Pradžia / Radikaliai
 

Išskirtiniai interviu su legendiniais muzikantais. Nr. 18. „Fist 2 Fist (F2F) Clik“ (video)

„Fist 2 Fist (F2F) Clik“ įkurta 2014 m. Vilniuje. F2F – tai ne tiesiog grupė, o visas judėjimas, klika. Mūsų tikslas – likti ištikimiems hiphopo kultūrai ir kurti muziką, kurią mylime. Šiuo metu Clik sudaro 7 nariai: 3 prodiuseriai (HDZ, SLJ, 3CNB) ir 4 MC (Beep, Regis, Sol'o, Sensas). Vaizdą kuria Rifas. Įrašų studija – Potolog Rec. Grąžiname XX a. 10-ojo deš. garsą, sumaišę jį su naujosios mokyklos spalvomis, esame pasiruošę bombarduoti jūsų garso sistemas! Paruoškite kumščius!“ (https://www.facebook.com/F2FClik?fref=ts)

Mindaugas Peleckis
2014 m. Lapkričio 09 d., 18:01
Skaityta: 365 k.
Fist2Fist Clik - Iš Gatvių Bromų
Fist2Fist - Media

Nuorodos:

https://www.facebook.com/F2FClik?fref=ts

https://www.youtube.com/user/F2FClik

https://soundcloud.com/fist2fist-click

https://soundcloud.com/mcbeep

Interviu (2014 11 04):

Vardas, slapyvardis, veikla, gimimo metai ir vieta.

Beep: Ernestas, Beep, MC, 1991, Vilnius.

Sol'o: Tomas, Sol'o, 1993, MC, Vilnius.

Sensas: Deividas, Sensas, MC, 1995, Klaipėda.

HDZ: Tomas, HDZ, prodiuseris, 1991, Vilnius.

3CNB: Vytautas, 3CNB, prodiuseris, 1987, Vilnius.

SLJ: Mantas, SLJ, prodiuseris, 1990, Alytus.

Regis: Regimantas, Regis, MC, 1996, Vilnius.

Kaip įsivaizduojate savo misiją - hiphopo atgaivinimą? Kodėl jį reikia gaivinti, ar lietuviškasis hiphopas jau išsisėmė?

Beep: Mūsų misija nėra atgaivinti Hip Hop‘ą, jis yra visada gyvas ir visi tikri Hip Hop‘o atstovai tai žino, jei reiktų jį kada gaivinti, vargu, ar jis būtų sulaukęs 40 metų (2013 metais rugpjūčio 11 dieną Hip Hop‘ui suėjo 40 metų). Tiesiog jis kartais tampa mados auka. Cikliškai. Kaip potvyniai ir atoslūgiai. Pavyzdžiui, 2012 metais buvo nereali banga, tačiau vėl viskas atslūgsta ir iš dalies aš tuo džiaugiuosi. Mes visi dirbome atskirai po vieną ar po du ir dainų turime, tačiau tai yra šio projekto pirmas darbas, bet tikrai ne paskutinis, nes mūsų misija yra kurti, tiesiog daryti repą tokį, kokį mes patys mėgstam.

Sol'o: Nemanau, kad Hip Hop'ą reikia gaivinti. Jis visada buvo ir yra gyvas. Lietuviškas repas yra turtingas tiek atlikėjais, tiek jų darbais, tiesiog didelė dalis lieka „undergrounde“. Kas ieško, tas randa, kas neieško, tas vis kartos, kad Hip Hop‘as miręs ir be „pinigų repo“ dabar niekas nieko nedaro. Žmonėms siūlau mažiau kaifuot nuo skambesio, o ieškot grožio skambesy. Ir tai ne tik kalbant apie repą.

Sensas: Įsivaizduoju, kad reikia įnešti ką nors naujo, ko dar nebuvo, kad žmonės tai patiktų ne dėl skambesio, o dėl turinio – to, kas sakoma. Dar pabaigtų darbų daug neturime, bet yra daug darbų procese. Gaila, kad prie pirmojo darbo „Media“ neteko prisidėt, bet ateityje bus daugiau darbų, kuriuose dalyvausiu ir aš.

