Pradžia / Radikaliai
 

Išskirtiniai interviu su legendiniais muzikantais. Nr. 25. „Piligrimas“ (video)

Lietuvos hardroko legenda, Kauno roko klubo pionieriai PILIGRIMAS susikūrė 1981 m. sausio 1 d. Tuo metu „Piligrime“ grojo Raimundas Rakickas (gitara), Virgis Rakickas (gitara), Viktoras Beriozovas (bosinė gitara), Eugenijus Šimonis (vokalas) ir Algis (būgnai). 1983 metais į grupę atėjo Vidas Gusas (vokalas) ir Egidijus Petravičius (būgnai). Tokia sudėtimi grupė koncertavo „Jaunimo muzikos festivalyje“ (1983 ir 1985 m.), „Sidabriniame seife“, „Lituanica-87“, 1989 m. iširo. 2005 metais grupė atnaujino muzikinę veiklą. 2006 m. „Piligrimas“ sudalyvavo muzikos festivalyje „Antipops“. 2007 metais grupės nariai keitėsi dar kartą: grupę paliko R.Rakickas, vėliau ir bosistas Linas Laukaitis. Po to grupėje grojo Ričardas Matyženok (bosinė gitara), Povilas Banys (gitara), Aleksejus (Lioxa – gitara), Romas Kmitas (Kacele – gitara). 2010 metais į grupę įsiliejo Jurgis Bižys (bosinė gitara) bei sugrįžęs Povilas Banys (gitara). „Piligrimas“ dalyvavo festivalio „Roko naktys“ atrankos konkurse 2010 m. gegužės 14 d. ir, nurungę varžovus, pateko į festivalį. 2011 m. iš grupės išėjo jos ilgametis būgnininkas Egidijus Petravičius (Paisas).

Mindaugas Peleckis
2014 m. Gruodžio 02 d., 10:54
Skaityta: 715 k.
PILIGRIMAS - Vaiduokliška delčia
Piligrimas 1987 - Vaiko sapnas
PILIGRIMAS 1987 - Ateina vakaras
Piligrimas - Atlantida
Piligrimas - Dažnai Tau Būna Liūdna

Nuorodos:

https://www.facebook.com/grupe.piligrimas

http://piligirmas.bandcamp.com

Diskografija:

1982 - Smėlio piligrimas 

1988 - Piligrimas (Demo)

2007 - Piligrimas (Demo)

2009 - Live

2010 - Piligrimas (įrašyta 2009-2010 m. Kaune)

2013 - Kaukolė ant stalo (singlas) 

Interviu su Vidu Gusu (2014 12 02):

Vardas, pavardė, gimimo metai ir vieta.

Vidas Gusas, 1965–aisiais gimęs Kaune, Šančiuose.

Susipažinimas su muzika.

Su muzika susipažinau nuo pat gimimo, nes visa mano giminė buvo muzikali. Dėdės buvo kaimo vestuvių muzikantai, mama turėjo gražų balsą, tėvas grojo akordeonu. Aš dainuoju nuo mažens. „Tais laikais” per šventes eidavome į demonstracijas, kuriose vyrai man duodavo po 1 rublį, kad aš dainuočiau, kol jie gerdavo vyną.

Pirmosios grupės, kuriose teko groti/jas sukurti. 

Kaip ir daugelio, pirmoji mano grupė buvo mokykloje.

Kokiose grupėse grojote ir kelintais (nuo iki) metais?

Dabar, kaip ir didžiąją dalį gyvenimo, dainuoju Piligrime. Prie šios, brolių Rakickų įkurtos kompanijos prisijungiau 1983–iaisiais. Tiesa, kol tarnavau armijoje, prie Piligrimo mikrofono laikinai stovėjo kiti vokalistai.

Kokiuose įrašuose dalyvavote?

Senaisiais laikais ne kartą darėme įvairaus lygio savo dainų įrašus, tačiau tuo metu išleisti oficialią plokštelę galimybių buvo itin mažai. Taigi, senieji įrašai nugulė juostose, kai kurie dingo, dalis jų publikuota klausytojams internete.

