Pradžia / Radikaliai
 

Sapnas. Sąmonė (I)

– Draveni, kas yra Sąmonė? – tiesiai šviesiai paklausė Guru Guru.

Algimantas Lyva ir Mindaugas Peleckis
2014 m. Lapkričio 20 d., 09:47
Skaityta: 54 k.
Be pavadinimo. Mindaugo Peleckio nuotr.
Be pavadinimo. Mindaugo Peleckio nuotr.

– Guru Guru, anksčiau aš galvojau, kad Suvokimas/Sąmonė yra smegenų veiklos produktas, bet vėliau pradėjau abejoti... Perskaičiau daug knygų, meditavau, ir pagaliau aš pasiekiau supratimą. Suvokimas/Sąmonė nėra substancija, Jo/Jos esmė yra tuščia, prigimtis – šviesi, SUVOKIANTI, Jis/Ji yra nenutrūkstamo gailestingumo rezonanso šaltinis, iš Jo/Jos kyla visi išorinio ir vidinio pasaulio fenomenai. Visa, kas atsiranda individualaus suvokimo sferoje, yra tik asmeninės vidinės būties pasireiškimas (cir snang rang yen). Visa tai tik Suvokimo/Sąmonės (rig-pa‘i rtsal) kūrybinės energijos demonstracija. Be  šios dėsningos fenomenų sistemos (chos lugs), realybėje nieko nėra (ma yin-pa).

Dravenis nutilo, atrodė, kad jis gailėjosi pasakęs šiuos žodžius. Guru Guru suprato, kad tolimesnė diskusija yra negalima ir bereikalinga. Dravenis pasakė viską, netgi tibetietiškai pacitavo savo mintis. Jis buvo poetas, bet ne filosofas, ir šie Dravenio atradimai tikrai džiugino Guru Guru. Turbūt prireikė daug pastangų atrasti šias tiesas. Guru Guru pajuto, kad tylėti būtų nemandagu, netaktiška, reikėjo kažką pasakyti:

– Draveni, aš gerbiu tavo pažiūras ir siekius, nors mano pozicija kita... Pažadu daugiau tavęs neklausinėti, kas yra Sąmonė.

Dravenis nusišypsojo, atgijo ir nubėgo į virtuvę kaisti arbatos. Guru Guru liko vienas kambaryje ir savo pasaulyje. Nejaugi?

 

Vilnius, 2014 m. 

Komentarai