Hiphopas gali būti priskiriamas ne tik popkultūrai, bet ir eksperimentiniam menui. Ką manote apie garso meną / eksperimentinę muziką / garsavaizdžio meną (derinant su ir teatru, pvz.) pasaulyje ir Lietuvoje? Ką labiausiai vertinate?

Beep: Tai yra labai rimta ir perspektyvi meno rūšis, kuri reikalauja daug skirtingų talentų ir daug juodo darbo, kad būtų galima paruošti tokį pasirodymą. Yra tekę matyti Lietuvoje garso derinimą su vizualizacijom, tačiau tai buvo ne taip įspūdinga, kaip užsienio kūrėjų. Lietuvoje, bent jau Hip Hop‘o scenoje, tai nėra prigiję. Labai įdomus projektas yra Jungtinės Karalystės beatboxerio Reeps One kartu su vizualizacijų meistru Zach Walker: http://youtu.be/z6pc4kM2eqA?t=6m14s.

3CNB: Kol gyvenau Lietuvoje, eidavau į teatrus ir kitus panašius renginius, o dabar netenka lankytis, nėra laiko. Eksperimentinė muzika yra įdomu kaip ir bet kokia kita muzika, kadangi mano kūrybinis procesas paremtas semplinimu, tenka išgirsti įvairių pasaulio atlikėjų ir muzikinių stilių, kartais, galima sakyti, ir nenormalios muzikos, bet visa tai yra nuostabu ir vertinu beveik viską teigiamai.

Susipažinimas su muzika - metai, aplinkybės.

Beep: Muzika mano gyvenime visada egzistavo ir aš ja nuolat girdėdavau. Jei kalbame būtent apie repą, tai buvo mokyklos laikai, gal kokia 5–6 klasė. Negaliu girtis, kad kažkas įbruko gero repo, tokių kaip Onyx, Wu-Tang Clan, 2pac ar Biggie, kasetę. Pamačiau per teliką, daugiausia klausydavau Eminem‘o ir 50 Cent‘o. Tada lietuviškas ir Lietuvos rusiškas repas – Shmekla&Viper, Montana Montekristo, Messiah, Elas, G&G Sindikatas ir kiti. Atsirado draugų, atradau daugiau repo ir tie atradimai vystė požiūrį į muziką. Hip Hop‘o muzika išlavino mano muzikinį skonį, dėl jo labai pamėgau jazz‘ą, soul‘ą, funk‘ą, blues‘ą, reggae, net ir elektroniką.

Sol'o: Pati pažintis su repu įvyko labai seniai. Pamenu, vaikystėje gavau kompaktą su DMX klipais ir nuo tada užsikabinau. Buvo ir nukrypimų į šoną. Kartais įsijungi kokį gabalą iš senų aplankų ir nesupranti, kaip ta daina išvis galėjo patekti į mano playlist'ą.

HDZ: Įvairių tėčio roko grupių kompaktų ir kasečių kolekcija –1997 metai. Konkrečiai hip-hopas – 1999 metai – įvairūs MTV ir VIVA televizijų populiarūs repo klipai. Bėgant laikui muzikos akiratis labai plėtėsi (plečiasi ir dabar).

3CNB: Su muzika susipažinau, kai į mokyklą pirmoje klasėje 1993–1994 m. atėjo moteris, kuri rinko vaikus į muzikos mokyklą, pagrojus keletą melodijų ir man jas atkartojus ji pasake, kad laukiam tavęs kitą rugsėjį muzikos moykloje su tėvais, įdavė lapelį ir nuo tada prasidėjo mano muzikinė kelionė...

Senas: Su repu susipažinau per kiemo draugus. Pastoviai eidavom kovoti freestyle’u, kas geriau pavarys, tas kietesnis bus kieme.

Regis: Su muzika susidraugavau dar ankstyvoj vaikystėje iš vyresnių brolių. Metais ar dvejais vėliau atradau ir hip-hopo stilių.

