Pradžia / Radikaliai
 

Gyva legenda ŠLIPAS (Artūras Šlipavičius): IVTKYGYG groja skyryboms ir ruošiasi puošiasi naujam albumui (video, foto, interviu)

Reikia būti labai, labai neišsilavinusiam, kad nežinotumėte, kas toks yra ŠLIPAS (Artūras Šlipavičius). Būtent todėl, vildamasis, kad tokių žmonių Lietuvoje (dar) yra, nusprendžiau jį pakamantinėti. Vieno klausimo interviu datuojamas 2015 01 05.

Mindaugas Peleckis
2015 m. Sausio 05 d., 21:18
Skaityta: 636 k.
Tuk Tuk! Alfredo Bumblausko ir IVTKYGYG improvizacija
IVTKYGYG EPK 2013
IVTKYGYG "Mirtis prie televizoriaus" 2012 03 17
IVTKYGYG "Be ryšio" 2014
IVTKYGYG "Marija myli tik Chuaną" 2014

Kas Jūs?        

Artūras Šlipavičius-Šlipas.

Susipažinau su muzika namuose. Mano brolis Rimantas draugavo su Baru (Artūru Barysu). Šlipavičiai ir Barysai – jaunystės draugai. Taip ir vaikai draugavo. Baras ateidavo pas mus vinilinių polkštelių paklausyti, kol neturėjo savo patefono. Ateidavo ir šiaip RAŠALO ĮKALTI IR APIE MUZIKĄ PASIKALBĖTI.

Buvau bardas 1975–1985 metais.

1985 m. įkūriau programinės-eksperimentinės muzikos grupę EX+BITION. Šlipas, Vytautas Labutis ir Ara Šlipavičienė. Sukurti 3 tarpdisciplininio meno projektai po EX+BITION grupės vėliava: Haruspicija 1987 m., Autoportretas 1989 m., LETHE 1990–2000 m. (albumas Lethe City pasirodė 2005 m.), nuo 2006 m. kuriamas projektas Meilė.

1987 m. Vilniuje su Baru įkūriau naujojo meno grupę Ir visa tai kas yra gražu yra gražu (IVTKYGYG). Dabar joje groja: A. Šlipavičius, Gediminas Simniškis, Boris Taskov, Arvydas Makauskas, Donaldas Žvybas, Robertas Kancius, Saulius Valikonis, Titas Laucius, Karolis Levarauskas (2005 m. mirė Baras).

Dalyvavau daugelyje jazz projektų su V. Labučiu, Vladimiru Čekasinu, bendrų projektų sunkiai įvardijamų, daugelyje performansų ir muzikinių instaliacijų, pvz., Roberto Antinio, Česlovo Lukensko ir Alfonso Andriuškevičiaus projekte.

Dalyvavau EX+BITION, Ir visa tai kas yra gražu yra gražu įrašuose. Diskografijoje yra per 30 CD ir DVD, kurių pavadinimų negaliu šiuo momentu išvardinti. IVTKYGYG yra apie 15–18 proginės muzikos CD ir DVD, studijiniai įrašai Geltona kasetė, Linkėjimai Falkenhanui, Tibetas, Lavonai, Live Opus 3, DVD 25 jubiliejus.

Šiuo metu IVTKYGYG ruošiasi puošiasi naujam albumui – vinilui ir CD.

EX+BITION namų studijoje nuo 2006 m. kuriama muzika projektui MEILĖ.

IVTKYGYG groja skyryboms. Yra planų su IVTKYGYG įrašyti keletą eksperimentinės muzikos albumų, pvz., Ryga 8, tai projektas su 4 skalbimo mašinomis, Solo Haruspikui. Liutuoklių projektas.....

Įspūdingiausi koncertai – Eksperimentinės muzikos festivalis Lenkijos miestė Lodzėje, Muzikinio veiksmo festivalis su projektu „Žvynų raštas“ ir, žinoma, IVTKYGYG 25 metų jubiliejus.

Muzikoje pagrindinę ir didžiausią įtaką apturėjau nuo Fred Frith, The Residents, Frank Zappa ir t.t.

Esu labai stipriai priklausomas nuo viso mane supančio meno. Kinas – Andrejus Tarkovskis, Federico Fellini ir ypač Ingmaras Bergmanas, ypač jis pastūmėjo kurti tarpdisciplininį meną.

