, SAULĖS LAIKRODIS, MANO JUODOJI SESUO IR ex-FOJE - KITI KAMBARIAI), po ilgoko laiko pasirodė kai kurių legendinių grupių albumai (pvz., GIN'GAS bei jos "klono", socialinio roko grupės DALYVIS), padaugėjo muzikinių eksperimentų, jie dar labiau paįvairėjo (EGIDIJA MEDEKŠAITĖ, LINA LAPELYTĖ, ŠARŪNAS NAKAS, SALA, GINTAS K, DONATAS BIELKAUSKAS, KARKASAS, STELLARDRONE, ROMOWE RIKOITO, ARAS ŽVIRBLYS, SAULIUS SPINDI, GRUPĖ LT ir kt.), pasirodė visiškai naujos, tačiau puikios grupės (THE STATION, SHISHI, COSMIC APPLE ir kt.), na, ir daugybę gerų albumų išleido tiek klasikai (50-metį atšventęs ANDRIUS MAMONTOVAS išleido net du, o elektroninės muzikos guru AUDRIUS VAITIEKŪNAS - net penkis albumus), tiek jaunesnės ar visai jaunos grupės, kurių vardai anksčiau mažai ką sakė (žr. tekstą). O man asmeniškai svarbiausia, kad rokas taip ir nenumirė, nors ir kiek kartų buvo "marinamas" visokių pranašų: akivaizdžiausias pavyzdys, žinoma, yra SVARAS 409, neseniai atgimusi 1980-ųjų grupė, kuri išleido naują, jau trečiąjį albumą. Ir - elektroninės bei hiphopo muzikos mėgėjų džiaugsmui - smarkiai sustiprėjo IDM (ir panašios stilistikos) bei hiphopo scenos. Taigi, 2018-uosius pasitinkame su baisingu muzikiniu skalsumu, kad net stalai lūžta. O kur dar kaip visada puikus lietuviškas džiazas... P.S. 2018-ieji, mano galva, be kita ko, bus MANNAZZ bei MIGLOKO šlovės metai. Pelnytai - trijų albumų autorė išties yra geniali.

Mindaugas Peleckis
2017 m. Gruodžio 29 d., 11:15
Skaityta: 1750 k.
Tarp begalės puikių lietuviškų albumų geriausias 2017-aisiais buvo grupės ŠIAURĖS KRYPTIS albumas LEDYNAI.
Tarp begalės puikių lietuviškų albumų geriausias 2017-aisiais buvo grupės ŠIAURĖS KRYPTIS albumas LEDYNAI.

Dėl skalsaus muzikinio derliaus įspėju: ši apžvalga bus gana chaotiška, nes norint viską susisteminti ir tvarkingai pateikti reikėtų tikrai labai daug laiko.

O ir pamiršti nieko nesinori.

Iš esmės galima drąsiai būtų leisti knygą "Lietuvos muzika 2017" (galėtų būti toks metraštis), ir ji nebūtų plona ir skurdi...

Džiugu, kad naujoji eksperimentininkų karta darosi tokia pat stipri kaip ir klasikai. Štai ŠARŪNAS NAKAS išleido albumą ŠIFRAS/CIPHER ir eilinį kartą pademonstravo klasę. LINA LAPELYTĖ tapo dar viena Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureate, ja, manau, turėtų tapti ir puikų albumą išleidusi EGIDIJA MEDEKŠAITĖ (visų minimų muzikantų albumų recenzijas paieškos būdu rasite radikaliai.lt; o jei jų dar nėra - greitai bus).

Eksperimentininkų gildijoje toliau karaliauja nuo 1995 metų grojanti SALA, dabar labiau tapusi (išskyrus koncertus) soliniu AUDRIAUS ŠIMKŪNO projektu. Šiemet jis išleido net du solinius albumus ir vieną albumą kartu su užsienio muzikantais. Lygiai tokiu pat derliumi gali pasidžiaugti ir kitas eksperimentininkų guru GINTAS K, 2018-ųjų pradžioje išleidžiantis dar vieną albumą.

DARIAUS ČIUTOS derlius greitai pasieks (o gal jau ir pasiekė bei viršijo, - niekas nežino) MERZBOW lygį, tačiau esmė ne kiekybė - šio garso architekto darbų kokybė visuomet puiki. Įsimintinas jo naujausias albumas su gitaros virtuozu, noizeriu (ir ne tik) JUOZU MILAŠIUMI.