SLJ: Ankstyvoje vaikystėje (~1996 m.) mėgdavau vietoj įprastų TV kanalų įsijungti muzikinius. Ypač dėmesį patraukdavo repo muzika.

Pirmosios grupės, kuriose teko groti/jas sukurti. Pirmi sukurti kūriniai.

Beep: Pirmi kūriniai buvo soliniai, tada su kiemo draugu padarėm mixteipą su mikrofonu už 5 litus, bet viso tai dabar niekam nerodyčiau, nes gėda, nors tai galėtų tapti įrodymu žmonėms, kad norint kažko, visada galima pasiekti. Pastaruoju metu dirbu su vienu iš mūsų grupuotės narių – SLJ. Įrašėm albumą, ne už kalnų ir jis turėtų pasirodyti.

Sol'o: Įrašinėti pradėjau vienas, namuose (apie 2011– 2012 m.). Pirmi kūriniai nebuvo kokybiški ar atlikimas dar buvo silpnas. Teko kristi ir vėl kilti tobulinant techniką. Vėliau atsirado pažįstamų, bendri kūriniai su kitais reperiais iš Lietuvos. Grupėse neteko groti, bet teko koncertuot ir bendradarbiauti su kitu F2F nariu Regiu.

3CNB: Pati pirma muzikos grupė, kurioje grojau tai buvo muzikos mokykloje , bet man nepatiko ir išėjau. Kita grupė (repo grupė), kurią sudarė 3 nariai – aš ir du draugai – irašėm vieną dainą , jos neišleidom , tuo viskas ir pasibaigė. Na, o rimčiausia grupė, kurioje esu buvęs, yra Fist2Fist.

Regis: Pirmoji mano grupė buvo „undergrounde“, ji vadinosi „Nuo mito iki legendos“ (2012–2013). Pirmasis kūrinys dar vis giliai slepiasi mano kompiuteryje. Kartais, kai būna bloga nuotaika, pasiklausau jo, kad pralinksmėčiau.

SLJ: Pirmasis mano duetas buvo (ir yra) su Beep. Vadinamės SLJ & Beep. Susikūrėme 2012 metais. Pirmasis kūrinys vadinosi „Istoriją menanti kasetė“. Tai – daina apie lietuviškojo hip hop istoriją.

HDZ: Fist2Fist pirmoji grupinės muzikos patirtis bei pirmasis mūsų kūrinys – „Media“. Patys pirmi muzikiniai kūriniai – 2009 metais pirmi paviešinti repo instrumentalai, paremti semplinimo technika. Bandžiau kurti įvairius projektus su įvairiais repo atlikėjais Lietuvoje, bet vis nesigaudavo.

Sensas: Iki Fist2Fist neteko būti jokios grupės nariu, bet turbūt dėl to, kad emigravau, bet dirbdavau vienas, dalyvavau online mc battle‘uose, o vėliau Beep pakvietė prisijungti prie Fist2Fist.

Kokiuose įrašuose dalyvavote?

Beep: Daugiausia – soliniai darbai, bet pasitaikydavo ir bendrų darbų su kitais reperiais. Pirmasis iš rimtesnių buvo su reperiu, kuris dabar žinomas kaip Lukulia. Poto sekė ir su LT („Tie Geresni“). Dabar turime daug bendrų darbų su SLJ, greitai turėtų pasirodyti ir mūsų dviejų debiutinis albumas.

Sol'o: Tai buvo soliniai įrašai. Bendri įrašai sekė veliau, kartu su Regiu, Rytiniu Vėju, Kamuza, Hex, Sensu ir daugeliu kitų. Noriu jiems palinkėti visokeriopos sėkmės.

HDZ: Yra daug pavienių darbų su įvairiais Lietuvos reperiais. Rimčiausias darbas yra 2014 m. kartu su SLJ išleistas bendras 90‘s repo remix‘ų albumą „Straight From The Past Vol. 1“. Jį nemokamai galite parsisiųsti iš čia: http://www.mediafire.com/download/q27r2ubtlmycuv7/SLJ+%26+HDZ+-+Straight+From+The+Past+Vol.+1+%282014%29.rar.

