Pradžia / Radikaliai
 

Lietuvos kultūros mikroerdvės ir mikroepochos XX-XXI a. Alytus (1) (video)

Naujame projekte „Mikroerdvės ir mikroepochos“ ketinu apžvelgti Lietuvos kultūros mikroerdves ir mikroepochas XX-XXI a. Dažniausiai kalba eis apie muziką, eksperimentinį meną, tačiau visko gali būti, kad nejučiom teks prisiliesti ir prie kitų kultūros aspektų. Kadangi mikroerdvės toli gražu nėra tokios mažos, kaip gali pasirodyti, pradėsiu nuo vienos vieno puikaus Lietuvos miesto grupės.

Mindaugas Peleckis
2014 m. Rugsėjo 07 d., 17:12
Skaityta: 169 k.
Svaras - 409 - Tavo vardas

Ričardas Vymeris („Svaras – 409“): „Sakoma, kad esame pirmi lietuviai, pradėję groti tikrą hardroką“

Alytus – ne tik Dzūkijos sostinė, bet ir gero roko miestas. Rokas Alytuje suskambo dar 1969 m., kai pradėjo groti legendinio kompozitoriaus, dainų autoriaus, rašytojo Alvydo Jegelevičiaus suburti „Aisčiai“. Dabar Darius Mileris-Nojus („Airija“) ir grupės „Vynas“, „Svaras – 409“, „Heraldika“, „Laiko sala“, MOVO, „Z On A“, „Moonshine“, „Terra L“, „Tiltas“, „Porfiria“, „Pessimus“, „Audi“, EX, „Roko kalvė“, „Ekonomikos pradmenys“ („Elektros saugikliai“, „Deviltone“) žinomi kiekvienam save gerbiančiam (bent jau Alytaus) melomanui. Iš 60 000 žmonių talpinančio Alytaus kilęs ir Romas Kalanta, rašytojas Jurgis Kunčinas. Alytaus garbei 1979 m. pavadintas ir krateris Alitus Marse (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_craters_on_Mars:_A-G).

1989 m. birželio 3 d. Alytaus Dainų slėnyje vyko pirmasis Alytaus roko klubo renginys. Jis buvo skirtas vaikų gynimo dienai. Koncerte grojo „Heraldika“ (Alytus), „Hilda Blues Band“ (Vilnius) ir „Svaras 409“ (Alytus).

„Svaras – 409” – buvusiame Alytaus eksperimentiniame namų statybos kombinate repetavusi hardroko grupė, kurioje grojo Ričardas Vymeris (muzika, balsas, gitara) ir jam talkinę muzikantai iš Lietuvos ir Rusijos. Grupė dalyvavo ne vienoje Lietuvos roko šventėje, žygyje, išleido juostinį albumą su tokiomis tuomet pakankamai garsiomis dainomis, kaip „Nežinau“, „Pakelk akis“, „Tavo vardas“. Buvęs „Svaras – 409” lyderis R. Vymeris neatsisakė „Svaro“ vardo, svaras409.com pavadintas ir jo prižiūrimas pokerio portalas.

Apie grupę „Svaras 409“ (dabar ji pristatoma kaip bendra Lietuvos ir Prancūzijos grupė „Svaras – 409“) senokai nieko negirdėti. Todėl tiesiog būtina patenkinti savo ir kitų muzikos mylėtojų smalsumą.

„Reverbnation“ yra kelios naujos grupės dainos (http://www.reverbnation.com/play_now/21738134?utm_campaign=a_public_songs&utm_medium=facebook&utm_source=page_object_news_item), taigi grupė vėl gyva, ir ne tik feisbuke (nuo 2014 m. birželio 12 d. https://www.facebook.com/svaras409band), bet ir realybėje (2014 m. birželį grojo Alytaus miesto šventėje „Apkabinsiu tave, Alytau“).

„Svaras – 409“ groja hardroką, heavy rock ir savo feisbuko paskyroje pažymi: „NO POP!!!“. 2014 m. grupės sudėtis: Ričardas Vymeris (vokalas, gitara), Simon Naffre (Prancūzija; būgnai), Žygimantas Sinkevičius (gitara), Arūnas Ščetilnikovas (bosinė gitara).

Grupės „Svaras 409“ lyderis Ričardas Vymeris (gim. 1963 m.) papasakojo apie legenda tapusią grupę ir įdomias jos atsiradimo peripetijas.

Tai buvo kokie 1978 metai, kiemo suoliukas, draugai, ir pilamas vanduo pro kaimynų virtuvės langą, pikti šūksniai... Grodavau ilgokai...