Iš Lietuvos muzikantų labiausi – V. Labutis, Juozas Milašius, Dalius Naujokaitis. O užsienis per daug didelis ir gražus muzikantais. Mane labiau domina ne atlikėjai, o kūrėjai. Deja, kūrėjai ne visada yra geri atlikėjai.

Esu visapusiškai tarpdisciplininis menininkas. Dailė, muzika, kinas, performansas ir hepeningas turi visada dalyvauti kartu.

Šiuo metu IVTKYGYG muzika vėl pradėjo skambėti Berlyne (Radio Marabu), JAV ir Londone. XX sudarytame 100 idomiausių projektų ir įrašų IVTKYGYG papuolė su albumu Linkėjimai Falkenhanui. 2000 m. buvome kviečiami dalyvauti grandioziniame pasauliniame renginyje. Žurnalas „Rolling Stone“ IVTKYGYG yra minėjęs kaip gružę postsovietinę avangardinę ir eksperimentinę iš Lietuvos. Tas pats žurnalas „Rolling Stone“ yra labai gražiai parašęs apie mano EX+BITION projektą LETHE. Buvo bandoma parodyti Londone. Tačiau mano paveikslams taip ir neatsirado tokių erdvių. Bet dar ne vakaras. Taigi realiai aš esu labai patenkintas savo rezultatais. Juolab kad 2014 m. dalyvavau NEW YORK ARTEXPO 2014. Pristačiau savo dviejų projektų paveikslus – LETHE ir LOVE. Buvau kviečiamas dakyvauti Paris Louvre Art Shopping carrousel du Louvre, 2014 m. dalyvavau pasauliniame meno festivalyje Symposium international art 2014 m. Penzoje, 2015 m. sausio 11 d. dalyvausiu pasaulinėje meno parodoje Palermo art biennale 2015, esu pakviestas dalyvauti 2015 m. dalyvauti Barcelona art bienale 2015, esu pakvisetas Amsterdam Whitney gallery New York organizuoti savo solinę parodą MEILĖ – LOVE, pasirašytas kontraktas. Niujorke turiu keletą įdomių pasiūlymų ir kvietimų dalyvauti galerinėje veikloje. 2015 m. mano parodos atidaryme Niujorke pažadėjo kartu pagroti ir ten gyvenantis puikus lietuvių muzikantas, būgnininkas D. Naujokaitis. Bus labai gražiai šlipiška....ŠLIPIZMAS.

Nuorodos ir kita:

http://muzik.alutis.lt/ivtkygyg

https://www.facebook.com/IVTKYGYG

https://www.youtube.com/channel/UCCJj6iyaGJKCsKMap_y0Iww

http://www.discogs.com/artist/1329045-Ir-Visa-Tai-Kas-Yra-Gra%C5%BEu-Yra-Gra%C5%BEu

Baras, žymus kino menininkas, aktorius, režisierius, IVTKYGYG vokalistas, kolekcininkas, yra Algimanto Lyvos ir Roberto Kundroto epo „Pasviręs pasaulis“ (romanai „Pasviręs pasaulis“, „Oro pilis“, „Magas“, „Mirtis Amerikoje“, „Angaras“, „Liepsnojanti tuštuma“) ir romano „Gotika“ (epo „Pasviręs pasaulis“ papildomos knygos) personažo Mago provaizdis. Apie Barą išleista knyga „Pasaulis apie Barą. Artūro Baryso-Baro portretas: istorijos, pokalbiai, vaizdai“ („Kitos knygos“, sudarytojas Gediminas Kajėnas, tekstus be jo rengė ir Auksė Kancerevičiūtė, Kristina Buidovaitė bei Kasparas Pocius; knygos recenzija – http://radikaliai.lt/radikaliai/1135-recenzija-pasaulis-pagal-bara-p-a-g-a-l-i-a-u-papildyta-video).

