Pradžia / Radikaliai
 

Sapnas. Sapnų departamentas

Iš gyvenimo sapnų.

Algimantas Lyva ir Mindaugas Peleckis
2014 m. Lapkričio 10 d., 15:06
Skaityta: 30 k.
Be pavadinimo. Mindaugo Peleckio nuotr.
Be pavadinimo. Mindaugo Peleckio nuotr.

direktyva

Galigantas netikėtai išgirdo pasiūlymą iš valdžios (nustebo, be abejo), kad reikia įsteigti Kultūros ministerijoje Sapnų departamentą, kuris rinktų visus įmanomus literatūroje (ir ne tik!) aprašytus, papasakotus, sukliedėtus sapnus... 

- Sapnai – aiškino Kultūros ministras, - tai tautos kultūra, tautosaka, palikimas, kurį reikia rinkti, puoselėti ir saugoti. Kuo sapnai prastesni nei šokiai, dainos, pasakos ar drožiniai?

Ir nors šis planas atrodė kvaila avantiūra, Galigantas neišdrįso net suabejoti ministro nurodymu:

- Briuselio direktyva?

- Taip, gerbiamas referente, - patvirtino ministras.

Galigantas sugrįžo į savo kabinetą ir paskendo apmąstymuose, kas galėtų vadovauti Sapnų departamentui. Referentas nusitaikė į Guru Guru. 

karjera

Galigantas parašė oficialų laišką Guru Guru, pažadėjęs Kultūros ministerijoje aukštas pareigas. Guru Guru atvyko nurodytu laiku, nepavėlavo nė minutės.

- Profesoriau, - po ilgos, pompastiškos įžangos (skaitytojų pageidavimu - praleista) referentas tarė, - ar sutinkate užimti Sapnų departamento direktoriaus pareigas? Sapno veiksmas nenuspėjamas, man reikalingas patyręs mokslininkas, gerai susipažinęs su sapnų logika.

- Pone referente, aš ne profesorius. - atsakė Guru Guru. - Galite įsijungti Dream Machine ir po kelių seansų ir pats užimti šias aukštas pareigas.

- Profesoriau. - nepasidavė Galigantas. - Man nepriimtinas jūsų egzotiškas, orientalistinis titulas. Iki šio aukšto pedagoginio laipsnio jums trūksta tik vieno žingsnelio, kurį sėkmingai žengsite savo kabinete. Patikėkite, parketas tvirtas – nesuklupsite! Kas yra Dream Machine? Suprantu tik žodžius, bet nežinau ką reiškia šis terminas.

Referentas mikliai surinko pavadinimą savo kompiuterio klaviatūroje ir patenkintas nusijuokė:

- Profesoriau, jūsų smegenų gyvenimas turi būti aktyvus. Pulsuojanti šviesa stimuliuos jūsų optinį nervą. Jus reikia, būtina apšviesti (kaip būtų gerai - iš vidaus!) stroboskopiniu mirgėjimo prietaisu, kurio šviesos dažnių intervalas atitinka alfa bangų dažnį jūsų išlavintose smegenyse. Jūs būsite apsuptas jaukių spalvų ir nugrimsite į nereliginę, techninę meditacinę būseną.

- Pone referente, kaip aš atskirsiu, kur sapnas, o kur ne? Ar tikrai šis pasaulis panašus į sapną, o gal sapnas yra realus, panašus į šį pasaulį, kuris yra sapnas? Įsignybti neužtenka, nes sapne irgi viskas atrodo realu... 

- Profesoriau, aš neketinu jūsų mokyti, kaip reikia dirbti, vadovauti, įsakinėti ir engti pavaldinius.

- Aš nesutinku! – griežtai atkirto Guru Guru.

- Siūlau kompromisą – užimsite laikinai einančio Sapnų departamento direktoriaus pareigas, o vėliau galėsite priimti ar atmesti mano kilnų ir pelningą pasiūlymą.

- Sutinku. - atsakė Guru Guru. - Bet ar aš būsiu jums pavaldus?

- Formaliai – ne, bet jūs puikiai žinote, kad aš - visagalis referentas!

- Sutinku... – abejingai patvirtino Guru Guru.

 

Vilinius, 2014 m.  

Komentarai