SLJ: Yra nemažai pavienių atlikėjų, su kuriais teko dirti (Micro One, Erkė, Snowjob, Beeta, Operatyvūs ir t.t.). Vos prieš keletą savaičių kartu su kitu Fist2Fist nariu HDZ išleidome pirmajį Lietuvoje remix'ų albumą „Straight From The Past Vol.1“. Taip pat, kaip minėjo Beep, ne už kalnų mano ir jo albumas „Kelionės“.

3CNB: Prieš keletą metų esu sukūręs keletą garso takelių nekomerciniams filmams, taip pat daugybė įvairių pavienių projektų. Bet planuoju visgi išleisti savo prodiusinį albumą, bet tai ilgas procesas ir kada jis bus baigtas nežinau net aš pats.

Sensas: Esu dar jaunas ir daug nenuveikęs, tad kol kas turiu tik keletą solinių kūrinių.

Regis: Turiu nemažai pavienių kūrinių ir bendrų darbų su kitais Lietuvos reperiais, o dabar ruošių savo solinį albumą. Jis turėtų pasirodyti šiais metais.                 

Kokiuose žymesniuose, įdomesniuose koncertuose, festivaliuose dalyvavote?

Beep: Kaip Fist2Fist dar net daug koncertuot neteko. Pačiam savo repo groti daug kur irgi neteko, didžiausias renginys, kuriame teko groti, – Ogmios miesto organizuojamas „Atgal į miestą“. Esu labiau žinomas kaip beatboxer‘is, todėl daugiau tame amplua ir tekdavo pasirodyt, turiu bendrą projektą dar su kitais beatboxer‘iais – Lithuanian Beatbox Family (https://www.facebook.com/groups/319678931377784/?fref=ts). Didžiausias festivalis, kur teko grot – „Loftas FEST 2014“.

Artimiausi koncertai: lapkričio 15 d. – Kultūros baras „Kablys“ („Lietuvos MC Battle 2014“), lapkričio 21 d. – klubas „nArauti“ („AVES Lesykla“).

Sol'o ir Regis: Koncertų turėjom vos kelis – „Welcome to the jungle EP10“ Šiauliuose ir „V.A.K“ Visagine. Koncertavome ten kartu, bet didesniuose renginiuose neteko dalyvauti.

SLJ ir HDZ: Dar neteko koncertuoti žymiuose koncertuose ar festivaliuose. Didžiausias renginys, kuriame teko mums pasirodyt kaip Fist2Fist, - tai „Lithuanian Beatbox Battle’14“, kurį organizavo mūsų grupės narys Beep.

3CNB: Kadangi gyvenu ne Lietuvoje, tai yra sunkoka susirasti progų, kur pagroti kaip DJ ar parodyti savo sukurtą muziką gyvai kitiems.

Sensas: Kadangi šiuo metu gyvenu Australijoje, tai neteko dar niekur koncertuoti.

Ką šiuo metu kuriate?

Beep: Turime idėjų naujiems kūriniams, tačiau šiuo metu viskas dar procese.

Sol'o: Dabar daugiau dirbu ties F2F. Soliniai kūriniai palauks, koncertuose artimiausiu metų irgi nepasirodysiu.

Regis: Kuriu solines repo dainas ir bendrus darbus su Fist2Fist.

Sensas: Rašau tekstus bendriem darbam su Fist2Fist.

3CNB: Aš, kaip ir dažniausiai, kuriu tai, kas man patinka, tai įvairaus tipo repo instrumentalai, trip-hop instrumentalai, kartais elektronika – labai priklauso nuo nuotaikos. Kalbant grynai apie mano kūrybinius norus, tenka jų vis dažniau atsisakyti, nes kuo toliau, tuo mažiau laiko lieka savo asmeninei kūrybai. Daug įvairių užsakymų ir bendras projektas su Fist2Fist reikalauja daug darbo ir kūrybiškai išsunkia.