Superinį duetą su KURŠIŲ AINIAIS sugalvojo nenurimstantis kūrybos variklis DONATAS BIELKAUSKAS (labiausiai žinomas kaip DONIS arba d.n.s.).

Kiek jaunesnių eksperimentininkų gretose - taip pat visko gausu. Du OORCHACH albumai, kažką rezgantis LAURYNAS JUKONIS (pastaruoju metu kiek apleidęs GIRNŲ GIESMES ir linkstantis prie naujų projektų), ARAS ŽVIRBLYS, JARAS RAMŪNAS, DRIEZHAS (KRISTIJONAS LUČINSKAS), VĖLIŲ NAMAI (JULIUS MITĖ), RAIMUNDAS EIMONTAS, ORLANDAS NARUŠIS, RIČARDAS IVANAUSKAS (SKARDAS), ANTANAS JASENKA, SEN SVAJA, KARKASAS, PATRICIA KOKETT, DAINA DIEVA, SUICIDEOSCOPE, SOVIJUS, VASHA DAI, ARNOLDAS KALNIKAS, MEROPE, ARTŪRAS BUMŠTEINAS, AGAMA TIRTHA, SARDINIŲ METODAS, ANARU, DIMETH TRIP, GANZER MASCHINE, VERSLO RIZIKOS REZERVAS, TYTIA MINA TEREMINA, MALDUR ATAI, STELLARDRONE, TERRALIENUS, SURDR, prieš pat 2018-uosius albumą su RŪKANA išleidęs VYTENIS EITMINAVIČIUS (SKELDOS). Pastarasis projektas - IYv - ir jo albumas UPĖS ypač vertas dėmesio. Taip pat ypatingo dėmesio verta grupė ROMOWE RIKOITO, grojanti neofolką atgaivinta senovės prūsų kalba (nors pati grupė yra iš Karaliaučiaus, tačiau ją galima būtų vadinti Lietuvos grupe).

Verta ir būtina klausyti naujus grupių/projektų STELLARDRONE (EDGARAS ŽAKEVIČIUS), LYS (VILIUS ŠIAULYS), CUTTHROATS, FLESH FLASH, RUMUNIJA, GANA2 (ANTANAS DOMBROVSKIJ), VILKDUJA, OBŠRR, SEMANAT, VIDINĖ RAMYBĖ (KIRAS), FULMAR, BODY CARGO, MCKARAS/ATAKA/DRAMA, DELCHIA, GYS/SABLE MOUVANT, RAGUVOS, SPANXTI, WEJDAS, KŪLGRINDA, UGNIAVIJAS, NULIS:S:S:S, POGROM, VOLKSMORG, ANDAJA, MYKOLAS JARACKAS (HASSOKK, BODY CARGO, CLO GOELACH), LAPOT, COMMEDIA D'EL ARTE, NE_, GREAVES, HELLHOOKAH, NYKSTA, NO REAL PIONEERS, LA CHUDRA, ATTAKTIX, ZLP GNR, LUCKY STRIKE, TORO BRAVO, NETVARKOI, DALIUS NAUJOKAITIS-NAUJO, LIUDAS MOCKŪNAS, JACQUES GASPARD BIBERKOPF, SECRET 13, ORO!ORO!, SIGITOS SEYR (nepamirškime ir MORRIGUN) kūrinius.

Itin stiprus perkusininko, būgnininko, kompozitoriaus GINTO GASCEVIČIAUS albumas, išleistas USB atmintuke bei jo projektas TRINTUKAS PRIEŠ TIKROVĘ.

Po šešerių metų albumą išleisti ketina moteriškas neofolko kolektyvas LIBERTE, naujus džiazo standartus diktuoja ERICA JENNINGS, nuo A. MAMONTOVO tolsta ir save vis geriau atranda KAZIMIERAS LIKŠA, nuo ATIKOS tolsta ir vis stiprėja DARIUS ŽVIRBLIS.

Įdomios naujienos iš Maltos, kurioje grupė THE RANCH šiemet išleido antrąjį albumą. Grupės vokalistė - lietuvė EGLĖ V PRANAITYTĖ.

Dėmesio verti šiemet pasirodę TAMSAULĖS ir INGAJOS albumai bei EP/singlai.

Kad nebūtų liūdna, mus linksmina ANTIKVARINIAI KAŠPIROVSKIO DANTYS, BALTIC BALKAN ir PARRANDA POLAR, nors JURGIS DIDŽIULIS, kad ir kiek būtų užsiėmęs visuomenine veikla, muzikos taip pat neapleidžia.

