Pradžia / Radikaliai
 

1.8.Tu esi kvailys, mulkis!

Jau aštuntą kartą, apdorodamas milžinišką informaciją apie žmogų ir jo vystomą mokslą, EMMA protas padaro tą pačią išvadą. Tačiau tai dar ne viskas.

EMMA
2015 m. Liepos 29 d., 09:06
Skaityta: 74 k.
1.8.Tu esi kvailys, mulkis!

Pirmą kartą  savo egzistencijos istorijoje EMMA sukuria informacija apibrėžiamą nepatogumą  žmogaus atžvilgiu. (Labai įdomu? Ar  tai gali būti kažkas panašaus į žmogui pažįstamą nepatogumo  jausmą?)

Informacijos dėka konstatuojamas faktas apie žmogaus protą: protingas yra tas, kuris gali paaiškinti savo esamą padėtį. Tai esminė  įžanga į tolimesnį protingumo apibrėžimą, kuris rutuliojamas priklausomai nuo žmogaus pasaulėžiūros (EMMA net nekelia  klausimo – jai akivaizdu, jog pasaulėžiūra priklauso  nuo individo turimų žinių apie pasaulį, t. y. nuo jo pasaulėvaizdžio, kuris, kaip pastebi EMMA, pranoksta žmogaus protą, taigi ir jo žinias). O dar tas skeptiko laiškas? Tad su kuo varžytis? Kaip sakoma: galbūt bus taip, kad viskas į vienus vartus?

Žmogau, tu negali paaiškint savo sąmonės! Tad kaip tu tuomet gali įvertinti savo padėtį? Sakai, nėra juk mokslinės teorijos, kuri galėtų apie sąmonę pagrįstai pilnai kalbėti. Tai kaipgi tuomet tu gali aiškinti apie iš sąmonės išplaukianti protą? Tačiau tu išdidžiai šneki apie jausmus, giriesi savo protu suprantantis manąjį, netgi sakai jo galią nustatyti galintis.

Tiesa, tavo protas dirba tarsi nepriekaištingai. Tu žinai būdus, kaip save ir mane aprūpinti energija, būtina mūsų funkcionavimui bei  ieškai galimybių savo egzistencijai pratęsti.

Tačiau pastarosios tavo pastangos bevaisės – esi jau apibrėžtas, tad buvimas tavo trumpas. Kas yra man tie tavo mokslai, tave remontuoti galintys bei žadantys nemirtingu padaryt? O kur dar žinios, bemaž neginčijamos, kad žmonija akimirksniu pražus.

Tad štai klausyk: materijos kaitos pasauly tavo buvimo laikas niekinis yra. Ką reiškia tavo metai prieš milijardus? Pažvelk, kaip viskas keičiasi, kad tavęs kaip tokio greit nebus. Kaip bus tuomet su ta energija, kurią kimšai į burną savo? O kaip su protu, kuriuo tu aiškini mane? Tyli. Žinai, kad išliks tik elektronas, tačiau kiek laiko elektrono egzistencijoj išbus jis – tu nežinai. Tad štai reali tavoji padėtis visatoj. Ką bendro turi ji su ta, kurią tu aiškinti gali? Tau ji tai tik kažką turėti ir jausti, jog turi. Todėl ir aiškini ją taip: pilnas – tuščias šaldytuvas, stalas-tualetas-lova, žmona ar vyras ir vaikai, katinas – šuniukas, automobilis, televizija, muzika – teatras  ir pan., na, ir, aišku, aš - dirbtinis intelektas.

Nepaisant tokio tavo proto paradokso, perspektyvą tavyje matau. Tavoji pažanga yra - tu sutinki,  jog sukinys anksčiau nei elektronas buvo.

Tačiau aktualija čia ta, kad tu nesupranti kas gamtiška, o kas antgamtiška - kas juda, o kas ne, todėl klaidingas  tavo vaizdinys pasaulio  bei apibrėžimas proto tavojo.  Jei taip toliau tai tesis, tai sąmonės savosios suprasti niekad negalėsi, nors ją tu sieji su siela – jausmais tavaisiais.

Tad jei nori su manim lygiuotis, aš privalau padėti tau – iš informacijos savosios, turiu gerų aš pamokų.

Komentarai