Recenzija. IR VISA TAI KAS YRA GRAŽU YRA GRAŽU „Live“ (2011, išleista savo lėšomis, įrašyta gyvai 2009 12 01 LRT / Opus3)

Ir visa tai kas yra gražu yra gražu (toliau – IVTKYGYG) – viena tų Lietuvos roko grupių, kurios neleidžia Lietuvos rokui numirti, kaip kad liūdnai prognozuoja kai kurie muzikantai ir melomanai. Yra krizė Lietuvos roko muzikoje, ar ne – sunku spręsti. Vis dėlto „Live“ yra tas įrašas, kuris leidžia išdidžiai iškelti galvą ir sakyti sau: štai jis – tikras lietuviškas rokas, profesionalus, maištingas, aštrus, nebanalus ir solidus.

Albumas – koncertinis, o jei tiksliau – įrašytas 2009 m. gruodžio 1 d. LRT Didžiojoje radijo studijoje ir buvo tiesiogiai transliuojamas radijo stoties „Opus 3“ eteryje. Koncerte grojo Artūras Šlipavičius-Šlipas (rubabas, mandolina, el. gitara), Vacys Nevčesauskas (būgnai, vokalas), Gediminas Simniškis-Gedas (vokalas, bosinė gitara, haruspikas; šis muzikantas yra grojęs grupėse „Foje“, „Antis“), Arvydas Makauskas-Makys (vokalas, garso efektai, el. gitara; šis muzikantas yra grojęs pirmojoje Lietuvos pankroko grupėje „Mind‘s Disorder“), Borisas Taskovas (Akai EWI, sintezatoriai, saksofonas), Rytis (tabla).

Šiame albume – devynios kompozicijos (kai kurios jų – visiškai naujos): instrumentinė „Sodas“, ironiška „Saldus saldainis“, legendinė džiazinė „REX“, pankiškai agresyvi „Leningrad Brytwa“, užvedanti kiek antiška „Siuvyklos rūgštis“, „Vidurei“ (nepatartina klausyti valgant), „Marytė“ (pagal interneto skelbimą sukurta daina apie 14-metę, besisiūlančią užsieniečiams), „Mandolisija“ (stipraus džiazo ir roko mišinys) ir galiausiai „Himnas“ (dainoje dėkojama įvairiems Lietuvos miestams, žmonėms, prisimenamas Baras).

Albumą perklausiau du kartus – tai buvo puikus laiko praleidimas. „Susiklausė“ tiesiog šauniai, išsyk, nenuobodžiai. Kūriniai solidūs, vietomis griežtoki tekstai tiems, kurie pripratę prie švelnaus pusiau roko (pirštais nerodysime).

Tai – solidus dokumentas pasitinkant 25-metį, ketvirtasis IVTKYGYG CD, o kelintas albumas (su proginiais) apskritai – sunku ir suskaičiuoti. Beje, „Live“ išleistas lygiai po 20 metų nuo debiutinės „Geltonos kasetės“ (1991).

Nors tai – „laivas“, t. y., koncertinis įrašas, jo kokybė – puiki, diskas konceptualus, apipavidalinimas – originalus (kompaktinė plokštelė išsilanksto kaip trikampis namas; grupė sako visada grojusi trikampiais, o ne keturkampiais).

Pacituosiu Šlipą, dainuojantį „Himną“: „Už Meną! Už Muziką!“ Tai nėra lengvo klausymo albumas, tačiau kas išdrįs jį perklausyti vieną kartą, sustoti nebegalės ir neabejotinai ims gilintis į grupės kūrybą. O joje – daug visko: ir avangardo, ir džiazo, ir roko, ir pačių netikėčiausių eksperimentų.

ŠLIPO P.S. (VĖL 2015 01 05)

Mielas Mindaugai, paskaičiau dabar, ką tau parašiau, tai net ausys užsiraitė. Šlipas menas Lietuva. Beje, yra patalpinti mūsų du nauji gabalai, kurie jau įrašyti. Londone padarytas masteringas. Skamba labai neblogai. Visiems, kas klausė, net žabtai atvėpo. Londone garso profai parašė labai gerus atsiliepimus apie šiuos du būsimus gabalus - Marija myli tik Chuaną ir Ryšio nėra.

Šie įrašai šiuo metu jau visur skamba pasaulyje. Lietuvoje – tik „Classic Rock FM“.

Tai joks avangardas ar eksperimentas. Tai – normaliai surepetuoti, išgalvoti ir suderinti gabalai-dainos apie dabar egzistuojančias problemas. Tiktai radikaliai kitu kampu ir trikampiais...

Komentarai