SLJ ir HDZ: Kuriame 90-ųjų hip-hop stiliaus repo instrumentalus. Vieni keliauja į Fist2Fist darbų sąrašą, like pakliūna į kitų rankas, treti virsta remix’ais.

Kas gyvenime padarė didžiausią įtaką?

Beep: Didžiausią įtaką padarė repas, kurį klausau, ir visa kita muzika. Taip pat repas yra emocija ir mintis, todėl svarbu, kaip aš jas reiškiu, todėl įtakos turėjo ir auklėjimas, gyvenimo aplinkybės, mokslai, draugai ir visa, kas yra aplink mane. Taip pat daro įtaką ir kinas, šokis, dailė – visos meno rūšys. Ir labai esu paveikiamas protingų žmonių protingų kalbų. Turėčiau ypač išskirti žmogų, turintį labai daug įtakos mano gyvenime – KRS-One. Jis pasaulinėje Hip Hop‘o bendruomenėje yra įgijęs statusą The Teacha – Mokytojas.

Sol'o: Repas daro įtaką mano mąstymui ir pasaulėžiūrai, o pasaulis ir domėjimasis tuo, kas jame vyksta bei visa tai, kas patį mane supa kasdien ar netikėti įvykiai visada padaro įtakos mano repui.

Sensas: Didžiausią įtaką man daro repas, kurį klausau. Net padeda kontroliuot emocijas ir siekti tikslų.

Regis: Vaikystėje įtaką muzikos skoniui darė vyresni broliai, nes patys buvo užkietėję reperiai. Laikui begant atradau save kaip menininką. Susikoncentravau ties tekstų rašymu, aktoryste ir piešimu. Šios trys sritys tapo mano kasdienybe.

3CNB: Dažniausiai aš žiūriu įvairius 80-90-ųjų filmus. Iš ten semiuos įkvėpimo, emocijų ir idėjų. Aišku, dar daug įtakos daro ir man patinkantys muzikos prodiuseriai. Prie to prisideda ir mano būsima žmona - ji visada man parodo naujausią muziką, mes tada aptariam kūrinio įpatumus ir tai suteikia įkvėpimo. Taip pat įtakos turi dienos nuotaikos ir nuotykiai.

SLJ: Man įtaką kurti daro pats gyvenimas. Noras palikti kažką po savęs, meilė muzikai. Repas mane lydėjo tiek sunkiomis, tiek džiaugsmingomis gyvenimo akimirkomis.

HDZ: Mano kaip hip-hop prodiuserio pagrindiniai idealai – Pete Rock, Lord Finesse, Nick Wiz, Marley Marl. Pagrindinės inspiracijos – dienos nutikimai, vaizdiniai, gatvių bei namų peizažai, graffiti.

Mėgstamiausi/labiausiai vertinami Lietuvos/užsienio muzikantai/grupės.

Beep: Oi... Čia galima būtų vardinti ir vardinti, todėl pasakysiu savo kelis favoritus. Repas – Lords of the Underground, jazz‘as – Miles Davis, soul‘as – Al Green, funk‘as – James Brown. Lietuvoje vienetinių favoritų neturiu, tačiau Lietuvoje yra geros muzikos.

Sol'o: Turiu daugybę favoritų, išvardysiu kelis: Method Man, DMX, Eminem, Immortal Technique. Iš lietuvių tai būtų Micro One, Karoona, Alter Ego, Erkė.

3CNB: Kalbant apie kitus muzikos atlikėjus ir kūrėjus, negalėčiau iškirti vieno, nes, kalbant nuoširdžiai, jau senokai stengiuosi neklausyti daug muzikos. Aišku, retkarčiais norisi ir tenka, bet nenoriu, kad muzikos klausymasis darytų įtaką mano kūrybai, nes, nori ar nenori, ji visada tai daro.

Regis: Vieni mėgstamiausių repo atlikėjų – Onyx, Wu-Tang Clan, A Tribe Called Quest, Lords of the Underground, KRS-One ir Redman.