2010-aisiais išleidome naujai aranžuotų geriausių Piligrimo dainų įrašus, kurie laisvai ir nemokamai prieinami klausytojams internete. Šis leidinys kol kas yra vienintelis oficialiausiais Piligrimo diskografijos taškas.

Kokiuose žymesniuose, įdomesniuose koncertuose, festivaliuose dalyvavote?

Kadangi hardroką Lietuvoje pradėjome groti vieni pirmųjų, dalyvavome daugelyje to meto šalies roko festivalių ir koncertų. Tai ir „Lituanica”, „Sidabrinis Seifas”, Kauno roko klubo organizuoti renginiai ir k.t.

Po Piligrimo atsikūrimo 2006-aisiais sugrojome eilę koncertų, tarp kurių Over The Rainbow apšildymas, „Antipop‘s“, Roko naktų festivaliai, Kaliningrado roko festivalis „K’in’Rock 2012”, kuriame buvome ypatingai šiltai sutikti, ir daugelis kitų.

Ką kuriate dabar?

Dabar, kaip ir anksčiau, kuriu tekstus daliai naujų Piligrimo dainų. Paskutiniuose koncertuose klausytojai galėjo išgirsti tokius kūrinius kaip „Gimę Numirti“, ar baladę „Lyja“, kurie yra vieni naujausių, išbaigtomis dainomis tapusių mano kūrybos pavyzdžių.

Pagrindinės įtakos - nuo muzikos iki bet ko.

Kalbant apie muzikines įtakas, mane kaip muzikantą įtakojo visa klasikinė hardroko mokykla. Kai pirmą kartą išgirdau Deep Purple, savo tolesnio gyvenimo be tokios muzikos įsivaizduoti negalėjau.

Mėgstamiausi/labiausiai vertinami Lietuvos/užsienio muzikantai/grupės.

Prisipažinsiu – nesu didelis šiuolaikinės muzikos gerbėjas. Mano muzikinis skonis yra užtrigęs 80–uosiuose, tačiau net man yra išimčių. Su malonumu klausausi dabartinės Gamma Ray, Jorn muzikos. Iš Lietuvos atlikėjų vertinu Rojaus Tūzų, M. Mikutavičiaus kūrybą.

Ką manote apie garso meną/eksperimentinę muziką/garsavaizdžio meną (derinant su ir teatru, pvz.) pasaulyje ir Lietuvoje? Ką labiausiai vertinate?

Nauji muzikos ir kitų meno sričių žanrai ir tendencijos gimsta eksperimentuojant, derinant kartais, atrodytų, nesuderinamus dalykus. Jei pavyksta – puiku. Nepavykus, tokie eksperimentai lieka įdomūs tik siaurai, tokių pačių eksperimentuotojų grupelei. Kitaip tariant, „menas dėl meno” yra nepavykusių eksperimentų pasekmė.

Kas esate labiau, kokių nuotaikų inspiruotas – (kino, teatro) aktorius, muzikantas (galima sakyti, bardas?), „keistuolis“, ...?

Esu muzikantas visa savo siela, nes be Piligrimo neįsivaizduoju savo gyvenimo. Smagiausias jausmas, kai po koncerto priėjęs gerbėjas padėkoja už ne veltui praleistą laiką.

Ar yra toks dalykas kaip menininko Pašaukimas? Ar tai tiesiog, kaip sakė a. a. E. Mieželaitis, „1 proc. talento ir 99 proc. darbo“?

Manau, kad talentas yra Dievo dovana. Jeigu jos nėra, nebuvimą galima kompensuoti darbu, tačiau tai jau sunkusis kelias. Visuomet sakiau, jei gali nedainuoti – nedainuok.

Komentarai
  • Augustinas
    2015 m. Balandžio 11 d., 20:51
    Labai patinka
  • strat_master
    2014 m. Gruodžio 02 d., 20:25
    Turiu dvi juostas su Piligrimo irasais, Studijiniu irasu kokybe netobuliausia, bet kaip rariteta, tai klausyt eina, o Live irasas superinis (kaip is juostos).