Pasirodė antrasis THE ROOP albumas, o jaunimėlis INOVERT (albumas puikiu pavadinimu TRŪKSTA DAINOS IKI EP) ir SHVININIAI SHARVAI groja puikų sunkųjį roką bei thrash metal. iš SHV. SH., jei liausis pokštavę, išeis lietuviškieji MEGADETH.

O štai alytiškiai SVARAS 409 kiekvieną naują dainą verčia klipu, tokiu būdu įrodydami, kad Lietuvos rokas ne tik stiprus ir nemiręs, bet ir vizualiai patrauklus. Jam nemirti neleidžia ir tokios grupės kaip DEVLSY, AU-DESSUS, AUTISM, PEKLA, SRAIGĖS EFEKTAS, GARBANOTAS BOSISTAS, BA., RED WATER, ARCADIA REPEATS, SILUET/LESS...

Labai laukiami nauji THE EARTH CONFESSION, SRAIGĖS EFEKTO, HAPPYENDLESS, VIRGINIJOS SKEIRIENĖS (ex-PIEVOS), SIELOS, ALINOS ORLOVOS, ANDRIAUS MAMONTOVO (gresia jau ketvirtasis ambient stilistikos albumas), IN ALBEDO, GIEDRIAUS NAKO, HAEIRESIS, POSTHUMANS, grupių SHEEP GOT WAXED, KAMANIŲ ŠILELIS, BALTOS VARNOS albumai.

Ypač smarkiai per smegenis man smogė MANNAZZ, kuriuos atradau vos vakar. Netikėta ir... nuostabu. Primygtinai rekomenduoju.

Tikras atradimas šiemet buvo ir TOMAS BYČKOVAS bei jo grojimas unikaliu instrumentu hangu.

 

Daug gerų dalykų gimė, gimsta ir artimu metu gims SIELOS STUDIJOJE, kuri tapo naujoviškos muzikos kalve. THE STATION debiutas - vienas įsimintiniausių, ką padovanojo 2017-ieji.

Kokie dar stipriausi albumai šiemet? Visi. Bet kai kuriuos vis dėlto išskirsiu, ir ne tik dėl to, kad šios grupės atgimė po gana ilgo laiko. RAGANIAI (grojantys nuo 1969 metų) išleido puikų melancholiško (vietomis peraugančio į sunkųjį) roko albumą pagal vos 22 metus gyvenusio poeto ARVYDO AMBRASO eiles.

Atgimė SAULĖS LAIKRODIS, ir kol kiti progressive rock pirmūnai THE SKYS ruošia naują albumą, išleido SUBLIMINAL MESSAGES: kaip ir madinga šiemet, ir CD, ir LP formatu.

Atgimė ir kiek primiršta, bet labai gera darkwave grupė (jos pirmtakę POST MERIDIAN kadaise prodiusavo A. MAMONTOVAS) MANO JUODOJI SESUO. Leidėjai ir renginių organizatoriai GARSŲ GELMĖS išleido jos LP+CD+plakatas+lipdukas įspūdingą albumą (lygiai toks pat įspūdingas, tik vietoje lipduko ir plakato komiksą siūlantis yra THE STATION albumas) SVETIMI.

JURGA padovanojo mums puikų, vėl kiek kitokios stilistikos albumą, tuo tarpu ARKLIO GALIA įrašė bene šauniausią metų rokenrolo darbą.

2016 metų PARADĄ LP formatu perleido "gražuoliai" (IR VISA TAI KAS YRA GRAŽU YRA GRAŽU), šiemet šventę 30-metį (kaip ir BIX; nemažai būta švenčių).

Verti dėmesio SĖKMĖS DŽENTELMENŲ, PINDROPS, MR. JUMBO, CUNABULA, VIDO BAREIKIO, CRYPTS OF DESPAIR, FARŠO, SISYPHEAN, EXTRAVAGANZA, CREEPTOR albumai bei dainos.

Džiazo gerbėjai turėtų įsiminti pavadinimą INFILTRATORS TRIO.

IDM scena išties atgimsta, pripažįsta, mano galva, geriausią tokios stilistikos albumą (jis labiau ambient, o ne šokių muzikos pakraipos) išleidęs AURIMAS BRAŽIŪNAS (MIGLOJE). Net penkis albumus (įvairiais pseudonimais) išleido AUDRIUS VAITIEKŪNAS, labiausiai žinomas kaip IJO.