Sensas: Lietuvos – Ade, Micro One, Domas, Karu. Užsienio: Eminem, Notorious B.I.G., Ice Cube, 2pac, Snoop Dogg, Kendrick Lamar, Joey Badass, Big K.R.I.T. Taip pat mėgstu ir rusiškos muzikos paklausyt, nors ne visai suprantu kalbą – Gamora, Triagrutrika, The Chemodan Clan.

HDZ: Iš dabar gyvuojančių – Da Shogunz, Lords Of The Underground, Onyx, Mobb Deep. Iš jau mirusių grupių ar nebeegzistuojančių atlikėjų galėčiau prirašyti 5 lapus hip-hop‘o, jazz, funk, rock ir kitų atšakų...

SLJ: Labiausiai mėgstu amerikietišką 90-ųjų repą. Nuo tokių žymių atlikėjų kaip 2pac, Nas, Biggie, KRS-One iki vadinamųjų „underground“ reperių.

Visa kita, ko nepaklausiau - tarkime, kažkokie linksmi/liūdni/įdomūs nutikimai, susiję su muzikavimu ir pan.

Beep: Linksmiausia iš tikrųjų būna, kai susirenkame studijoje pabendrauti, pajuokauti ir šiaip praleisti laiką kartu. Kartais net įrašų sesijos būna labai juokingos. Kadangi dar kartu esame neilgai ir groti daug dar neteko, todėl ir išskirtinių nuotykių kol kas nėra.

Sol'o: Su muzika yra ir liūdnų, ir linksmų atsiminimų. Atsiliepimai „gal tu neberepuok“, pagirimai, ekspromtinės įrašų sesijos, kelionės į koncertus ar studijas su nuotykiais.

Regis: Kartais per pasirodymus nutinka kurijoziškų situacijų. Būdavo taip, kad netyčia pamirštu dainos tekstą, tai tuomet ant scenos teko paraust iš gėdos, bet po pasirodymo linksmai iš to pasijuokdavau su draugais.

Sensas, SLJ: Neturiu tokių.

3CNB: Vieną kartą įrašinėjome Kalėdinius koverius studijoje ir kai pajungėme gitarą per gitaros stiprintuvą, staiga pradėjome girdėti kažkokią radijo stotį ir niekas negalėjo suprasti kaip, nes mes buvome giliame rūsyje, kur net mobilūs telefonai negaudo ryšio. Galų gale išsiaiškinom ir viską sutvarkėme, bet buvo labai juokinga.

HDZ: Visas muzikinis kūrimo procesas yra idomus ir linksmas, kažką išskirti labai sunku.

Kas esate labiau, kokių nuotaikų inspiruotas – (kino, teatro) aktorius, muzikantas (galima sakyti, bardas?), „keistuolis“, ...?

Beep: Vieni gali mane laikyti reperiu, beatboxer‘iu, kiti – poetu, aktorium ar muzikantu. Aš sakau, kad aš esu Hip Hop‘as. Stengiuosi įkūnyti šią kultūrą visomis prasmėmis, tikėkite ar ne, bet Hip Hop‘as tai daugiau nei repas, graffiti, breikas, DJ ir beatbox‘as, tai turi labai daug ką bendro su pasaulėžiūra, įsitikinimais, vidiniu dvasiniu pasauliu. Tai – mano religija. O įkvėpimo semiuosi iš gyvenimo ir to, kas vyksta aplinkui, taip pat ir iš skirtingų nuotaikų, nes asmeniškai nesuprantu žmonių, kuriančių viena emocija, tai parodo, kad jų gyvenimas emociškai skurdus. O rašyti repui semiuosi įkvėpimo iš repo instrumentalų, jie diktuoja temą ir mintį, rašydamas repą jaučiuosi kaip skulptorius, kuris ieško skulptūros marmuro gabale, jos nereikia sukurti, ji yra ten, tereik atrasti.