1980–1982 m. grojau Alytaus Politechnikumo grupėje, rengėme geriausius šokius to meto Alytuje, per vakarą viso Alytaus pamėgtus gabalus  tekdavo groti po keturis penkis kartus, o kartais tą patį gabalą grodavau gerą pusę valandos nesustodamas (taip dažniausiai būdavo tada, kai budintis dėstytojas paskelbdavo, kad tai paskutinis šokis – dažniausiai tai būdavo Suzi Quatro ir Chris Norman 1978 m. gabalas „Stumblin‘ In“). Mažai kas buvo girdėjęs tas dainas tuo metu, nes jos neseniai buvo pasirodžiusios, o draugas JAV turėjo brolį, kuris atsiųsdavo diskus. Disko į namus pasiimti neduodavo, tokie laikai... Užtat pas draugą kambaryje „nusiiminėdavau“ naujus gabalus, šlifavau juos.

1984 m. pavasarį grįžau iš armijos, tų pačių metų vasarą pakvietė groti geriausia tuo metu brolių lenkų kultūros namų grupė Alytuje. Grodavau šokiams kultūros namuose, o vasarą – miesto parke. Būtent tuo metu ir gimė pirmas mano gabalas „Tavo vardas“, dar lig šiol laikomas Alytuje vienu iš klausomiausių gabalų. Kalba žmonės, kad jį klausydami verdavo lietuviai, gyvenantys Airijoje, JAV ir, žinoma, Anglijoje. Prisiminimai, ką padarysi. Suprantu aš.

1985 m. gimė grupė „Svaras – 409“. Gimė labai įdomiai. Su akustine gitara atėjau pas draugą Rimą Petkevičių, jis taip pat turėjo iš kažkur ištraukęs gitarą, ir pradėjau mokyti jį groti bosu, pats visiškai nemokėdamas, niūniūdamas. Taip pat mokiau ir būgnininką Valių Ričkų groti ant pagalvių pas Rimą kambaryje. Štai taip gimė „Svaras – 409“.

Alytuje tuo metu jau muzikavo grupė „Tiltas“, vėliau pasivadinusi „Porfirija“. Jie turėjo gavę aparatūrą iš vyno gamyklos. Mums buvo šventė, kai jie kartą per savaitę leisdavo mums pagroti su tikra apartūra. Kai pirmą kartą po akustinių instrumentų ir pagalvių užlipome jų studijoje ant scenos ir sugrojome vieną gabalą, „Tiltas“ pažiūrėjo ir pasakė: „Nekniskit proto, kad negrojat su aparatūra.“ O mes tikrai pirmą kartą tada užsimetėm elektrines gitaras, o bembačius grojo su tikrais būgnais.

Tuo metu dirbau Sporto rūmų inžinieriumi, tad gavome aparatūrą ir mes, tai buvo viena geriausių to meto aparatūrų – čekoslovakų „Tesla“, nereali. Va čia ir prasidėjo darbas. Dabar gerai nepamenu, bet atrodo, kad tą aparatūrą nupirko AENSK  (Alytaus eksperimentinių namų statybos kombinatas), todėl vadinomės šio kombinato roko grupe. Čia 1986 m. gimė ir mūsų diskas „Gyvenimo albumas“. Jį įrašėme tuo metu geriausioje studijoje Lapėse vos per dvi valandas: atvažiavome, sustojome, sugrojome ir išvažiavome. Sumokėjo už mus komjaunimo skyrius, 2200 rublių, tai nesveiko dydžio pinigai buvo tuo metu (pvz., 4 kambarių butas Alytuje tada kainavo 12000-15000 rublių). Dabar vieną gabalą įrašo per tris dienas... O gavosi visai neblogai, tuo metu mūsų draugai „Orkus“, „Ramybės skveras“, „Tigro metai“ tikrai stebėjosi įrašo kokybe. Aš ir pats kartais stebiuosi, kaip tuo metu galėjome tiek ištraukti, nesuprantama. Žinoma, randu klaidų, žinau, ką pakeisčiau, bet ir randu, kur nerealu, kad taip galėjome padaryti. Grojome trise, kas buvo taip pat keista muzikos pasaulyje. Sakoma, kad esame pirmi lietuviai, pradėję groti tikrą hardroką, ir pirmi, užgroję dviem kojomis būgnais.

Buvome pamišę, grodavome naktimis, draugai atnešdavo valgyti į studiją, bet tai davė vaisių: kvietė programa „Estrados orbitoje“, mus išrinko į tarptautinį roko festivalį „Liepojos gintaras“, kur užėmėme antrąją vietą. Vykome kartu su „Orkus“ (dabar – „Rebelheart“). Dalyvavome festivaliuose „Papūga“, Lietuvos roko festivalyje Kauno Halėje (4 vieta; pirmąsias užėmė „Veidrodis“, „Faktas“ ir „Foje“). Arūno Valinsko programa „10X10“ pirmą kartą studijoje parodė mus ir roko muzikos gabalą, vos ne patį rokiausią „Tavęs nėra“, išrinko. Net keista. Tai buvo tuo metu, kai rokas per televiziją buvo tabu... 

Komentarai