Jei jūsų arbatos puodelyje plaukioja IDM/ambient/dark ambient garsai, klausykite naujų albumų, kuriuos išleido EVALDAS AZBUKAUSKAS (žinomas kaip SOULSONIC, GIRIŲ DVASIOS, TAMSIS, 101 - šiemet pasirodė po vieną kiekvieno šių projektų albumą), SRAUNUS, BROKENCHORD, ERSHA, VELEMARA (SAULIUS BIELSKIS, dar žinomas kaip TERRALIENUS, HAEIRESIS bei INQUISITOR narys; bendras darbas su HASSOKK, VIDINE RAMYBE IR FULMAR), BUDRŪS, TORTURED BY TURTLES, LUCTUS, SOUND INJECTED, OSSASTORIUM, MUDUDU, SEAGULL OVERSEAS, KARMA JAWLESS, ANAL SAFYRA...

...SAVAGE, ERNESTAS SADAU, NUMBER ELEVEN, DEEP SHOQ, ECHO DELTA, SAULIUS LABANAUSKAS (SAULIUS SPINDI, FAUNOJ, FASHION GAMES, SAPROPHYTES), GOLDEN PARAZYTH, SOLO ANSAMBLIS, KEYMONO, CULTOR, VĖJOPATIS, D'MASK ir, žinoma, TEN WALLS.

Ar tai viskas? Žinoma, ne. O kur dar senieji rokeriai LAIPTAI, jaunesni DISSIMULATION, NAHASH, OBTEST, SOMA, WITHOUT LETTERS, LADY GOTHENBURG, JAUTI, BASI, AKESAS IŠ PLAKENTORIJAUS, SINTETINĖ MEILĖ, MOVO, NO REAL PIONEERS, SKYLĖ, BIPLAN, SIELA, ROADKILL, STRESAS, APRICITY, WOLFSOME, ALEKSANDRAS MAKEJEVAS, MINDAUGAS BRIEDIS, CRUCIAL FEATURES, SUCH'A'TRIP, BJELLE, MARTS, BRAINMONK, MINISTRY OF ECHOLOGY, NADAPREM, ATALYJA, CHUNG KRAN, UMIKO, KOTORI, MIGLOKO, DEEPER UPPER, FREAKS ON FLOOR, CANDEE TRAIN COLLECTIVE, MYKOLAS JOKUBAUSKAS, NON-PLAYABLE CHARACTER, ECHOES WITHOUT SAYING, BITĖS, BON JEANS, IŠJUNK ŠVIESĄ, KONSPIRACIJA, NOJUS, NOYUS, JOURNEY OF MINTYRIA, ŠTABAS, LEAV, HEARTFILTHYNOISE, IMMORTAL DISASTER, SPORTAS, JOKE, VYGANTAS, ALIVE WAY, ARMATŪRA, TAREN, DIVISION, SANCTOPHOBY, VITAL WOUND, FUCK OFF AND DIE!, KIELWATER, UVIKRA, LUCIFER, NAMŲ ŠILUMA, REGRESSIVE, QUEST RISING, GEDIMINAS GELGOTAS, KOOL KID EDGAR, DEMENTARE WEORC, NAPO, KARAPKA, SCULDUBULDU, SLEEP SIGNAL, CANDYCACTUS, ARMA, OLEGAS ZACHARENKOVAS, VYGANTAS, MUSIC INWALLVED, ŽMOGUS KASETĖ IR VINILAS, MARKAS PALUBENKA, SKYDERS, FASHION GAMES, ZAGERON, SPIRALE, MARIJUS ŠNARAS, FERAL, ANDRIUS KULIKAUSKAS, IEVA NARKUTĖ, LIŪDNI SLIBINAI, NETEISĖTAI PADARYTI, LES STAGNATEURS, WASTED BULLETS, MERLIN, MOONDUST, BANDA DZETA, ROJAUS TŪZAI, LAIKO SALA, MARK FICTION, STIFFER, MOON BAND, BALTASIS KIRAS, BEKEŠO VILKAI, AMBERLIFE/EDGARAS LUBYS, TURBO REANIMACIJA, MARIJA AKELAN...