Sol'o: Visų pirma esu žmogus, kaip ir visi aplinkui. Esu ne aukščiau ir ne žemiau už kitą. Ugdau savo mąstymą, vidinį pasaulį. Atiduodu save repui. Tai mane stiprina. O kuo mane laikyti ar vadinti – aplinkinių reikalas. Užtektinai daug teko etikečių nešioti, kad galiausiai tai liktų tik aplinkybe.

3CNB: Kai kurie pažįstami sako, kad esu muzikantas (nors pats manau, kad esu toks, kaip ir kiti). O į nuotaikas nelabai kreipiu dėmesį, yra kaip yra, viskas gaunasi natūraliai ir negalvoju, kaip ir kodėl sukūriau atitinkamą kūrinį. Kai esu inspiruotas kokių nors nuotaikų, galvoju tiesiog apie patį skambesį ir kūrybinį procesą.

HDZ: Muzikantas, inspiruoja neatrasti garsai, kuriuos vėliau panaudoju savo kūryboje.

SLJ: Kadangi kuriu muziką, tai atsakysiu, jog esu muzikantas.

Regis: Sakyčiau, kad esu įvairiapusiškas. Įvairių nuotaikų žmogus. Mane kiekvienas mato skirtingai. Vieni aktorium, kiti muzikantu, treti eiliniu žmogumi, bala žino, ką ketvirtas gali manyje įžvelgti. Pats save matau kaip kūrėją.

Sensas: Esu rašytojas. Rašau apie tai, ką matau žmonėse, kaip keičiasi viskas ir kas mūsų laukia, jei gyvensim užsimerkę. Mėgstu kapstytis būtyje ir nebijau rėžti tiesos į akis.

Ar yra toks dalykas kaip menininko Pašaukimas? Ar tai tiesiog, kaip sakė a.a. E. Mieželaitis, „1 proc. talento ir 99 proc. darbo“?

Beep: Aš sakau, kad yra ne pašaukimas, o meniškos sielos NORAS reikštis. Bet aš 100 procentų pritariu Mieželaičiui, be juodo darbo nebus ir talento.

Sol'o: Laikydamas fotoaparatą prieš veidrodį, dar netampi profesionaliu fotografu. Reikia dirbt, reikia gilintis, reikia nebijot paaukot laiko ar lėšų, norint kažką išgaut.

HDZ: Priklauso nuo žmogaus. Jei kažko labai nori, sunkiai dirbdamas gali pasiekti beveik viską, ko nori. Kartais žmogus iki tam tikro laiko pats nežino, kad turi talentą. O jei ir atranda – dažnas atvejis, jog netinkamai jį išnaudoja. Turimus talentus vis tiek reikia ugdyti. Procentinis santykis tarp darbo ir talento gali įvairiai svyruoti priklausomai nuo paties žmogaus ir jį supančių aplinkybių.

SLJ: Manau, kad tokia muzika kaip repas reikalauja labai daug įdirbio ir tik dalelės talento.

3CNB: Darbas yra svarbu, bet talentas – irgi. Turiu gyvenimišką pavyzdį. Mes abu su sese mokėmės muzikos mokykloje, mano dienos darbas užtrukdavo trumpiau nei jos. Rezultatai būdavo panašūs. Kodėl taip yra? Turbūt dėl to, kad vienas žmogus būna imlesnis nei kitas, gal tai ir yra vadinama talentu. O kita priežastis, kodėl nenorėjau daug dirbti, nes nepatiko groti tai, ką duoda, visada norėjau kurti pats.

Sensas: Talentų mes turime visi, bet ne visi juos atrandame, o ir atradę ne visada dedame darbo į juos, tad, manau, atradus talentą yra labai svarbu dirbti su savo talentu, jį vystyti.

Regis: Bet kokioje srityje, mano manymu, reikalinga bent dalelė talento. Nors kruopelytė, kurią mes laviname dirbdami, ji auga kartu su mūsų įdedamomis pastangomis. Tai lyg pasodinta sėkla... Jei tu ją tiesiog pasodinsi vazone, neprižiūrėsi jos, niekas ir neišdygs. Mes turime galimybę ir šansą daryti beveik viską, tik reik noro ir užsispyrimo.

 

Komentarai