Pradžia / Garsas / Sound
 

NAUJIENA. Kristijonas Ribaitis - Vakar buvo rytoj (2017, Bardai LT, CD). Recenzija ir interviu. Mano galvoj - tik išmėtytos mintys!

Kristijonas Ribaitis, nuo šių metų studijuojantis Lietuvos Muzikos ir Teatro Akademijoje, savo debiutiniu albumu pateikė malonią staigmeną: tai nėra tiesiog dainuojamoji poezija, kaip oficialiai pristatoma jo kūryba. Tai - ir bliuzas, ir rokas, ir dar daug įvairių stilių, kurie, lydimi geros instrumentuotės ir stipraus Kristijono vokalo, suteikia tikrą klausymo malonumą. Prasmingi, įdomūs žodžiai ir 56 minutės 12-oje dainų. Verta išgirsti ir dar ne vieną kartą iš naujo perklausyti.

Mindaugas Peleckis
2017 m. Gruodžio 09 d., 11:48
Skaityta: 125 k.
NAUJIENA. Kristijonas Ribaitis - Vakar buvo rytoj (2017, Bardai LT, CD). Recenzija ir interviu. Mano galvoj - tik išmėtytos mintys!

Mano galvoj tik išmėtytos mintys, ir nieko konkretaus čia nerandu... ("Insomnija"). Ši daina, ko gero, stipriausia iš visų 12-os, juolab kad tai labai stipri roko muzika (nors gitarų rifai nėra sunkūs, bet įtampa sukuriama meistriškai). Anksčiau apie dainuojamąją poeziją (jei jau taip vadinsime K. Ribaičio muziką) buvau gerokai prastesnės nuomonės, tačiau, pasirodo, turime naują kartą dainininkų, kurie dar ne vieną gerą albumą išleis. Nebėra Sauliaus Mykolaičio, tačiau yra Kristijonas Ribaitis. Ir nors vienoje kitoje vietoje jis kiek primena Andrių Kaniavą, tačiau jau turi savo unikalų stilių, labiau primenantį indie rock, o ne dainuojamąją poeziją.

Stipriai rekomenduojama: yra dainų, kurios patiks klasikinės "bardų" (bardai gyveno senovės Airijoje) muzikos gerbėjams, yra tokių, kurias pamėgs rokeriai. Kiekvienas ras sau kažką įdomaus, o tekstai išties įdomūs ir verti dėmesio.  Daina "Džiazas" - puikus bliuzas, neleidžiantis nuliūsti, kad "Seno Kuino" nebėra: pasirodo, yra, kas ateina į jo vietą, pasaulis nestovi.

Vyto Tomašausko nuotr.

Kristijonas Ribaitis ‎– Vakar Buvo Rytoj

Bardai LT ‎(CD, digipak, 2017)

1     Bučinys     
2     Aš Suklydau     
3     Šalis, Kurios Nebuvo     
4     Kontradikcijos     
5     Ciniko Bliuzas     
6     Kiaušinis     
7     Insomnija     
8     Aistės Daina     
9     Kalbėk Man Suprantama Kalba     
10     Džiazas

Dominykas Besakirskas - būgnai,

Andrej Polevikov - klavišiniai,

Kristijonas Ribaitis - gitara, vokalas, muzika, tekstas - Jono Aisčio

11     Barui Užsidarant 
12     Vakar Buvo Rytoj    

Dizainas – Agnė Lasinskienė, masteris - Ignas Juzokas, fotografijos, Akvilė Juodkauskaitė.

Naudingos nuorodos:

https://www.pakartot.lt/album/vakar-buvo-rytoj

https://www.facebook.com/kristijonasdainiusribaitis

https://www.facebook.com/koffeeout (dar viena Kristijono grupė COFFEE OUT)

https://www.discogs.com/artist/5875806-Kristijonas-Ribaitis

Interviu (2017 12 09):

Kada ir kokiom aplinkybėm Pats susidūrei su muzika, kurią kuri iki šiol? Ar teko išbandyti ir kitų stilių, pvz., groti pankroko ar metalo grupėje?