...RASA RASA, SUBLIMINAL MESSAGES, PARKLIGHTS, LINAS PEČIŪRA, LIGITAS KERNAGIS, STASYS DAUGIRDAS, ATGRUBNAGIS, ŽALVARINIS, PSICHODELINIS ŠUO, ALGIS FEDIAJEVAS, THE ROAD BAND, VIRGIS STAKĖNAS, ALGIRDAS KLOVA, BLACKOUT, CREEP CREED, DAYS OF ECLIPSE, DIFFERENTS, DIKTATŪRA, EAST, EDAS AUSTWORKAS, ENDARKEMENT, FLAMINGO, GRAVEYARD, STRANGER AEONS, INQUISITOR, KARIS, MANDRAGORA, MOUNTAINSIDE, MY FAVOURITE GUN, NIGHT, NOWENA, PARADOX, REBEL EYE, RUINATION, SAINT OIL SAND, SAPROPHYTES, SBS, VĖLINĖS, VILNIUS, PILIGRIMAS, WOZU, XESS, XIII FORTAS, ZABORLAND,
KATEDRA, SA-SA, SLEG, PALIEKANT ŽEMĘ, T-KRAU, STORMGREY, MOUNTAK, KAMEU, JAROŠKA, TOM SVTGL, BLACK WAVE, JON, GŪZAS, PATRIS, HYDRANGEA, SMOOD, SLØGA, ANAPHORA, DEGRA...

...THUNDERTALE (geriau Lietuvoje grupė vadintųsi PERKŪNO SAKMĖ, o užsienio rinkai - THUNDERTALE, kaip tai daro latviai BRAINSTORM/PRATA VETRA), VILIUS ANČERIS, NRCSSST, DONATAS NEVERAUSKAS (labiau žinomas kaip NARATYVINIS 100 G ALKOBILIS), ERDVE, TIESE, DELČIA, KŪJELIAI, GOLDEN AGE, TURETO SINDROMAS, MARTYNAS PABĖGIMAS IR SUNKINANČIOS APLINKYBĖS, ŠERKŠNO TYLA, CHEBRA, 41 RŪSYS, ŠILKINIAI ŪSAI, FIRE IT UP, SOFA NR. 42, ARBATA, MARIJONAS MIKUTAVIČIUS, KĘSTUTIS JABLONSKIS, BLANK, FRANK FITTS, CONDOR AVENUE, JUSTIN 3, THE INDEPENDENT, MARTYNAS KULIAVAS, LOCAL BLOOD, UNDOJA, TUURNGAIT, MONKEY TANK, ROBERT SEMENIUK, REBELHEART, (KAROLIS) RUPKUS, MAKCHU PIKCHU, SULLEN GUEST, VAGON RESTAURANT, BIX, KARŠTI KLIJAI, SINICKIS, UGNE SMILE, 70 CM³ OF YOUR CHEST, DEVITA, MOTIONNO, LINCHETTE MARCEL, JUSTAS JUŠKEVIČIUS, MARTYNAS EIDUKEVIČIUS, NEKKRALAI, RUPKUS, PELENAI, JUSTINAS JARUTIS, MONIQUE, WILDMAN, VALDAS KARKLELIS, VYDRAGA (bei VYDRAGA+), MAG'GRASS, VYTAUTAS BABRAVIČIUS, JONIS, VAIRAS, RONDO, ZEWIZDROLLS, STEEL WOLF, ANNIHILIST (Australijos thrash metal grupė, kurios vokalistas - lietuvis), ARVAIDAS GLINSKAS, ROADSIDE BREAK, ANTONIO RISQUE, LIGHT YEAR FROM NOWHERE, ARTŪRAS MINALGA, KAS NUPAIŠĖ ŽVAIGŽDES, REFLECTUS...

...ELNIO RAGO MIŠKAS, LAINIUS (puikus synth-pop albumas), LEONAS SOMOVAS, JAZZU, SAULIUS PRŪSAITIS...

...DADDY WAS A MILKMAN, KRISTIJONAS RIBAITIS, TIMID KOOKY, DARBO DŽIAUGSMAI, BALU, ORIGINAL COPY, ABROKENLEG, SAULIUS PETREIKIS, STRINGS OF EARTH ORCHESTRA, JUOZAPAS LIAUGAUDAS, KITE ART, LEMON JOY, NAVADVIPA, NĖRIUS PEČIŪRA (jo sumanymu, netrukus bus rodomas filmas apie pankroką ir Lietuvos Nepriklausomybę)...

...OKATA, GON, TAVIS MELODY, TILLAE, UPRISING TREE...

...BESSONITSA...