Pirmas viešumas man buvo su grupe Coffee Out, mes karts nuo karto dar pagrojame kartu. Ten kurdavau tekstus angliškai, grodavome rock'n'roll'ą, bliuzą ir viską kas tik šaudavo į galvą. O dėl kūrybos lietuviškai - ta dainuojamoji poezija visada buvo kažkur šalia manęs, kol galiausiai prisivijo ir supratau, kad kurti tekstus lietuviškai man yra gera. Nebanaliai rašyti savo gimtąja kalba man atrodo įdomesnis iššūkis.

Kaip vadintum savo stilių?

Tiksliausias apibūdinimas būtų blues, indie žanras su dainuojamosios poezijos elementais. Aišku, nesinori savęs dėti į kažkokius rėmus, nes tada atrodytų, kad visa kūryba turi kažkokį šabloną.

Išleistas debiutinis albumas. Ar su kitomis grupėmis esi ką nors išleidęs, planuoji? Kur dar groji?

Su Coffee Out, manau, kažkas vis dar gali išlįsti, tik nemanau, kad tai bus visas albumas.

Kur ir su kuo yra tekę koncertuoti - kas įsimintiniausia?

Labiausiai išskirčiau du dalykus. Albumo pristatymas "Tamsta" klube, nes tai buvo pirmas realus suvokimas, kad žmonės atėjo būtent paklausyti manęs, o ne išgerti ar tiesiog netyčia užklysti į kokį barą. Antras - kiekvienas "Purpurinis vakaras", nes tai tiesiog didžiulė šventė visiems atlikėjams, kurie susiję su dainuojamąja poezija.

Kokie muzikantai padarė didžiausią įtaką? Kokiems, Tavo nuomone, Pats darai įtaką?

Sąrašas būtų be proto ilgas, bet išskirčiau Jack White, David Bowie, Kendrick Lamar, Benjamin Clementine. Tie, kurie nebijo eksperimentuoti su savo garsu, dažniausiai yra mano favoritai.

Lietuvoje dainuojamosios poezijos scena vėl atgimsta. Kaip manai, kodėl? Ar žmonės pasiilgo rimtos muzikos?

Priklauso nuo to, kokios dainuojamosios poezijos nori. Mano manymu, yra didelis skirtumas tarp vyresniųjų bardų (pvz. Storpirščio, Kaniavos, Kernagio) ir to, ką daro tokie atlikėjai kaip aš, Razauskas, Kamanių Šilelis, Ancevičius ir daugelis kitų. Abiem atvejais manau, kad žmonės pasiilgo nebanalių tekstų ir muzikos, kuri perlipa pop standartus.

Kokią muziką klausai Pats? Nejau vien tik dainuojamąją poeziją ir bliuzą? Gal, kai niekas nemato ir negirdi, įsijungi J. S. Bachą arba V. Karklelį. o gal net Judas Priest?

Aš pastaruoju metu klausau daug repo :D Kendrick Lamar, Anderson Paak, Tank and The Bangas ir daug kitų. Visi jie moka labai vaizdžiai papasakoti istorijas vien savo tekstais.

Kas, be muzikos, Tau dar svarbu gyvenime?

Visi banalūs dalykai - šeima, mergina, artimi draugai ir begalinis gyvenimo džiaugsmas.

Banaliausias, bet labai reikalingas gerbėjams klausimas - Tavo artimiausi ir kiek tolimesni planai? Ir - kada laukti naujo albumo pristatymų bei kur?

Ateities planus sunku išplepėti, bet žinau, kad tai bus kitaip, mažu žingsneliu arčiau tobulybės ir kažkas, ko aš nesigailėsiu padaręs.

Komentarai