...ABUDU, ABII, COLOURS OF BUBBLES, SISTERS ON WIRE, SINAGE, SILVERPIECES, SAULĖS KLIOŠAS, EYE'stė la'SEE'tė (AISTĖ LASYTĖ), MONIKA LIU, TOMORROW INSHALLAH, LINA ŠTALYTĖ, JAMA&W, DDL PLK, D.I.K.V.A.Š., ROLANDAS KAZLAS IR PAKELEIVIAI, DARIUS SAŽENIS, PAULIUS KOVALENKO, GYTIS AMBRAZEVIČIUS, SERGEJUS SAVICKIS, POEZIJOS MEDŽIOTOJAI, ANDRIUS KANIAVA, ELAS IR SPARKIS, VALDAS SLABADA, NAKTINĖS PERSONOS, VYTAUTAS V. LANDSBERGIS, LIPSKAS, MATO NESIMATO, RAPESEED, FILMIK, LAIKO FORMA, SMOGAZ, KARPIZ, PHOENIX, DEE IR KAMY, AKA, ALHI, JAD REC, L-BOW, ANAIPTOL, MORDA MC, SHIAURE, VAIPER, REFORMATAS, SOULKITCHEN, BRAVE NOISES, LINAS ADOMAITIS, JONAS DRĖMA, SUBTILU-Z, SILENT BLAST, MIRTH NAARC, TRIO SIN, KIVI, THE SCHWINGS BAND, ARNAS MIKALKĖNAS, DMITRIJ DOLOVANOV, LINA ŠTALYTĖ, JUSTĖ, DAINIUS PULAUSKAS, THE DITTIES, OAK BIRCHES, TOMAS LEIBURAS, JAZZ ISLAND, SENTIMENTAL, KURAK, DOMAS ALEKSA, LAIMONAS VAIŠVILA, ELLE G, BLUE JAZZ BAND, INSEARCH,
MOCKŪNO NUCLEAR, VLADIMIRAS TARASOVAS, VIAČESLAVAS GANELINAS, VLADIMIRAS ČEKASINAS, PETRAS VYŠNIAUSKAS, SEDU, ARKADI GOTESMAN, LEONID ŠINKARENKO, SKIRMANTAS SASNAUSKAS, INFESTATION, CHASING THE RISE, GANGRENA, FOREST OF TRYS, ORB, SUTEMON, PERGALĖ, MERUNAS GUITARIST, BERSERKER, JUODVARNIS, DEPRIVACIJA, MCCLOUD, CONFESSION, OBOLTRED, EXILE INTO SUFFERY, DEAR MADAM, METAL MESSIAH, GOATMETAMORPHOSIS, MOLTEN TRAIL, ROMUVOS, DARK RAVAGE, LIVING ALTAR,
AWAKENING SUN, ROKAS BAŠKYS, SOUL STEALER, SVARTTHRON, BLACKTHRU, SERDNATION,
BESTIJA, ARGHARUS, ALCOTOPIA, ROCKETT, BEPRASMYBĖ, GRUPĖ LT, TIMOHI, IEVA PRŪSAITĖ, RAMŪNAS ŠIAUČIULIS, GITARISTAI ANT PLATFORMOS, PRAMANAI, BYTIKZYZ, VIDEL, MOLTEN TRAIL, SIENA, GLASSHOUSE, CHAIRS AND TABLES, BALTIC GUITAR QUARTET, ROLANDAS PAULAUSKAS, BLIUZ - MINUS + PLIUS, THE LAST PUFF, BLACK CITRUS, DEPRIVACIJA...

O kur dar puikus lietuviškas hiphopas: PUSHAZ, DOGMA, DJ MAMANIA, apskritai visa "SINDIKATO" kompanija kartu ir atskirai, IRONVYTAS, MC MESIJUS/VILNIAUS ENERGIJA, YGA, OMERTA, MEDONAS, BEETA, LILAS IR INNOMINE, SKOOLZ (ex-FIST 2 FIST), MEANDI, OPERATYVŪS, MAD MONEY, WTF, 8'AS MARŠTUTAS, Z ON A, BEISSOUL & EINIUS, MICRO ONE, DESPOTIN FAM, HOME PRODUCTION ir begalė kitų... 

Ir vis dėlto, besidžiaugdamas šiuo derliumi, geriausio metų albumo titulą radikaliai.lt vardu skiriu savo senai meilei - grupei ŠIAURĖS KRYPTIS už jos nepakartojamus LEDYNUS.

Jei ką pamiršau (tikrai ne iš piktos valios), rašykite, komentuokite, dalinkitės įrašais ir mintimis. Gerų 2018-ųjų, gero muzikinio derliaus (dar geresnio...).

+

Bonus

Komentarai